Prve kadrovske rošade: Direktorja Sove in policije Kadivnik in Lindav, imenovan naslednik Urbanije, vlada dobila tri podpredsednike, državne sekretarje ...

L. M., Va
02.06.2022 00:12

Novoizvoljena Golobova vlada se je sestala na svoji prvi seji in opravila prva imenovanja. Dnevni red je imel več kot 40 točk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrski zbor na poti na prvo sejo vlade. 
Andrej Petelinšek

Na dnevnem redu seje vlade, ki se je končala malo pred polnočjo, so bila kadrovska vprašanja. Že pred tem je bilo znano, da bo izbranca SDS Uroša Urbanijo na položaju direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) zamenjal direktor British Councila v Sloveniji Dragan Barbutovski, da bo Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) namesto Janeza Stuška vodil Joško Kadivnik, ki velja za strokovnjaka na obveščevalno-varnostnem področju in poznavalca razmer v Sovi, ter da bo Antona Olaja na vrhu policije zamenjal Boštjan Lindav, ki je bil kmalu po nastopu Janševe vlade razrešen z mesta direktorja uprave kriminalistične policije. Andreja Feferja je vlada imenovala za direktorja Obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo (OVS), s tega položaja pa je razrešila Jaroša Britovška. Vlada je z mesta direktorja urada za preprečevanje pranja denarja razrešila Damjana Žuglja in na ta položaj imenovala Aniko Vrabec Božič. So pa vsi imenovani za zdaj vršilci dolžnosti za šest mesecev.

Boštjan Lindav 
Policija

Na tiskovni konferenci po prvi seji vlade - v četrtek bo še ena, tudi v glavnem kadrovska - je premier Robert Golob povedal, da so trije podpredsedniki postali ministri Tanja Fajon, Luka Mesec in Danijel Bešič Loredan. Vlada je imenovala tudi že devet državnih sekretarjev v kabinetu predsednika vlade. Golob je v izjavi za medije po seji zasedanje novih ministrov označil za odlično popotnico za delovanje v duhu dobrega povezovanja.

Dragan Barbutovski 
Dann

Generalna sekretarka vlade je postala Mariborčanka Barbara Kolenko Helbl, po izobrazbi pravnica. 

Vlada je za državne sekretarje v kabinetu predsednika vlade imenovala dr. Andreja Benedejčiča, dr. Antona Grizolda, Mašo Kociper, Igorja Mallyja, Maksimiljano Polak, Natašo Sax, Petro Škofic (vodja kabineta predsednika vlade), Vojka Volka in
Melito Župevc.

Prav tako Dana Juvana za državnega sekretarja na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Simona Maljevca za državnega sekretarja na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Sašo Jazbec na ministrstvu za finance, Tilna Božiča prav tako na ministrstvu za finance, Matevža Frangeža in Dejana Židana na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, dr. Darja Felda in dr. Matjaža Krajnca na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Jureta Trbiča za državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo, tamm bo državni sekretar tudi Urban Kodrič.

Marko Rusjan je postal državni sekretar na ministrstvu za kulturo. Dr. Branka Lobnikarja je vlada imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve, bivšo poslanko LMŠ Tino Heferle za državno sekretarko na ministrstvu za notranje zadeve. Mateja Skočirja in Uroša Vajgla na mistrstvu za okolje in prostor. 

Dr. Damir Črnčec je državni sekretar na ministrstvu za obrambo, prav tako tudi Rudi Medved. Dr. Igor Šoltes in dr. Sebastjan
Zbičajnik
sta postala državna sekretarja na ministrstvu za pravosodje. Aleksandro Lah Topolšek, Bredo Božnik in Tadeja Ostrca je vlada imenovala za državne sekretarje na ministrstvu za zdravje. 

Alenka Bratušek je postala državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo. Tino Seršen so imenovali za državno sekretarko na ministrstvu za infrastrukturo. Marko Štucin in Samuel Žbogar bosta državna sekretarja na zunanjem ministrstvu.

Mateja Kalana je vlada imenovala za državnega sekretarja v službi vlade za digitalno preobrazbo, Vesno Humar za državno sekretarko v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, Marka Koprivca za državnega sekretarja v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ...

Vlada je ob tem podprla tudi kandidaturo dr. Vasilke Sancin za ponovno članstvo v Odboru Združenih narodov za človekove pravice za obdobje 1. januarja 2023 do 31. decembra 2026. Za izvedbo potrebnih aktivnosti za najavo kandidature in seznanjanjem držav v ustreznih forumih je vlada pooblastila ministrstvo za pravosodje in ministrstvo za zunanje zadeve.

Matejo Lekan Štrukelj je vlada s sredo razrešila s položaja vršilke dolžnosti direktorja vladne službe za zakonodajo. Na njeno mesto so kot vršilca dolžnosti z današnjim dnem imenovali Rada Feleta, in sicer do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oz. najdlje do 1. decembra 2022.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta