Prenos okužbe z novim koronavirusom tudi na bolnika

Okužil se je bolnik, ki je v UKC Maribor prišel zaradi drugih težav. Je varovanec doma starostnikov v Slovenski Bistrici, kjer pravijo, bi vrnitev bolnika povzročila kadrovske težave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prenos okužbe na bolnika, ki je v UKC prispel zaradi drugih težav, opozarja na resnost situacije. 
Tadej Regent

V UKC Maribor se je od dveh bolnikov, ki so jih iz Doma Danice Vogrinec sprejeli urgentno in ob sprejemu nista kazala simptomov bolezni covid-19, z virusom okužil tretji bolnik. Ta je varovanec Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane iz enote Slovenska Bistrica. V UKC Maribor so ga prepeljali zaradi druge bolezni, po okužbi pa ga v dom ne želijo sprejeti, čeprav bolnišničnega zdravljenja ne potrebuje in imajo v domu pripravljeno rdečo cono.
Stanovalci se ob tem sprašujejo, kako se lahko to sploh zgodi. "Stanovalce je to izjemno presenetilo. Seveda se bojimo, da bi okužba prišla v dom. Človek se je okužil v bolnišnici in ne v domu. Testi vseh, ki so bili v stiku z njim v domu, so bili negativni. Ne gre za našo krivdo, da se je to zgodilo. Upamo, da nas v bolnišnici razumejo in da ga bodo zadržali, dokler ne bo test pokazal, da je negativen," je dejal Miroslav Kolenko, predsednik sveta stanovalcev Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane, in še dodal, da bi morebitna vrnitev oskrbovanca pomenila predvsem velike kadrovske težave. V UKC Maribor so zaplet končali in se odločili, da bodo okuženega obdržali v bolnišnici.


A ta se že sooča s kadrovsko stisko. Na običajnem oddelku covid leži 20 bolnikov, trije bolniki pa potrebujejo intenzivno oskrbo. V UKC bodo sicer dodali postelje za intenzivno nego bolnikov, a taka višanja gredo na račun drugih dveh intenzivnih oddelkov v bolnišnici - ob rekordnih številkah okuženih je namreč pričakovati tudi rekordno število bolnih. Ker veliko bolnikov bolezen prestane brez simptomov, pa je tudi tveganje za okužbe v zdravstvenih ustanovah večje, opozarjajo v UKC Maribor.
Med novopotrjenimi okužbami je bilo v torek 13 zaposlenih v zdravstvu, štirje zaposleni v domovih starejših in 14 oskrbovancev domov starejših, kažejo podatki covid sledilnika.


V Sloveniji so v torek ob 3123 testih potrdili 123 novih okužb z novim koronavirusom, kar je nov absolutni rekord po številu potrjenih okužb. Umrl ni noben bolnik s covidom-19, se jih pa 61 zdravi v bolnišnicah, enajst jih potrebuje intenzivno zdravljenje.
Dobra vest je, da število okužb neznanega vira upada, kar je po besedah vladnega govorca Jelka Kacina "spodbuden podatek, ki kaže na to, da so državljani naše pozive k iskrenosti in predvsem sodelovanju z epidemiologi vzeli resno".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta