Preprodajalci na občinski zemlji počnejo, kar se jim zljubi

Primorske novice
01.06.2023 12:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor s stojnice ob regionalni cesti na Belvederju na zasebnem kmetijskem zemljišču: sadje kupujejo večinoma tujci, a tudi Slovenci.
Primorske Novice

Češnje so šle za med, naj so jih pripeljali iz še tako oddaljenih hladilnic tuje velegrosistične prodaje. Pa vendar bi morala biti tržnica ob torkih, petkih in nedeljah odprta in mimovozečim omogočati nakup lokalno pridelanega sadja; zato so jo tudi uredili.

Zakaj ni bila odprta, so nam povedali v svetu KS Jagodje-Dobrava: "Zaradi nedavnega deževja so prve jagode in češnje gnile in naši kmetje jih ne morejo prodajati. Ker so zadnji dnevi sončni, upamo, da se bo to kmalu spremenilo in bo tržnica znova odprta že ta konec tedna."

Od sporočil ...

V KS zagotavljajo, da zaprte prodajne hiške niso povezane z bližnjo nezakonito prodajo sadja, čeprav priznavajo, da jih je prejšnji mesec obiskal predstavnik lastnikov obeh nezakonitih stojnic (tista v bližini parkirišča in sedeža KS je na občinskem zemljišču, druga, čez cesto, na zasebnem kmetijskem zemljišču). "Bilo je v petek dopoldne pred približno tremi tedni. Vstopil je v pisarno in mi sporočil, da bo - če mu bomo onemogočali delo - svojo stojnico prestavil k sedežu KS, nasproti naše tržnice," nam je pojasnil predsednik sveta KS Giuliano Ritoša, tudi občinski svetnik Gibanja Svoboda, in kasneje potrdil še, da je o tem seznanil najemnike na tržnici Loreto.

... do groženj?

Najemniki najbrž vedo tudi za dogodek iz avgusta lani, preden je zaživel Loreto, ko naj bi ta moški pristopil do enega od lokalnih prodajalcev paradižnika in mu rekel, da se je sam pripeljal iz Ljubljane in da bo hudo, če ga bo tam videl še naslednji dan. Lokalni kmet naj bi prodajo hitro obesil na klin. Očividci pravijo, da je predstavnika lastnikov stojnic letos pogosto videti ob regionalni cesti Jagodje-Strunjan. Domnevajo, da k delavkam za stojnicami prihaja po prihodek in jih povpraša, ali jih je obiskal kdo od nadzornih služb. Stojnico na občinskem zemljišču pa vsako jutro sestavijo in zvečer razstavijo moški delavci podjetij, ki se ukvarjajo s tovrstno prodajo. Zatem na občinskem zemljišču parkirajo avtomobila z ljubljansko registrsko tablico. Tam ju najverjetneje pustijo, da izolska Komunala ponoči ne bi dokončala urejanja zelenice s stoletno oljko. V zadnjih mesecih so navozili nekaj zemlje, pa so morali delo prekiniti, najprej zaradi aprilskega slabega vremena, kasneje pa, ker naj se delavke ob stojnicah ne bi želele umakniti. O vsem tem je svet KS že aprila seznanil vodstvo občine in se dogovorili za sodelovanje z inšpektorji.

Sadje naj bi prodajali ljubljanski taksisti

Obcestna prodaja na Belvederju naj bi zdaj potekala prek dveh ljubljanskih podjetij, BKTS, storitve in AHIMOL, storitve. Po uradno dostopnih evidencah se podjetji ukvarjata s taksi dejavnostjo in sta ustanovili ena drugo. Kot zastopnica je v obeh primerih navedena Miroslava Dindić.

Delavci podjetij, ki se ukvarjajo z nezakonito preprodajo sadja, svoja avtomobila vsak večer parkirajo na občinskem zemljišču, kjer čez dan postavijo stojnico. Avtomobila pustijo tam čez vso noč.
Primorske Novice

"Spremeniti je treba zakonodajo"

In kaj o vsem tem meni izolski župan Milan Bogatič, saj nezakoniti prodajalci že več let uzurpirajo občinsko zemljišče? "To me skrajno moti, prepričan sem, da bi morali povečati število nadzorov vseh pristojnih inšpekcijskih služb, občinskih in državnih. Ta zgodba se že predolgo vleče, potrebno jo je sistemsko rešiti, drugače, očitno, ne gre," odgovarja Bogatič. Glede sistemske rešitve pa pojasnjuje: "Spremeniti je treba zakonodajo in onemogočiti veriženje podjetij, kar preprodajalci sadja s pridom izkoriščajo."

V občini pravijo še, da je bilo na tej lokaciji do pred dnevi izrečenih pet ukrepov, da nekateri postopki še potekajo in da Medobčinska uprava Istre sodeluje z drugimi pristojnimi službami, s Finančno upravo RS, Tržnim inšpektoratom RS, z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Inšpektoratom RS za okolje in prostor ter s Policijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta