Odziv gibanja Mladi za podnebno pravičnost: "Proti neokusni promociji vlade s sestanki za nabiranje političnih točk"

DR
31.05.2024 10:42

"Če mislite s sodelovanjem in transparentnostjo resno, po pol leta opozarjanj sprejmite ključne predloge predsednice republike, Podnebnega sveta in civilne družbe!" sporočajo mladi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi Za Podnebno Pravičnost

Včeraj je Vlada Republike Slovenije v pisni izjavi za medije, predsednik vlade pa še v odgovoru na vprašanje novinarja na tiskovni konferenci, zavrnila zahteve petih ključnih civilnodružbenih okoljskih organizacij po odstopu državnega sekretarja Danijela Levičarja. Ob tem je vlada eksplicitno izpostavila nas in našo zavrnitev srečanja na vladi glede JEK 2. V pismu za medije je Služba za odnose z javnostmi kabineta predsednika vlade zapisala: "Na pobudo Mladih za podnebno pravičnost je kabinet predsednika vlade (KPV) organiziral srečanje s predstavniki gibanja kot zainteresiranim deležnikom v procesu širokega javnega dialoga. Mladi za podnebno pravičnost so v zadnjem trenutku sestanek s predstavniki KPV ter Ministrstva za okolje, podnebje in energijo odpovedali. Trenutno potekajo dogovori o novem terminu." Na to trditev se moramo odzvati, ker je neresnična. Prosimo vas, da našo izjavo objavite v celoti, ker je pomembno, da imajo bralke in bralci vašega medija celovito sliko.

1. Vlada v sporočilu trdi, da je bil sestanek sklican na našo pobudo. Mladi za podnebno pravičnost nismo nikoli podali prošnje za sestanek. Smo pa od januarja letos na Vlado RS in Državni zbor poslali množico konkretnih predlogov in dopisov za izboljšanje upravljanja projekta JEK 2. Niti na enega nismo prejeli odgovora, kaj šele, da bi karkoli upoštevali.

2. Vlada v sporočilu prav tako trdi, da smo v gibanju v zadnjem trenutku odpovedali sestanek. V resnici so oni storili vse, kar je bilo v njihovi moči, da smo bili prisiljeni odpovedati sestanek. Od bivše državne sekretarke za vzpostavitev dialoga s civilno družbo, Maksimiljane Polak, smo konec aprila dobili vabilo na sestanek. Nanj so bili vabljeni še državni sekretar Danijel Levičar, svetovalec predsednika vlade Andrej Pečjak in državni sekretar na pristojnem ministrstvu Uroš Vajgl. Sestanek naj bil v sredo, 8. maja 2024. Ko smo prišli na vlado, nas je pri vratarju že čakal fotograf. Kmalu za tem je prišel tajnik in dejal, da imamo najprej fototermin, nato sledi sestanek. Povedal je, da je novica o srečanju z nami za objavo na spletnih straneh vlade že pripravljena. O tovrstnem pristopu v vabilu nismo bili obveščeni, še manj pa se z njim strinjamo. Povedali smo jim, da prazne promocije vlade brez upoštevanja kakršnihkoli smiselnih ukrepov pri projektu JEK 2 ne podpiramo, in zapustili stavbo. Nikakor se ne strinjamo, da nas Vlada RS izkorišča za prazno nabiranje političnih točk in neokusno promocijo. Še posebno ob dejstvu, da Vlada z Danijelom Levičarjem na čelu od januarja (več kot 120 dni!) ni storila ničesar, da bi povečala transparentnost in strokovnost projekta. V tem času je bila sposobna organizirati z nami le en "sestanek", pa še tega za lastno promocijo. Zavrnila je vse pripombe Predsednice RS, Podnebnega sveta, Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora, Ministrstva za okolje, podnebje in energijo ter civilne družbe.

Da so nas na vladi želeli le izkoristiti za nabiranje politične podpore, kaže tudi izbor datuma srečanja. Sestanek naj bi bil zgolj en dan po zasedanju Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor v Državnem zboru, kjer so potrjevali ključne dokumente o JEK 2. Na dan zasedanja je bilo v medijih objavljenih veliko člankov, ki so kritizirali odločevalce pri upravljanju projekta ter pozivali k upoštevanju naših predlogov. To se ni zgodilo. V tej luči je izbor datuma sestanka le dan po medijski blamaži logičen, saj je vlada želela zmanjšati težo negativnega poročanja in se prikazati v javnosti kot nekdo, ki sprejema mlade na pogovor. Pri takšnih neokusnih političnih igricah ne želimo sodelovati. Mladi za podnebno pravičnost nismo in ne bomo sredstvo za nabiranje političnih točk!

Dokler vlada ne bo izkazala vsaj najmanjšega interesa za ukrepe, s katerimi bi zagotovila strokovno in transparentno vodenje projekta, ne vidimo smisla v kakršnemkoli sodelovanju. Če Vlada RS s sodelovanjem in transparentnostjo misli resno, pričakujemo, da do konca prihodnjega tedna, 9. junija 2024, pripravi okvir sprejemanja ključnih predlogov Predsednice RS, Podnebnega sveta in našega gibanja. Svoje prve predloge smo poslali že januarja, tako da je imela od takrat več kot 120 dni časa za odgovor. V pomoč sta ji lahko dva daljša dokumenta, ki smo ju na vlado naslovili marca in aprila letos. V dokumentih konkretiziramo načine, kako vključiti javnost v postopke upravljanja projekta z namenom zagotavljanja maksimalne transparentnosti. Hkrati predlagamo ukrepe, ki bodo zagotovili strokovnost, ekonomsko sprejemljivost, globalno pravičnost in sonaravnost samega projekta JEK 2.

3. Vlada v sporočilu še navaja, da trenutno potekajo dogovori o novem terminu. To ne drži. Po zapustitvi vlade 8. maja 2024 smo se po telefonu dogovorili, da se bomo dobili v kratkem, a za zaprtimi vrati brez fototermina in objav na spletnih straneh, ter da bo vlada še pred sestankom predstavila svoje predloge, kako vključevati različne akterje v upravljanje projekta. Od 8. maja 2024 so pretekli že trije tedni. Do današnjega dne od Vlade RS nismo dobili prav nobene nove pobude za srečanje. Naše zahteve se od januarja tudi niso kaj bistveno spremenile. Od takrat je minilo že več kot 120 dni. Vlada je imela več kot dovolj časa za pripravo izhodišč za pogovore. Ponavljamo, če Vlada RS s sodelovanjem in transparentnostjo misli resno, pričakujemo, da do konca prihodnjega tedna, 9. junija 2024, pripravi okvir sprejemanja ključnih predlogov Predsednice RS, Podnebnega sveta  in našega gibanja.

Mladi za podnebno pravičnost

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta