Poklukar: Kot politik lahko govoriš, da želiš zamenjati polovico policije, ampak ...

M.R., STA, A.L.
14.11.2023 17:17

Notranji minister Boštjan Poklukar je povedal, da lahko minister usmerja policijo prek direktorata za policijo, sicer pa da generalni direktor policije organ, za katerega je zadolžen, vodi suvereno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je pričal pred preiskovalno komisijo državnega zbora.
Robert Balen

Slovensko policijo vodi generalni direktor policije, je aktualni in nekdanji notranji minister Boštjan Poklukar med zaslišanjem pred preiskovalno komisijo državnega zbora, ki preiskuje domnevno vpletanje politike v delo policije. Vodi jo poslanec Gibanja Svoboda Miha Lamut"Kot politik lahko govoriš, da želiš zamenjati polovico policije, ampak tega ne moraš nikdar narediti, ker kadrovsko funkcijo v policiji ima samo generalni direktor in nihče drug," je poudaril. 

Hkrati pa je ob svojem prihodu na ministrstvo februarja letos ocenil, da z obstoječo ekipo, ki jo je postavila njegova predhodnica Tatjana Bobnar, svojih ciljev ne bo dosegel. "Zato sem se odločil za zamenjavo ekipe na ministrstvu za notranje zadeve," je povedal. 

"Če se srečata bivši in aktualni minister za notranje zadeve, govorim zelo splošno, je normalno, da se s kolegi, ki so to funkcijo opravljal, malo pogovorimo. Nenazadnje, tudi malo pokritiziramo, ker samo ministri za notranje zadeve vemo, kako na ministrstvu je. To je tako kompleksno ministrstvo, da gre kar velik del energije v to, da stvari potekajo pravilno, hitro in učinkovito," je na vprašanje Lamuta še odgovoril Poklukar. 

Poslanec Gibanja Svoboda Miha Lamut se sooča z očitki, da ni bil dorasel vodenju preiskovalne komisije.  
Matija Sušnik/dz

V nadaljevanju pa je še dodal, da sam ne razume, za kakšen političen pritisk v tem kontekstu bi lahko šlo, če se je z Bobnar pogovarjal, ko je še bila ministrica. Spomnimo, da je Tatjana Bobnar med pričanjem pred to komisijo povedala, da jo je Poklukar na pogrebu Vinka Beznika vprašal, kako je možno, da jo je tam pričakal Tomaž Pečjak in zakaj je še vedno v vodstvu policije. "Da naj pazim, zato, ker me pač opazujejo, kaj delam. Začudila sem se, kdo bi pravzaprav mene opazoval in sem tudi pojasnila, da, kdo je v vodstvu policije, je stvar predstojnika policije," je 23. oktobra med pričanjem pred komisijo povedala Bobnar. Dodala je še, da je Poklukar enako dejal Pečjaku, ki naj bi dejal, da je bil začuden nad tem, "zakaj ga to sprašuje". Pečjak je bil v času, ko je bila Tatjana Bobnar generalna direktorica policije, njen namestnik. V času, ko je bil na čelu policije Anton Olaj, pa je bil njegov pomočnik. 

Pomočnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle.
Matija Sušnik/DZ

Na vprašanje poslanke NSi Vide Čadonič Špelič, kdaj je nazadnje komuniciral z direktorjem nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darkom Muženičem, je odgovoril, da ga je videl štirikrat v življenju. Nazadnje je bilo po njegovih besedah to spomladi, ko sta se srečala na slavnostni prireditvi v Gotenici, na kateri je bil Poklukar slavnostni govornik. Povedal je, da sta se rokovala, hkrati pa mu je čestital za vrnitev na položaj na NPU, ki ga je zasedal že v času vlade Marjana Šarca, v času vlade Janeza Janše pa je bil s položaja razrešen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta