O izredni uskladitvi pokojnin še nič

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
17.12.2021 03:00

Januarja je predvidena redna uskladitev pokojnin v višini štirih odstotkov in izplačilo letnega dodatka maja. Marca se bo zvišal tudi dodatek za pomoč in postrežbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pokojninska blagajna bo prihodnje leto potrebovala 6,4 milijarde evrov. Foto: Tit KOŠIR

Tit Košir

V finančnem načrtu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) za leto 2022 za zdaj ni predvidena izredna decembrska uskladitev pokojnin, ki jo je predlagal Desus v višini 3,5 odstotka. Prav tako tudi še ne izplačilo solidarnostnega dodatka, ki naj bi ga po predlogu PKP 10 dobili upokojenci s pokojninami do 714 evrov. Oba predloga namreč še nista sprejeta v državnem zboru.

Sta pa med odhodki pokojninske blagajne, ki bo prihodnje leto potrebovala 6,4 milijarde evrov, predvidena januarska redna uskladitev pokojnin v višini štirih odstotkov in izplačilo letnega dodatka, ki naj bi ga upokojenci dobili že maja. Za redno januarsko uskladitev bo potrebno 236 milijonov evrov letno, za izplačilo letnega dodatka pa 166 milijonov evrov. Marca se bo za 2,5 odstotka zvišal tudi dodatek za pomoč in postrežbo, ki se usklajuje v skladu z zakonom o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom. Zpiz bo ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti še predlagal, da bi se po istem ključu prihodnje letu zvišale tudi invalidnine za telesno okvaro, kar za zdaj še ni dorečeno.

Namestnik generalnega direktorja David Klarič je na včerajšnji seji sveta Zpiza pojasnil, da bodo s prispevki za socialno varnost zbrali 5,1 milijarde evrov, kar je 2,4 odstotka več od ocenjenega zneska za letos. Za kritje razlike med prihodki in odhodki zavoda bodo iz državnega proračuna po načrtu prejeli 917,6 milijona evrov, kar je v primerjavi z ocenjenim zneskom za letošnje leto 21,5 odstotka oziroma 162,2 milijona evrov več. Kapitalska družba pa bo zavodu tako kot letos tudi prihodnje leto nakazala 50 milijonov evrov. Med odhodki bo največ denarja - 84,5 odstotka - namenjenega izplačilu pokojnin. V finančnem načrtu Zpiza, h kateremu mora soglasje dati še vlada, tudi še ni predvidenih odhodkov, ki naj bi jih pokojninska blagajna vsak mesec, in sicer v višini 1,2 odstotka od zbranih prispevkov, namenjala za dolgotrajno oskrbo.

Predsednica Sindikata upokojencev Slovenije in članica sveta Zpiza Frančiška Ćetković pa je v razpravi o uskladitvah pokojnin spomnila, da bi poleg predlagane 3,5-odstotne izredne uskladitve, s katero bi upokojencem dokončno izplačali primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih pokojnin med gospodarsko krizo, morali upokojenci dobiti še odstotek zraven pri letošnji redni uskladitvi. Ta je namreč znašala 2,5 odstotka namesto 3,5, kot bi morala znašati po določilih pokojninskega zakona.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta