(PISMO BRALCA) Konec NKBM

08.05.2024 06:00

Suhoparna sporočila za medije, kako dobro je za komitente, da bo sedež združene banke v Ljubljani, me ne prepričajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ko sem začel davnega leta 1987 obiskovati Srednjo družboslovno šolo (od leta 1990 Prva gimnazija Maribor), smo imeli v prvem letniku (čas usmerjenega izobraževanja) tudi zanimiv predmet s kratico OTP (osnove tehnike in proizvodnje). Časi so se zelo, zelo spremenili in za pomen takratne kratice marsikdo iz razumljivih razlogov ne ve.

Pred nekaj leti smo izvedeli, da je v Slovenijo prišel velik igralec na bančno-finančni sceni, banka iz Madžarske, ki se imenuje OTP. Ta je v napoleonskem stilu osvojila pomemben del slovenskega bančnega trga in pred kratkim je bilo javno sporočeno, da se bosta kmalu (že prevzeti) banki NKBM in SKB združili v eno pravno osebo s sedežem v Ljubljani.

Z "utopitvijo" sedaj še samostojne NKBM (nekoč je bila to Kreditna banka Maribor) bo tudi na simbolni, poimenski ravni izginil še eden od (karkoli si že mislimo o tej banki) zgodovinskih gradnikov identitete Maribora po drugi svetovni vojni in v samostojni Republiki Sloveniji.

Vemo, da gre za veliko, kompleksno finančno-poslovno operacijo, ki je običajna za svet globalizacije in ki nima nikakršne zveze s sentimentalnostjo ter z zgodovinsko identiteto. Suhoparna sporočila za medije, kako dobro je za komitente, da bo sedež združene banke v Ljubljani, me ne prepričajo. So morda pri OTP naredili kakšno anketo med komitenti, da so o tem prepričani? Bom pa oba svoja starša temeljito povprašal, kako bo ta selitev sedeža ugodno vplivala nanju kot komitenta te banke … Nova združena banka se bo zelo posvečala digitalizaciji, robotizaciji (klepetalni roboti) in umetni inteligenci. Tudi to je javno znano.

"Takle mamo," rečejo v Ljubljani in tako je tudi pri bližnjem odhodu naziva NKBM v predal zgodovine. Seveda ne gre za prvi tovrstni primer izgubljanja identitete. Tudi slovenska nogometna reprezentanca že dolgo ne igra več svojih tekem v Mariboru, v Ljudskem vrtu, čeprav so bile pred leti neke drugačne obljube. Navedel bom tudi primer Zlate lisice, kar je resda predvsem posledica sprememb v delovanju narave (podnebne spremembe).

Kakorkoli, naša identiteta, ki smo je bili vajeni, izginja, tudi z odhodom NKBM. Ne vem, kako je z vami, toda osebno se ob tem ne počutim dobro.

Rihard Čibej, Maribor

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta