Odstopila uprava Mariborske livarne: Ali 350 zaposlenih čaka stečaj?

Srečko Klapš Srečko Klapš
06.02.2024 12:19

Davor Šenija, predsednik uprave MLM, in član uprave Samo Iršič sta danes odstopila, razlogov v vrhu uprave ne komentirajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okoli 350 zaposlenih v Mariborski livarni v negotovosti pričakuje razplet odstopa uprave. 
Sašo Bizjak

Okoli 350 zaposlenih v Mariborski livarni Maribor (MLM) je danes presenetil odstop uprave, ki jo vodita predsednik Davor Šenija in član Samo Iršič. Razlogov za odstop ne navajata, Šenija pa odstopa ni želel komentirati. Nadzorni svet, ki mu predseduje Saša Vergan Klabjan, naj bi se bil z odstopom uprave že seznanil.

Davor Šenija na vprašanje o razlogih za odstop odgovarja: "Ne komentiram."
Arhiv Večera

MLM kljub temu naj ne bi ostala takoj brez vodstva, saj naj bi imela Šenija in Iršič štirimesečni odpovedni rok. Nadzorniki naj bi se kmalu sestali z upravo MLM v odstopu in nato povedali več o novonastalem položaju. Kot je znano, je MLM v zahtevni finančni situaciji, saj naj bi ji neprestano grozila plačilna nesposobnost. Tudi lani je za to poslovala z izgubo, medtem ko je Šenija na podlagi sklenjenih novih pogodb in delnega zvišanja cen pri kupcih za letos napovedoval stabiliziranje poslovanja.

Od lanskega novembra teče novi poskus prodaje podjetja. Rok za oddajo nezavezujočih ponudb je potekel v začetku lanskega decembra. Slovenski državni holding (SDH) informacij o morebitnih interesentih ne razkriva, a kot kaže, tudi tokrat naj ne bi našli strateškega partnerja, brez katerega bo MLM najverjetneje zdrsnila v stečaj. Spomnimo, da je SDH zaradi evropskih pravil o državnih pomočeh izčrpala vse možnosti in ukrepe za morebitno nadaljnjo finančno podporo družbi.

V SDH so na naša vprašanja odgovorili, da so bili iz medijev seznanjeni z odstopom uprave MLM, kar jim je predsednik uprave (Davor Šenija, op.a.) potrdil v kratkem telefonskem razgovoru. "Več informacij ne moremo posredovati, saj z odstopno izjavo nismo seznanjeni. Postopek prodaje MLM je še vedno v teku, vendar vam več informacij o samem postopku ali interesentu ne smemo posredovati," so še odgovorili in dodali, da naj se za več informacij glede odstopa uprave obrnemo na na družbo oziroma nadzorni svet MLM. Neuradno pa naj bi SDH odstop uprave začudil in presenetil. Skrbi jih, ker uprava ni podala razlogov za odstop, in še posebej zato, ker odstopa sredi prodajnega postopka. SDH je v pogovorih z edinim interesentom, slovenskim podjetjem, ki se v teh dneh pripravlja na skrbni pregled podjetja. Odstop celotne uprave družbe MLM lahko prodajni postopek ogrozi ali celo zaustavi. Uprava pa mora po mnenju SDH svoje delo opravljati z vso skrbnostjo vsaj do izteka odpovednega roka oziroma dokler nadzorni svet ne najde alternative.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta