Proti izenačitvi vpisnih pogojev med dijaki poklicne in splošne mature

Tina Recek Tina Recek
11.11.2020 12:51

Mojca Lukšič: Predlog diskriminira gimnazijce, ki zaključijo srednjo šolo s splošno maturo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bodo dijaki poklicne mature, ne glede na strokovno področje, na katerem so pridobili srednjo strokovno izobrazbo, izenačeni z dijaki splošne mature pri vpisu na univerzitetni študijski program?  Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Skupnost splošnih gimnazij Slovenije zahteva umik 55. člena iz šestega protikoronskega zakona. Ta namreč v času spremenjenih razmer, ki jih je povzročilo širjenje nalezljive bolezni covid-19, omogoča dijakom s poklicno maturo vpis na univerzitetni študijski program, ne glede na strokovno področje, na katerem so pridobili srednjo strokovno izobrazbo.

V zahtevi za umik spornega člena, ki jo objavljamo v celoti, je Mojca Lukšič, predsednica skupnosti, zapisala: "Predlog diskriminira gimnazijce, ki zaključijo srednjo šolo s splošno maturo. Navedeni člen brez kakršnekoli podlage v epidemiološki situaciji omogoča izenačitev vpisnih pogojev med dijaki poklicne mature in splošne mature ter tako v privilegiran položaj postavlja en del srednješolske populacije–maturante poklicne mature. Ta člen je bil v preteklih letih že predmet številnih strokovnih razprav na SAZU, DKSM, Strokovnem svetu RS za splošno izobraževanje. Vsi ti organi so ugotavljali velik pomen široke splošne izobrazbe in opozarjali na škodljivost, ker se že doslej ni spoštoval člen zakona o visokem šolstvu, ki omogoča vpis v univerzitetne študijske programe le po strokovni vertikali. Epidemija COVID-19 ne spreminja teh strokovnih argumentov in ne zahteva uzakonjenje preteklih nezakonitosti. Šolski sistem je premišljen sistem in vsakršna sprememba, kot je spreminjanje prehajanja med posameznimi stopnjami izobraževanja, lahko povzroči nepopravljive posledice. To bi se pokazalo v zniževanju splošnega znanja v populaciji. Takšne spremembe zahtevajo tehten strokovni razmislek!"

Za komentar smo vprašali predsednico Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al Mansour, ki pravi, da se strinja s Skupnostjo splošnih gimnazij. "Po mojem mnenju izenačitev vpisnih pogojev nima prav ničesar skupnega z omejitvami posledic drugega vala epidemije." Prav tako se s skupnostjo strinja oziroma se pridružuje njeni zahtevi po umiku spornega člena Državna komisija za splošno maturo. Kot izhaja iz odziva DKSM na omenjeno zahtevo, naslovljenega prav tako na šolsko ministrstvo, komisija nameravani spremembi, zapisani v 55. členu PKP6, v celoti nasprotuje kot neutemeljeni, neprimerni in škodljivi za kakovost izobraževalnega procesa ter za generacije, na katere bi vplivala.

Za pojasnila šolskega ministrstva še čakamo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta