Počivalšek pojasnjuje, da država lahko vpliva na ceno električne energije, njeno podražitev lahko omili

Darja Kocbek Darja Kocbek
14.10.2021 06:00
V Sloveniji se bodo cene plina in naftnih derivatov (glede na obseg dolgoročnih pogodb) z zamikom prilagajale ravni na evropskih trgih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Ivanc: "Med junijem in oktobrom pričakujemo znižanje inflacije pod 2 odstotka, nato pa njen porast nad raven 3 odstotkov."
Kraftart
Robert Balen
Marko Vanovšek

Cene zemeljskega plina so na globalnem trgu za več kot desetkrat višje kot pred letom dni, premog je petkrat dražji kot v istem obdobju lani. Dvig cen teh energentov je skupaj s podražitvijo kuponov za izpuste toplogrednih plinov v EU pospešil rast cen električne energije. Draži se tudi nafta, njene cene so prav tako blizu rekordnih vrednosti, navaja Mednarodna agencija za energijo (IEA). Vlade več držav so zaradi tega že sprejele ukrepe za pomoč ranljivejšim gospodinjstvom.

Za Slovenijo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pojasnjuje, da država realno lahko vpliva zgolj na ceno električne energije, saj to v večji meri proizvajamo doma. Njeno podražitev lahko omili, medtem ko pri plinu te možnosti nimamo, saj ga uvažamo in smo tako odvisni od cen plina na tujih trgih. Če bi bilo potrebno, bi država lahko domačim proizvajalcem električne energije prepovedala izvoz električne energije v tujino, na drugi strani pa bi lahko omejila ceno energije.

Minister še pojasnjuje, da povečanje cen električne energije ne vpliva enako drastično na povečanje računa odjemalca, ob tem pričakuje, da bodo to dobavitelji jasneje pojasnili svojim kupcem. Cene naftnih derivatov pa so v Sloveniji višje zaradi cen na svetovnem trgu. Sedanje cene so sicer takšne kot pred koronsko krizo, trdi Počivalšek.

Dragi izpusti toplogrednih plinov

Maks Tajnikar: "Ceno elektrike bodo porivali navzgor trgovci, ki jo kupujejo na evropskih trgih in prodajajo v Sloveniji."
Robert Balen

Profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Maks Tajnikar nam je pojasnil, da se bodo v Sloveniji cene plina in naftnih derivatov (glede na obseg dolgoročnih pogodb) z zamikom prilagajale ravni na evropskih trgih, saj smo v celoti odvisni od uvoza. Pri cenah elektrike so razmere drugačne, saj več kot 90 odstotkov potreb po elektriki zapolnimo z lastno proizvodnjo. Ob tem Tajnikar opozarja, da se cena dela, ki je največji operativni strošek v hidroelektrarnah na Dravi, Savi in Soči, ni povečala, da jedrsko gorivo za Nuklearno elektrarno Krško ni dražje in da tudi premog iz Velenja za Termoelektrarno Šoštanj (TEŠ) ni dražji.

Pri TEŠ se dražijo kuponi za izpuste toplogrednih plinov, brez njih bi bila proizvodnja električne energije v TEŠ donosna. Kriza je pokazala, da ti kuponi bolj koristijo neenakosti v svetu kot ozelenitvi planeta. "Ceno elektrike bodo porivali navzgor trgovci, ki jo kupujejo na evropskih trgih in prodajajo v Sloveniji. Na žalost pa bo tu prišlo do paralelnega obnašanja, ki se mu lahko priključita tudi oba državna proizvajalca električne energije," pravi profesor Tajnikar.

K tem je treba dodati trošarine, marže in davke, da dobimo cene, ki jih plačamo v gospodinjstvih. "Na žalost smo tudi te cene sprostili, kot da imamo v Sloveniji vso svetovno konkurenco, čeprav imamo le dve proizvodni podjetji električne energije v državni lasti, dva velika trgovca na malo pri naftnih derivatih (eden je državni) in enega velikega državnega plinskega trgovca. Zato sem vedno bil proti tržnemu oblikovanju maloprodajnih cen energentov v Sloveniji," pravi Tajnikar. Državno reguliranje cen omogoči tudi ustrezno davčno in maržno prilagajanje ciklom v nabavnih in proizvodnih cenah, pojasnjuje.

Veriga podražitev

Bojan Ivanc: "Z višjimi cenami električne energije in plina se bo pretežni del gospodarstva soočil v prvi polovici naslednjega leta."
Kraftart

Bojan Ivanc, glavni ekonomist pri Analitiki GZS, nam je razložil, da napovedane podražitve energentov vplivajo na proizvodne družbe pretežno v obliki višjih vhodnih cen polproizvodov in višjih stroškov transportnih storitev. Odvisno od časa zakupa količin energentov pa se bodo sčasoma povečevali tudi stroški za dobavo električne energije in plina. "Z višjimi cenami električne energije in plina se bo pretežni del gospodarstva soočil v prvi polovici naslednjega leta. Pri energetsko intenzivnih dejavnostih (proizvodnja aluminija, jekla, stekla, zidakov, cementa in podobno) znaša strošek energentov od pet do petnajst odstotkov končne cene proizvoda," pojasnjuje Ivanc. Ključni energenti, ki vplivajo na dvig stroškov v proizvodnji, so električna energija, plin in nafta, v manjši meri tudi premog. Po dejavnostih pa so razlike velike. Za storitvena podjetja sta najpomembnejša energenta električna energija in nafta za pogon službenih vozil.

Anže Burger: "Nafta bo ostala draga zaradi nizkih zalog, plin zaradi težav pri dobavi iz Norveške in Rusije ter slabih zalog v Evropi."
Fdv

Profesor na ljubljanski fakulteti za družbene vede Anže Burger pa nam je pojasnil, da je Slovenija vpeta v mednarodne trge energentov, zato cene na mednarodnih trgih določajo cene v Sloveniji. Cene energentov bodo po njegovih besedah visoke še vsaj pol leta do eno leto. Nafta bo ostala draga zaradi nizkih zalog, zemeljski plin zaradi težav pri dobavi iz Norveške in Rusije ter slabih zalog v Evropi. Pobrala jih je ostra zima. Nižja je bila letos, zlasti v Nemčiji, tudi proizvodnja energije iz obnovljivih virov. Poleg tega imamo že prve pojave tako imenovane zelene inflacije, ki je posledica prehoda na obnovljive vire energije, katerih pridobivanje je dražje.

Investitorji zaradi zelenega prehoda niso več pripravljeni vlagati v naftna podjetja, zato je na trgu na voljo manj nafte. Na drugi strani visoke cene nafte ustrezajo državam proizvajalkam, ker si polnijo proračune, saj so se zaradi protikoronskih ukrepov zadolžile. Povečuje se tudi povpraševanje po energiji, ker gospodarstva po pandemiji okrevajo.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.