Ocena Slovenske vojske: zadostno v miru, nezadostno v vojni

Aleš Kocjan
05.04.2019 17:08

Slovenski vojaki so nadpovprečni v mednarodnih misijah in pri soočanju z naravnimi in drugimi nesrečami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska vojska je bila v poročilu, ki ga je pripravil generalštab pod taktirko načelnice, spet ocenjena z negativno oceno za delovanje v kriznih razmerah visoke intenzivnosti in z zadostno oceno za delovanje v miru 
Igor Napast

"Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske smo v letu 2018 opravili vse dodeljene naloge doma in na mednarodnih operacijah in misijah. Še posebej smo bili uspešni pri izvedbi nepredvidenih nalog na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, prevozu organov, podpori policiji pri varovanju meje in reševanju v gorah." S temi besedami se je generalmajorka Alenka Ermenc prvič, odkar je na položaju načelnice generalštaba Slovenske vojske, obrnila k javnosti. Na predstavitvi poročila o stanju pripravljenosti Slovenske vojske, ki sta ga skupaj z obrambnim ministrom Karlom Erjavcem predala predsedniku in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju, je med vrsticami pozvala vlado k sistemskemu ukrepanju na področju kadrov, zlasti urejanja statusa pripadnic in pripadnikov ter pridobivanja ljudi za popolnitev vrst. "Primanjkljaj kadrov se bo brez celovitih sistemskih ukrepov na področju statusa pripadnikov, ki bo zagotovil večjo konkurenčnost vojaškega poklica, le še povečeval. To lahko izniči pozitivne učinke moderniziranja in povečanja finančnih sredstev. Predvidljivo in dovolj obsežno zagotavljanje kadrovskih in materialnih virov predstavlja sinergijsko celoto, saj ob pomanjkanju enega vira kljub zagotavljanju drugih ne bodo doseženi cilji za zagotavljanje obrambne sposobnosti Republike Slovenije," je opozorila.

Najbolj odgovorni za stanje v Slovenski vojski - obrambni minister Karl Erjavec, vrhovni poveljnik Borut Pahor in načelnica generalštaba Alenka Ermenc - ne morejo biti zadovoljni.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta