Pogovarjali smo se s stavkajočimi: "Znamo z malim. Smo navajeni. A si zaslužimo več"

Jana Juvan Jana Juvan
17.02.2022 06:00

V množici pred kirurško stolpnico UKC Maribor: strežnice, laboratorijski diagnostiki, sestre, fizioterapevtke ... Zdravniških halj v podporo ni bilo videti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S svojimi plačami komaj shajajo, so pojasnjevali stavkajoči. 
Sašo Bizjak

"Želimo si, da ne bi pozabili na nas," nam je dejala strežnica v centralni sterilizaciji, ki je včeraj dopoldan stavkala v množici pred kirurško stolpnico UKC Maribor. Strežnice začnejo delati v 12. plačnem razredu. To je 500 evrov bruto, pravi. Ker to ne predstavlja niti minimalne plače, dobi od države dodatek do minimalnega osebnega dohodka, pravi, da to nanese še okoli 120 evrov. "Znamo z malim. Smo navajeni. Ampak mislim, da si zaslužimo več. Delamo ves čas. Tudi v covidu. Bila sem še posebej izpostavljena, ker pobiram inštrumente, tudi po vseh covid oddelkih jih," še pove in se le zasmeji ob omembi covid dodatkov. Teh seveda ne prejema. "Da mora nekomu, ki je zaposlen, država doplačati do minimalca, je žalostno. To bi se moralo urediti. Mislim, da nismo preveč zahtevni," jo dopolni kolegica iz laboratorijske diagnostike.

Da je prišla podpret ambulantne sestre, ki imajo nižje plačne razrede od nje, pa pove ena izmed diplomiranih medicinskih sester v množici. "Te razrede so določili zelo neenakomerno in nepošteno. Niso gledali na obremenitve," je prepričana. Med njimi je tudi 23-letna srednja medicinska sestra, ki v UKC dela tri leta, trenutno je na covid oddelku. Začela je v 23. razredu, jeseni so ji plačo dvignili za en razred. To pomeni, da ima neto izplačila brez malice in prevoza okoli 740 evrov. Nima družine, bi si jo pa želela, zato jo skrbi, ali jo bo s temi prihodki lahko preživljala. Dela v tako imenovanem turnusu, torej tudi ponoči. "To delo te izmozga, bioritem se poruši. Prvi dan po nočni je najhujši," priznava.

Sposojajo si denar, zamujajo pri plačilu položnic ...

Za poklic se je odločila, ker je preprosto želela pomagati ljudem. In to želi še naprej. Pozna pa zgodbe mnogih kolegic, ki so obupale in si poiskale službo zunaj zdravstva ali v tujini. Sama si plačo nekoliko zviša z nadurami, predvsem z nočnim delom in ob vikendih, praznikih ... V času covida, ko veliko kadra manjka zaradi okužb in karanten, je teh možnosti precej. A to pomeni, da dela brez predaha. Nadure opravi v tistih dneh, ko bi po nočni izmeni bila sicer nekaj dni doma. Kolegice z družinami si to težje privoščijo. Hkrati pa povedo, da s svojo plačo "komaj prilezejo čez mesec. Sposojajo si denar pri sorodnikih, zamujajo pri plačilu obrokov za telefon in podobno. Nekatere si ne upajo imeti še enega otroka, ker že z enim težko shajajo." Sogovornica zdaj piše diplomo, s tem si bo zagotovila boljše pogoje.

Fizioterapevti: "Kot da nas ni"

Kot diplomirana medicinska sestra bo imela celo boljše izhodišče kot fizioterapevti, ki začnejo v plačnih razredih nižje kot diplomirane medicinske sestre, pri čemer nimajo izmeničnega in nočnega dela, s katerim bi si lahko "popravljali" prihodke. Po 15 letih dela v UKC ima diplomirana fizioterapevtka 1373,64 evra neto plače, nam ena izmed stavkajočih pokaže na svojem plačnem listu. Spada v 38. plačni razred. Enako kot kolegica, ki dela tam dve leti. "Delamo pa v kletnih prostorih, večinoma brez dnevne svetlobe, prezračevanje je katastrofa, klimatske naprave so nam namestili šele lani, prej je bilo tudi po 32 stopinj Celzija," opiše še delovne pogoje.

Njena starejša kolegica, ki je že pri koncu poklicne poti, pristavi, da je "zaslužkarka", ker dobi za delo v covidu 2,5 evra na uro dodatka. Mlajši, v nižjem plačnem razredu, še manj. "Bili smo zelo prizadeti, ko smo izvedeli, da so si medicinske sestre izborile povišanje v plačne razrede. Glede na to, da hodimo na isto fakulteto, imamo občutek, da smo bili čisto prezrti. Kot da nas ni. Delamo pa v istem timu. Pa ne da sestram in zdravnikom ne privoščim tega! Ampak na druge so pozabili - fizioterapevte, laborante, delovne terapevte," sklene. Zdravnikov v podporo kolegom pred UKC ni bilo videti.

Fizioterapevti so zato včeraj odpovedali vse svoje termine, le pri njih so torej pacienti zares lahko občutili stavko. "Bilo bi nam ljubše izpeljati celotno stavko v ostrejši obliki, a upam, da to zaradi bolnikov, zaradi katerih smo tukaj, ne bo potrebno," nam je dejala vodja sindikata v UKC Maribor Darja Pernek in napovedala, da se bodo stavkovni vali tudi nadaljevali in stopnjevali, če se ne bodo dogovorili z vlado. Pacienti sicer stavke večinoma niso občutili. "Tako je tudi prav, sploh glede na situacijo, ki traja zadnji dve leti. Nakopičilo se je ogromno pacientov, ki predolgo čakajo," je prepričana Pernekova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta