Predvolilna povezovanja: Dobro državo zanimala Vesna, ne pa tudi Zorčič in Jasnič

Timotej Milanov Timotej Milanov
18.02.2022 19:15

Alenka Bratušek nadaljuje novačenje nezadovoljnih članov Desusa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Vučko, Smiljan Mekicar in Gregor Vovk Petrovski. Želeli so sodelovati z Vesno, skupni projekt z Desusom pa jih ne zanima.
Timotej Milanov

Pred aprilskimi državnozborskimi volitvami se nadaljujejo pogovori med manjšimi političnimi strankami, ki iščejo možne sinergije, da bi skupaj sestavile spodobne liste kandidatov in si tako skušale zagotoviti čim višji delež glasov na volitvah. Dogovor o sodelovanju na volitvah sta že dosegli stranki LIDE Igorja Zorčiča in Desus, ki ga vodi Ljubo Jasnič. V skladu z dogovorom bo vsaka stranka zagotovila polovico od 88 kandidatov, nato pa bodo potrdili skupno listo kandidatov. Pred kratkim ustanovljena stranka LIDE se pri tem dogovarja še z drugimi strankami, ki bi ji pomagale zagotoviti kandidate. Tako so sodelovanje potrdili v LDS in Neodvisni stranki Pomurja (NSP), v dveh primerih pa pogovori o sodelovanju niso bili uspešni. Potem ko je padlo v vodo sodelovanje med LIDE in Gibanjem Svoboda Roberta Goloba, je LIDE dobila košarico tudi od Dobre države.

Generalni sekretar stranke Gregor Vovk Petrovski pravi, da so se o skupnem nastopu resno pogovarjali samo s predstavniki stranke Vesna, še preden je bila ustanovljena. "Ugotovili smo, da smo kompatibilni tako programsko kot kadrovsko. Oni so prvi dali to pobudo, ko pa so ustanovili stranko, se niso mogli odločiti." Z Zorčičem so se po njegovih besedah samo enkrat neformalno srečali, a so mu povedali, da jih sodelovanje v skupnem projektu z Desusom ne zanima. Kot pravi, ima stranka danes 150 aktivnih članov, kljub temu ne dvomi, da so sposobni tudi sami sestaviti celotno listo kandidatov. Vodenje Dobre države je sicer pred kratkim prevzel Smiljan Mekicar, potem ko je ravno zaradi nestrinjanja okoli vprašanja, ali bo stranka na volitvah nastopila sama ali v povezavi z drugimi, odstopil prejšnji predsednik Bojan Dobovšek. Mekicar je sicer zaposlen na ministrstvu za zdravje kot sekretar, zadolžen za vodenje projektov na področju nabave medicinske opreme. Kot pravi, bodo do konca meseca sprejeli odločitev o tem, ali se bodo pred volitvami še s kom povezali. Matej Vučko, ki bo strankin kandidat v murskosoboškem volilnem okraju, pravi, da se bodo o sodelovanju pogovarjali tudi z lokalnimi listami: "Letos je tako imenovano supervolilno leto. Že pri prvih volitvah marsikdo špekulira. Zato prihaja do zavezništev s pogojevanjem glede tega, kaj se bo dogajalo na naslednjih letošnjih volitvah. Tega je na terenu veliko, a mi želimo igrati z odprtimi kartami."

LIDE bo pomagala tudi majhna regionalna stranka

So pa za sodelovanje z LIDE zainteresirani v NSP, ki jo vodi murskosoboški odvetnik Jože Korpič. Tako bodo skupni listi zagotovili kandidate za tri pomurske volilne okraje. Korpič sam bo kandidiral na Goričkem, v soboškem volilnem okraju pa bo po njegovih besedah najverjetneje kandidiral nekdanji murskosoboški župan Anton Slavic. Stranka, ki sicer deluje samo na regijski ravni, ima po Korpičevih navedbah okoli 200 članov. "V Prekmurju imamo občinske svetnike v petih občinah, kar je več, kot jih imajo v regiji LMŠ, SAB ali SNS," pravi Korpič, ki je leta 2010 prevzel nekdanjo Stranko poštenih ljudi in jo preimenoval v NSP. Tudi nekdanji predsednik LDS Anton Anderlič potrjuje, da bodo zagotovo sodelovali pri oblikovanju skupne liste z LIDE. Kot pravi, bodo sami zagotovili toliko kandidatov, za kolikor se bodo dogovorili. Sam sicer ne bo popeljal stranke na volitve, ker bodo kmalu imenovali novo vodstvo. O predvolilnem sodelovanju so razpravljali tudi na seji sveta LIDE, kjer so podprli oblikovanje skupne liste kandidatov. "V čim krajšem času bomo zaključili že začete pogovore z Desus in LDS ter nadaljevali pogovore še z ostalimi sorodnimi strankami," so sporočili po seji. Jasnič pravi, da gre za povsem enakopravno sodelovanje med strankama, da pa so pripravljeni prispevati tudi kakšnega kandidata več, če jih LIDE ne bi uspelo zagotoviti dovolj.

Jasnič: "Naj gredo, a nazaj več ne morejo priti"

Medtem se še vedno nadaljujejo izstopi iz Desusa. Tako se je ta teden več članov murskosoboškega odbora stranke srečalo z Alenko Bratušek in generalnim sekretarjem SAB Jernejem Pavličem, pri čemer jih je okoli šest že prestopilo v SAB. O tem razmišlja tudi načelnik murskosoboške upravne enote Dominik Šteiner, ki je oktobra lani izstopil iz Desusa. Dopušča tudi možnost, da bo na listi SAB kandidiral na volitvah. Kot pravi, je možno tudi, da bo v SAB prestopilo še več pomurskih članov Desusa. Jeseni lansko leto se je SAB že pridružilo okoli 250 nekdanjih članov Desusa, ki niso bili zadovoljni z dogajanjem v njihovi stranki. Jasnič omenjene prestope komentira z besedami: "To je stvar vsakega posameznika. Če mislijo, da bo tam sonce bolj sijalo na njih, kot je v Desusu, naj gredo, a nazaj več ne morejo priti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta