Pahor napovedal: Parlamentarne volitve bodo 24. aprila, odlok bo podpisal takoj po prazniku

M.R.
20.01.2022 12:33

Predsednik države Borut Pahor je državno volilno komisijo (DVK) obvestil, da namerava parlamentarne volitve razpisati za 24. april. Odlok o razpisu volitev namerava podpisati 9. februarja, volilna opravila pa se bodo pričela 14. februarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V sporočilu za javnost po sestanku s predsednikom DVK Petrom Golobom so na spletni strani urada predsednika republike zapisali, da se je Borut Pahor s predstavniki poslanskih skupin o razpisu volitev pogovarjal že v začetku novembra. Vse stranke, razen ene (SNS), so se strinjale, da je najboljša izbira za volitve prvi možni datum - 24. april.

Pahor ocenjuje, da ima DVK dovolj časa, tudi v razmerah epidemije covida-19, za pripravo, organizacijo in izvedbo volitev, "tako da nad rezultati volitev ne bo nobene sence dvoma"

Glede ocene stranke SNS, da bi bil 5. junij, zadnji možni datum, najbolj primeren za razpis volitev, pa Pahor meni, da je to legitimno stališče, vendar pa pravi, da je odločitev o datumu razpisa v njegovi pristojnosti. 

Ob svoji izbiri datuma Pahor poudarja, da je bilo v zadnjih dveh letih v času covida-19 po Evropi opravljenih več kot 40 volitev, na Portugalskem pa bodo konec tega meseca, torej na vrhuncu 5. vala epidemije izvedli parlamentarne volitve. Vrhunec tega vala se v Sloveniji prav tako pričakuje konec januarja, meni Pahor. 

Izpostavil je, da je med razlogi za njegovo odločitev glede datuma volitev tudi dejstvo, da vlada ob tokratnem povečanem številu okužb ni razglasila epidemije, posledično tudi ni zaprtja države.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta