Pouk v šolah zaradi inovativnih ravnateljev: Naravnost absurdno je gledati, kako se nam ministrica zahvaljuje za trud in opravljeno delo

Urška Mlinarič
03.11.2021 18:10
Spletna srečanja ravnateljev s predstavniki oblasti brez pomembnih novosti. Ministrica Kustečeva: "Pouk po modelu B do takrat, ko bo res možno"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V šolah se še zmeraj soočajo s pravnimi nedorečenostmi in nepodkrepljenimi konkretnimi navodili. 
Igor Napast

"Zaveza ostaja, pouk po modelu B do takrat, ko bo to res možno. Zapiranje šol naj pride na vrsto zadnje." To je le eden od tvitov, ki jih je med spletnimi srečanji z ravnatelji vrtcev, osnovnih in srednjih šol preko tvitter računa ministrstva za izobraževanje sporočila ministrica Simona Kustec.

Dodala je še, da "delamo vse za to, da bi se kljub zahtevnim razmeram izvajal pouk po modelu B". A kot poudarjajo ravnatelji, kako dolgo še bodo učenci lahko prisotni v šoli po tem modelu oziroma po katerih kriterijih bodo prešli na katerega od drugih modelov, niso izvedeli.

"Slišali smo le, da bo kaj več jasno po seji vlade," je povedala Frančiška Al Mansour, predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov. Sami so, tako Al Mansourjeva, poudarili, da morajo šole ostati odprte, saj so bili mladi že ob prejšnjih zapiranjih prikrajšani za medvrstniško druženje in to se pozna na njihovem duševnem zdravju. "Poudarili smo tudi, da se v šolah okužbe ne prenašajo, saj smo zelo pozorni na to, da se preventivni ukrepi spoštujejo."

Tudi Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnih in glasbenih šol, je izpostavil, da so na sestanku lahko razbrali predvsem, da šole delujejo predvsem zaradi inovativnih rešitev ravnateljev, pri čemer pa se morajo soočati s pravnimi nedorečenostmi in nepodkrepljenimi konkretnimi navodili.

Tako še vedno ne vedo, kaj naj naredijo z otroki, ki so cepljeni ali so preboleli covid. "Starši imajo pravico, da je tak otrok v šoli, a mi nimamo ne kadra ne zmožnosti, da bi pouk izvajali tako za tiste, ki ga morajo spremljati na daljavo, kot tiste, ki bi lahko bili v razredu. Nelogično je tudi, da se sami trudimo vzdrževati mehurčke, v popoldanskem času pa se otroci mešajo na obšolskih dejavnosti, čeprav se zavedamo, kako pomembno je gibanje," poudarja Pečan. In pojasnjuje, da vsa ta vprašanja ostajajo neodgovorjena.

Veliko problemov pa ministrica Simona Kustec tudi ignorira, pravi Pečan in še navede težave številnih šolskih kuhinj, ki so še od lani v minusu. "Zato je naravnost absurdno gledati, kako se nam ministrica zahvaljuje za trud in opravljeno delo, obenem pa ignorira številne težave šol. Dobivali smo enega najnižjih covid dodatkov, obenem pa nam ne priznajo dodatka za stalno pripravljenost, čeprav delamo tudi ob vikendih," je jasen Pečan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta