Proizvajalec naprave za glasovanje pojasnil zaplet v DZ. Svoboda: Naši poslanci niso umikali identifikacijskih kartic

Va, STA
25.07.2024 18:33

Državni zbor bi bil moral 22. novembra lani glasovati o proračunskih dokumentih. Poslanci so potrdili dopolnilo opozicije k zakonu o izvrševanju proračuna, zaradi česar so koalicijski poslanci podvomili o pravilnosti glasovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V poročilu je pojasnjeno, da so poslanci med glasovanjem o izvrševanju proračuna na seji državnega zbora novembra lani večkrat vstavili in umaknili glasovalne kartice. Prvi objavljeni rezultati o glasovanju zato niso odražali volje poslancev, so sporočili iz poslanske skupine Gibanja Svoboda.

DZ bi bil moral na seji 22. novembra glasovati o proračunskih dokumentih. Poslanci so potrdili dopolnilo opozicije k zakonu o izvrševanju proračuna, zaradi česar so koalicijski poslanci podvomili o pravilnosti glasovanja. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je glasovanje o dopolnilu preložila, kasneje pa pojasnila, da je bila napaka med posredovanjem strojne opreme in konferenčno-glasovalnim sistemom.

Poročilo o zapletu pri glasovanju o amandmaju opozicije: Objavljeni rezultat ni bil končni. Kaj so še ugotovili v DZ?

Kot so danes sporočili iz Gibanje Svoboda, iz poročila proizvajalca izhaja, da sta strojna in programska oprema zabeležili glasovalne aktivnosti, vendar podatki niso bili pravočasno oziroma do izteka glasovanja obdelani in posredovani v jedrni del glasovalne naprave. Zato je bil v DZ javno objavljen vmesni, ne pa končni rezultat glasovanja.

"Strokovni pregled delovanja glasovalne naprave je tudi pritrdil zagotovilom naših poslank in poslancev, da niso bili med tistimi, ki so umikali in ponovno vstavljali identifikacijske kartice," so v Svobodi napisali v sporočilu za javnost.

(INTERVJU) Borut Sajovic: Imamo pogum in sposobnost sprejeti ukrepe, ki so se jih izogibale vse prejšnje vlade

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta