Pravni zastopnik Tatjane Bobnar: Manipulacija in sum zlorabe Sove za obračun s posamezniki

MAT
05.02.2024 17:20

Je Sova poskušala zaščiti predsednika vlade pred hudimi očitki na njegov račun, ki sta jih pred preiskovalno komisijo v parlamentu izrekla Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in njen pravni zastopnik Luka Švab
Nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in njen pravni zastopnik Luka Švab
Robert Balen

V začetku decembra je tednik Reporter poročal, da naj bi Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) zaradi suma izdaje tajnih podatkov ovadila nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in začasnega bivšega šefa policije Boštjana Lindava. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je ugotovila, da na Sovi ni dokazov o vloženih kazenskih ovadbah zoper omenjena posameznika, ki predsedniku vlade Robertu Golobu očitata politično vmešavanje v delo policije. Na zaprti seji parlamentarne preiskovalne komisije sta po neuradnih informacijah izpostavila, da naj bi Golob osebno vplival na zamik aretacije ruskih vohunov v času referendumskega trojčka ob koncu leta 2022.

V oči bode, da Sova pod vodstvom Joška Kadivnika nikoli ni zanikala informacije, da je ovadila nekdanjo notranjo ministrico in vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije. Ob tem se porajajo dvomi, ali je Sova s tem poskušala zaščititi predsednika vlade pri hudih očitkih na njegov račun. Pooblaščeni pravni zastopnik Tatjane Bobnar Luka Švab je v sporočilu za medije zapisal, da iz odločbe informacijskega pooblaščenca izhaja, da "organ ne razpolaga niti s kazensko ovadbo niti z dokumentom, ki bi smiselno predstavljali kazensko ovadbo zoper nekdanjo ministrico in prvega moža policije. Iz postopka ne izhaja, da je bila ta ovadba oziroma naznanilo vloženo s strani organa."

Švab meni, da je zelo zaskrbljujoča ugotovitev informacijske pooblaščenke, "ki ocenjuje, da so v celoti neutemeljene navedbe, s katerimi Sova pavšalno zatrjuje nastanek motenj pri delovanju organa in napačnega razumevanja dokumenta, ki je v postopku izdelave, v primeru, če bi bil v javnost posredovan nikalni odgovor glede domnevnih ovadb. Informacijski pooblaščenec zaključi, da argumenti Sove, na podlagi katerih ta vztraja, da v javnost ni dopustno posredovati nikalnega odgovora glede domnevnih ovadb, ne zdržijo resne pravne presoje."

V odvetniški pisarni napovedujejo, da bodo uporabili vsa pravna sredstva za zaščito pravic in dobrega imena ter časti obeh vpletenih oseb, "saj je več kot očitno, da je bila tako informacija kot objava v medijih namenjena zgolj še eni diskreditaciji obeh vpletenih, pri čemer je posebej zaskrbljujoča manipulacija in sum zlorabe državnega organa za obračun s posamezniki, kar je v demokratični družbi, ki prisega na vladavino prava, popolnoma nedopustno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta