(ODZIV NA ČLANEK) Minister pričakuje ureditev v mesecu dni (2)

23.04.2024 06:00

Večer, 21. 4. 2024

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V sobotni izdaji Večera je novinarka Urška Mlinarič napisala članek z naslovom Minister pričakuje ureditev v mesecu dni, zato moram priznati, da se čudim takšni neodmerjeni izjavi, saj že od leta 2016 zelo dobro vem, kako sem se skupaj s sindikalno skupino Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS), ki deluje na Inšpektoratu RS za delo (IRSD), boril za kadrovsko okrepitev in učinkovito delo kadrovsko pohabljenega tega še kako pomembnega samostojnega državnega organa, ki varuje zakonitost in odpravlja ugotovljene nezakonitosti s področja delovnih razmerij, zdravja in varstva pri delu ter socialne varnosti.

Na slabo kadrovsko stanje državnih inšpektoratov smo zelo intenzivno opozarjali pristojno resorno Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), Ministrstvo za javno upravo (MJU), Vlado RS in Inšpekcijski svet, slednjega pa praviloma vodijo ministri za javno upravo, namesto da bi funkcijo predsednika Inšpekcijskega sveta zaupali kateremu od izkušenih in uspešnih inšpektorjev. Žal tega niti aktualna vladajoča politika ni spremenila.

Inšpektorji IRSD že predolgo zahtevajo takojšnjo vzpostavitev normalnih pogojev za nemoteno, strokovno, zakonito in v razumnem roku opravljeno inšpekcijsko delo, zato je potrebno zagotoviti varno in zdravo delovno okolje za vse javne uslužbence IRSD, ki bo skladno z veljavno zakonodajo. Varnost in zdravje pri delu pomeni varovanje dostojanstva, preprečevanje nasilja ter šikaniranja inšpektorjev za delo in javnih uslužbencev IRSD s strani prijaviteljev, medijev in drugih deležnikov, vključno z zahtevami po takojšnjem urgentnem ukrepanju. Zaradi nezadovoljivega kadrovskega stanja in preobremenjenosti z delom inšpektor in drugi uslužbenci IRSD, ki so preobremenjeni z visokim pripadom zahtev po takojšnjem ukrepanju, ne smejo biti deležni verbalnih in pisnih groženj z disciplinskimi postopki, postopki odpovedi pogodb o zaposlitvi oziroma grožnjami z izgubo službe.

Zaradi zakonitega in strokovnega dela ter zakonite uporabe javnih pooblastil inšpektor za delo ne sme biti prisiljevan in dodatno obremenjevan z administrativnimi nalogami, kot so: knjiženje, priprave takojšnjih poročil, obvestil, pisanje odgovorov vsem deležnikom in institucijam, ker je to naloga podpornih služb oziroma strokovnih pomočnikov. Zato inšpektorji IRSD zahtevajo takojšnjo kadrovsko okrepitev na podlagi pisnih obljub Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Državnega zbora RS oziroma 20 novih zaposlitev inšpektorjev in strokovnih pomočnikov, ki bi jih že bili morali zaposliti do konca leta 2023, ter 33 novih zaposlitev inšpektorjev za nadzor že veljavnega Zakona o čezmejnem izvajanju storitev.

​IRSD ne sme biti torišče igric neodgovornih posameznikov, ki na ta način od zunaj in od znotraj rušijo zaupanje delavcev in javnih uslužbencev v državni organ. Ta ima javna pooblastila pravnega varovanja pravic delavcev, zdravja in varstva pri delu za približno 926.700 delovno aktivnih oseb, za katere naj bi v delovnopravnem smislu skrbelo le cca 60 inšpektorjev za delo, zato je prišel zadnji čas, ko bo morala vlada kadrovsko in materialno okrepiti IRSD. V nasprotnem bomo lahko govorili le še o papirnatem tigru, ki pa ga bodo še kako veseli podporniki sive ekonomije, prekarnega dela in dela na črno, od česar pa ne bo koristi ne za delavce ne za državo, saj slednja že životari na precej nespodbudnih javnih prihodkih.

Minister za delo Luka Mesec bo moral najprej ustvariti kadrovske pogoje za normalno delovanje IRSD, saj ga v nasprotnem ni glavnega inšpektorja za delo, ki bi lahko z aktualnim kadrom dosegel učinkovite spremembe in zagotovil vse tisto, kar zahteva veljavna delovna zakonodaja, ter rešil vse tisto sporno iz razmerij med delodajalci in njihovimi delavci.

Ob tej priložnosti pozivam vse, ki se pri svojem delu na IRSD niso znali izkazati, naj se ne skrivajo za anonimnostjo, zato naj medijem ne sporočajo "nepravilnosti", ki jih pripisujejo aktualni glavni inšpektorici za delo Katji Čoh Kragolnik. S tem namreč dajejo lažno podporo vsem tistim, ki že leta vedrijo in oblačijo na IRSD, a med njimi ni bilo tistega, ki bi ministru za delo in vladi jasno povedal, da tako ne gre več naprej. Zatorej, če sam ne znaš in nočeš, tega dejstva ne smeš pripisovati drugim, je nauk te že preveč umazane zgodbe.

Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta