Petkovi protestniki tokrat proti "podrejanju, politizaciji in razgradnji" RTV Slovenija

M.R.
07.01.2022 15:29

Petkovi protivladni protestniki za danes napovedujejo protest proti "očitnemu podrejanju, politizaciji in razgradnji javne RTV".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Zbrali se bodo na Trgu republike pred državnim zborom, nato pa se bodo odpravili do poslopja RTV Slovenija. Tam bodo s "simbolično protestno akcijo odločno nasprotovali očitnemu podrejanju, politizaciji in razgradnji javne RTV, ki se stopnjuje iz tedna v teden", je protestna ljudska skupščina zapisala v sporočilu za javnost. 

Ob tem poudarjajo, da vladni urad za komuniciranje (Ukom), ki so ga poimenovali vladni urad za cenzuro, na tedenski ravni pošilja napotke in usmeritve glede programa RTV. 

Poudarjajo še, da so novinarjem "pod izgovorom varčevanja" ukinili službeni dostop do tiskanih medijev. "Očitno je cilj vlade, da se novinarji RTV lahko informirajo zgolj iz uradnih vladnih sporočil in twitter objav velikega vodje in njegovih pomočnikov," ugotavljajo. 

Nasprotujejo tudi odločitvi v. d. direktorja TV Slovenija Valentina Areha, ki je včeraj sporočil, da kolumnisti v oddaji Studio City ne bodo plačani za svoje delo. Očitajo mu, da "ne loči razlike med komentatorji, ki zgolj odgovarjajo na vprašanja novinarjev, in pa kolumnisti, ki pripravijo in preberejo besedila na vnaprej zastavljeno temo". Izgovore o varčevanju so označili za lažne, saj da TV Slovenija po "hitrem postopku zaposluje 20 novih novinarjev".

Na koncu pa so zapisali tudi, da se v zadnjih tednih kaže, kako bodo potekali predvolilni nastopi politikov na javni televiziji. "Janez Janša 'kramlja ob kaminu' s svojim občudovalcem, člane opozicije ali vse drugače misleče pa bo pričakalo zasliševanje 'na žaru'"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta