Potresni sunek v bližini Brežic brez vpliva na obratovanje krške nuklearke

STA, Va
02.05.2023 08:30

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so v zadnjih urah zabeležili dva zmerna potresna sunka, enega pri Podčetrtku in drugega v bližini Brežic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 7.54 zabeležili zmeren potresni sunek magnitude 2,1. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 79 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v bližini Brežic.

Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili prebivalci Brežic, Krškega in okolice, so še sporočili iz Urada za seizmologijo na Agenciji RS za okolje.

Sinoči ob 21.54 pa so zabeležili zmeren potresni sunek magnitude 1,4 v bližini Podčetrtka. Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili prebivalci Podčetrtka in okolice.

Potresni sunek zaznale tudi merilne naprave v nuklearki 

Potres v bližini Brežic na obratovanje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) ni vplival. Merilni instrumenti v elektrarni so ga zaznali, preventivni pregled pa je pokazal, da odstopanj ali drugih vplivov na delovanje ni bilo, so sporočili iz Uprave RS za jedrsko varnost. Nek tako nadaljuje z obratovanjem.

Potres so zaznali tudi merilni instrumenti v Neku. Kot so sporočili iz Uprave RS za jedrsko varnost, so v elektrarni preventivno pregledali sisteme in opremo ter ugotovili, da zaradi potresa ni bilo odstopanj ali drugih vplivov na delovanje. Prav tako na opremi ni bilo alarmov. S tem so v elektrarni zaključili pregled in nadaljujejo z obratovanjem.

Prav tako ni bilo vplivov na okolje, ki jih uprava za jedrsko varnost poleg obratovanja redno spremlja preko državne mreže zgodnjega obveščanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta