Poslanec SDS o stotih dneh vlade: Teater absurda in nadkoalicijska partnerica Nika Kovač

Luka Mlakar Luka Mlakar
09.09.2022 15:56

V SDS menijo, da so bile prioritete Golobove vlade v prvih stotih dneh mandata obrnjene na glavo. Njihov poslanec Franc Breznik je dejal, da nadpovprečna inflacija kaže, da so bili ukrepi vlade slabi in neprimerni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Breznik je Niko Kovač označil za nadkoalicijsko partnerico vlade.
Robert Balen

V poslanski skupini SDS so danes vložili zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora o omilitvi posledic draginje in inflacije. Slednja je po besedah njihovega poslanca Franca Breznika v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami EU oziroma evrskega območja nadpovprečna. Omenjena izredna seja bo po njegovih besedah priložnost, da "pregledamo prvih sto dni vlade Roberta Goloba, predvsem pa, da prekinemo teater absurda, samovšečnosti, arogance in lahkomiselnosti, s katero je vlada generirala inflacijo v Sloveniji v zadnjih mesecih".

Breznik: Ukrepi vlade so slabi in neprimerni

Letna stopnja inflacije, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je v Sloveniji julija letos znašala 11,7 odstotka, kar je največ po avgustu 1995, medtem ko je v EU dosegla 9,8 odstotka, v evrskem območju pa 8,9 odstotka. "To pomeni, da vlada ne dela dobro, da so njeni ukrepi slabi in neprimerni, da so bile njene prioritete v prvih stotih dneh obrnjene na glavo. Vlada se je ukvarjala s problemi, ki jih ni, in zanemarjala probleme, ki so bili v tem času pred nami," je povedal Breznik.

Premier Golob je po njegovi oceni "doživel fiasko" kot politik in kot strokovnjak za energetiko. Spomnil je, da so v SDS že na začetku predlagali začasno znižanje DDV na zemeljski plin, daljinsko ogrevanje, električno energijo in lesno kurjavo na najnižjo mogočo petodstotno stopnjo. Ob tem je dodal, da vlada še ni znižala DDV na kurilno olje, ki ga za ogrevanje uporablja več kot 14 odstotkov gospodinjstev, pomoč gospodarstvu in kmetijstvu zaradi visokih cen energije pa da je bila doslej skromna.

V SDS kritični do predloga o obvezni božičnici

Vlada je po oceni Breznika svoje prioritete napačno zastavila tudi na drugih področjih. Kljub staranju prebivalstva je ukinila urad za demografijo s sedežem v Mariboru, na področju zdravstva pa so ljudem po besedah Breznika obljubljali, da bodo v 30 dneh imeli dostop do specialista. Breznik je bil kritičen tudi do "bistroumnih nesmislov" ministra za delo Luke Mesca in direktorice Inštituta 8. marec Nike Kovač, ki jo je označil za "nadkoalicijsko" partnerico vlade. V SDS ne podpirajo Meščevih predlogov o obveznem evidentiranju delovnega časa in obveznem izplačilu božičnice. "Slovenija ima številna manjša podjetja, ki bodo težko preživela zimo zaradi visokih cen energentov. Ne znam si predstavljati, da bodo ta podjetja lahko izplačala obvezno božičnico," je poudaril Breznik.

V SDS ne podpirajo predlogov Luke Mesca o obvezni božičnici in evidentiranju delovnega časa.
Robert Balen

V zahtevi za sklic izredne seje v SDS predlagajo, da državni zbor vladi priporoči, da Slovenija kot polnopravna država članica EU spodbudi Evropsko komisijo, da spremeni formulo za izračun cene električne energije, ki je močno vezana na plin. Vlada naj energetski dodatek, ki bo po besedah Mesca zajel okoli 63 tisoč gospodinjstev, nameni vsem državljanom, zakonsko določene dajatve na energente naj zniža na najnižjo petodstotno raven, poveča naj sredstva za pomoč gospodarstvu in kmetijstvu ter razbremeni gospodarstvo in plače. Breznik je spomnil, da je vlada napovedala, da bo spremenila novelo zakona o dohodnini, ki je bila sprejeta v času prejšnje vlade in na podlagi katere bi se splošna olajšava do leta 2025 dvignila na 7.500 evrov.

Z vlaganjem interpelacij bodo še počakali

Na vprašanje, ali lahko pričakujemo, da bodo v SDS v kratkem vložili interpelacijo zoper vlado ali katerega od ministrov, pa je Breznik odgovoril, da bodo s tem še nekoliko počakali, saj da pričakujejo odziv vlade na izredni seji državnega zbora. Poslanec SDS je sicer dejal, da si ne zna predstavljati, da bi v času vlade Janeza Janše na bencinskih črpalkah zmanjkalo goriva, kar bi bil lahko razlog za interpelacijo zoper ministra za gospodarstvo: "Tega nismo storili, ker se zavedamo resnosti situacije, v kateri se križata covid in energetska kriza. Tudi naše zahteve za referendume gredo v smeri, da neizkušenega politika poskušamo obrniti v nekaterih prioritetah, ki jih ta država potrebuje." V največji opozicijski stranki bodo do petega oktobra zbirali podpise za razpis treh zakonodajnih referendumov, in sicer o zakonih o vladi, RTVS in dolgotrajni oskrbi. Premier Golob se zavzema za to, da bi omenjene referendume izvedli na isti dan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta