Pozor, v noči na ponedeljek obilno sneženje. Sneg bo južen in moker, zato je možen snegolom. Kje bo najbolj belo?

STA, Va
15.01.2023 12:05

Zima bo vendarle pokazala zobe. "Intenziteta bo precej močna, lahko zapade tudi okoli pet centimetrov snega v uri tudi po nižinah," pravi dežurni meteorolog Jure Cedilnik. Pristojne službe opozarjajo: Pripravljeni na ceste!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V noči na ponedeljek bo Slovenijo prešla hladna fronta z obilnimi padavinami. V drugem delu noči in v ponedeljek zjutraj se bo meja sneženja v notranjosti spustila do nižin. Največ snega, tudi prek pol metra, bo zapadlo v Alpah, po nižinah pa večinoma med 5 in 20 centimetrov, napovedujejo meteorologi.

Zaradi intenzivnega sneženja bodo v ponedeljek zjutraj v večjem delu Slovenije vozne razmere močno poslabšane. Kjer bo zapadla večja količina (mokrega) snega, lahko pride tudi do snegolomov in s tem dodatnih motenj v prometu ter celo do prekinitev preskrbe z električno energijo, opozarjajo pri Agenciji za okolje (Arso), kjer so za ponedeljek izdali oranžno vremensko opozorilo.

"Prihodnji teden bo precej bolj v znamenju snega, kot je bila zima doslej," je povedal dežurni meteorolog Jure Cedilnik.

Hladna fronta bo ponoči najprej dosegla severno Slovenijo in nato počasi tudi južni del države. Ob tem bodo intenzivne padavine, meja sneženja se bo hitro spustila do nižin, tako da bo precej močno snežilo večji del jutra in dopoldneva, je vremensko napoved povzel Cedilnik. "Intenziteta bo precej močna, tako da lahko zapade tudi okoli pet centimetrov snega v uri tudi po nižinah. Sneg bo južen in moker, tako da se bo prijemal na drevje in lahko ponekod povzroča snegolom, kar lahko še dodatno ovira vozne razmere." 

Na Koroškem in Gorenjskem lahko gre do pol metra in več. Pripravite avtomobile!

Ponekod bo snežna odeja precej debela. Višje na Koroškem in Gorenjskem lahko tudi pol metra ali več, drugod po nižinah pa bo snega precej manj, ponekod na Štajerskem in v Prekmurju verjetno le nekaj centimetrov. Prav tako ne bo snega po nižinah Primorske, tam bo deževalo.

Izrazitega mraza pa ni na vidiku. Jutranje temperature bodo prihodnje dni malo pod lediščem, čez dan pa nekoliko nad lediščem. Višje se bo sneg obdržal, po dolinah pa bo to odvisno od količine zapadlega snega. V Alpah se bo povečala nevarnost snežnih plazov, je še opozoril dežurni meteorolog.

Tudi na prometno-informacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da bo zaradi napovedanega sneženja promet upočasnjen, hkrati bodo na cestah plužne in posipne skupine. "Na pot se odpravite prej kot običajno ter le z obvezno zimsko opremo!" so zapisali.

Ob sneženju naj se vozniki pogosto ustavijo in očistijo žaromete, ob slabi vidljivosti pa je nujno zmanjšanje hitrosti in povečanje varnostne razdalje, pa so opozorili pri Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS). Poudarjajo tudi, da je poleg ustreznih zimskih pnevmatik za varno vožnjo v zimski razmerah potrebno postoriti še marsikaj, med drugim letno tekočino za stekla zamenjati z zimsko, še preden se temperature spustijo pod ničlo.

Opozorili so, da je treba poskrbeti za brezhibno delovanje vseh svetlobnih teles na avtomobilu, po potrebi menjati nedelujoče žarnice ter pred vožnjo temeljito očistiti vse steklene površine na avtu. Preveriti je treba tudi stanje metlic brisalcev in jih po potrebi zamenjati.

Pri AMZS so posebej poudarili, da morajo biti pred začetkom vožnje vozila očiščena, to pomeni, da na njih ne sme biti snega in ledu, ki bi lahko padal oziroma se razsipal z vozila.

Pozimi je dobro imeti v avtu tudi manjšo lopato, snežne verige, dodatna oblačila, odejo, dežnik, kable za zagon motorja, kabel in polnilnik za mobilni telefon, praskalo za led, dodatno plastenko zimske tekočine, metlico za sneg in svetilko. Če se odpravljate smučat ali v hribe, pa pri AMZS priporočajo, da imate v avtu poleg snežnih verig še vrečo peska, ki je koristen pri speljevanju na poledeneli podlagi.

Ker je pozimi najpogostejši vzrok klicev na pomoč po izkušnjah AMZS izpraznjen oz. slabo delujoč avtomobilski akumulator, voznikom priporočajo, da še pred prvim mrazom preverijo stanje akumulatorja.

V noči na sredo nova ohladitev 

Prehodno bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem burja. Jutranje temperature bodo okoli 0, na Goriškem in ob morju okoli 5 stopinj Celzija.

V ponedeljek dopoldne bodo padavine slabele in ponekod ponehale. Zvečer pa se bodo znova okrepile in zajele vso Slovenijo. Po nižinah Gorenjske in Koroške bo snežilo, drugod deloma deževalo, deloma snežilo. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 4, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

V torek bo pretežno oblačno, občasno bodo še krajevne padavine, deloma plohe. V noči na sredo se bo ohladilo, meja sneženja se bo prehodno spet spustila do nižin. V sredo čez dan bo na vzhodu delno jasno, drugod pretežno oblačno. V hribih zahodne Slovenije bodo občasne padavine. Pihal bo jugozahodni veter.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta