Po ugotovitvah Darsa nobene nesreče ni mogoče pripisati pomanjkljivi osvetlitvi, kaj pa pravijo na AMZS?

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
24.01.2023 13:30

Po vnovičnem prižigu luči na avtocestah in hitrih cestah smo odzive poiskali pri AMZS in Darsu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Dars je minuli teden po skoraj treh mesecih znova osvetlil avtoceste in hitre ceste. Dobrih 60 odstotkov svetilk ob teh cestah je upravljavec avtocest ugasnil konec oktobra, da bi po nekaterih podatkih privarčeval 700.000 evrov. Na AMZS se s tem takrat niso strinjali, kot so povedali za Večer, je prihranek v denarju ali električni energiji zanemarljiv v primerjavi s tveganjem, kaj vse gre lahko narobe. Že ena smrt udeleženca v prometu ne odtehta prihranka pri stroških električne energije.

Po vnovičnem prižigu luči smo odzive poiskali pri AMZS in Darsu. Pri Darsu pojasnjujejo, da so prisluhnili pozivom partnerskih organizacij in po preučitvi dodatnih vidikov v zvezi z osvetlitvijo avtocest in hitrih cest sprejeli odločitev o odpravi ukrepa zmanjšanja osvetljenosti avtocest. V tem času so na Darsu prejeli nekaj pritožb v zvezi z ukrepom začasne zatemnitve, pa tudi pozivov k prižigu luči. To se je zgodilo zlasti po tem, ko je bil v kakem mediju z večjim dosegom objavljen prispevek na to temo, pojasnjujejo. Prejeli pa so tudi pohvale za začasni ukrep zatemnitve ter kak poziv k trajni zatemnitvi. 

Sicer pa se prometna varnost po njihovih ugotovitvah v tem obdobju ni bistveno spremenila. Po podatkih, s katerimi razpolagajo, se je med 1. novembrom lani in 8. januarjem letos na avtocestah in hitrih cestah v dnevnem času zgodilo 178 prometnih nesreč, v nočnem pa 158. V enakem obdobju leta 2019 je bilo v dnevnem času zabeleženih 131 prometnih nesreč, v nočnem pa 173. To pomeni, da jih je bilo v zadnjem obdobju ponoči skoraj za desetino manj kot v primerljivem obdobju leta 2019/2020. "Ob tem poudarjamo, da gre zgolj za številke in da je vsaka prometna nesreča preveč, saj prav vsaka prinaša tudi posledice."

Vendarle je prevladala skrb za varnost udeležencev v prometu

Dars bo sicer nadaljeval s prizadevanji za znižanje stroškov električne energije na različnih področjih. Med drugim je že zamenjal približno 80 odstotkov razsvetljave z varčnejšimi LED-svetili, letos pa načrtuje zamenjavo še preostalih približno 20 odstotkov razsvetljave. V prihodnjih tednih bo Dars objavil tudi razpis za vzpostavitev sončnih elektrarn na avtocestnih bazah, ki bodo prispevale k večji samooskrbi z elektriko.

Sašo Bizjak

In nazaj k zatemnitvi. Bi ta lahko bila razlog za katero od prometnih nesreč v tem obdobju? Na Darsu odgovarjajo, da je v lanskem letu na avtocestah in hitrih cestah v prometnih nesrečah življenje izgubilo 26 ljudi, od tega 2 osebi v obdobju od konca oktobra do konca decembra. Po ugotovitvah Darsa nobene nesreče ni mogoče neposredno pripisati pomanjkljivi osvetlitvi cestišča.

Drugače pa odgovarjajo na AMZS: "O konkretnih prometnih nesrečah v tem času ne moremo govoriti, dokler ne bodo (če bodo) natančneje preiskane. Iz nekaterih nam dostopnih informacij pa je bilo zaznati, da je v eni ali celo dveh smrtnih prometnih nesrečah v tem času lahko tudi neosvetljenost bila eden od dejavnikov."

Kako sicer na AMZS komentirajo vnovično osvetlitev avtocest in hitrih cest? "Povzetek raziskav na tem področju izkazuje, da osvetlitev znižuje prometne nesreče s smrtnim izidom tudi do 60 odstotkov, telesne poškodbe udeležencev prometnih nesreč pa do 25 odstotkov. Prihranek v denarju ali električni energiji je torej zanemarljiv v primerjavi s tveganjem, kaj vse gre lahko narobe. Nenazadnje pa: avtoceste so nadstandard, ki ga uporabniki plačujemo prek vinjet in morajo zagotavljati tudi ustrezne potovalne čase," je povedal generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije Jure Kostanjšek. Ob tem dodaja: "V AMZS pozdravljamo odločitev in spoznanje, da je vendarle prevladala skrb za varnost udeležencev v prometu. S tem tudi kot družba (po)kažemo, da je človeško življenje največja vrednota."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta