Ravnatelji deležni pritiskov staršev, vlade in učiteljev: "Kot da smo sovražnik številka ena"

Barbara Bradač
12.11.2021 03:30

Ravnatelji o stanju na šolah, o pritiskih staršev, pismih, ki jih ti pišejo, in grožnjah s kazenskimi ovadbami pa tudi o shodih pred šolo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ravnatelji poudarjajo, da delajo v dobrobit otrok in da niso pravi naslov za komentiranje odlokov. 

Igor Napast

Utečeno šolsko življenje je razburkala odločitev o obveznem samotestiranju v šolah in o maskah ves čas za vse učence. Ravnatelje so v preteklih dneh starši zasipavali z elektronskimi pismi, tako nasprotniki uvajanja ukrepov v šolah kot njihovi zagovorniki. Ravnatelji so brali vse: sporočila z nedostojno vsebino, osebno in žaljivo, in tudi kulturna pisanja. Ta teden je več ravnateljev napisalo pismo, naslovljeno na vse starše, saj preprosto niso več zmogli posameznim takoj in jasno odpisovati. Ne nazadnje so za odgovore na nekatera vprašanja bolj primerni naslovi NIJZ, zavoda za šolstvo in šolskega ministrstva. Takšne razdvojenosti staršev ravnatelji pred tem niso doživeli, a na drugi strani so slednji zelo enotni. Po skupni izjavi, ki so jo ravnatelji sporočili v sredo, so se razmere na šolah malenkosti umirile.

Nekateri razumejo, drugi grozijo

Mojca Kirbiš, ravnateljica: "Smo med pritiski staršev, vlade, ministrstva in učiteljev." 

Andrej Petelinšek

"Tako slabo se počutimo kot še nikdar. Res je težko, smo zelo na robu. Kot da smo sovražnik številka ena. Smo med pritiski staršev na eni strani, vlade in ministrstva na drugi in učiteljev na tretji. Želimo samo dobro opravljati svoje delo v dobrobit šol, vseh učencev, hkrati pa se zavedamo resnosti epidemiološkega stanja v državi." V tem času so v karanteni trije razredi in nekaj posameznih učencev te šole.

Lažni zapisi na spletu

Nada Duler, ravnateljica: "Šest odstotkov učencev maske ne nosi, a so nasprotniki tako glasni, da imaš občutek, da jih je ogromno."

Tudi na Drugi osnovni šoli Slovenj Gradec je ravnateljica Nada Duler preračunala, da šest odstotkov učencev maske ne nosi. "Ampak na prvo žogo so ti nasprotniki tako glasni, da imaš občutek, da je ogromno staršev proti temu. Pisma, ki jih prejemam, so cinična, žaljiva, grozijo s tožbami, obtožujejo, da sem kot ravnateljica neodgovorna, da otroke zanemarjam, da nam ni mar za otroke, ker upoštevamo ukrepe," pravi Dularjeva. Po desetih letih ravnateljevanja se je odločila, da decembra ne bo ponovno kandidirala kljub zelo dobrim odnosom z lokalno skupnostjo, starši in učitelji: "Alarm je v ravnateljskih vrstah." En razred je na tej šoli v karanteni, dva razreda odločitev glede na rezultat PCR-testa še čakata.

Protest pred mariborsko šolo

Martina Rajšp, ravnateljica: "Dobivam pisma, dopise, v katerih nam grozijo, nas pribijajo na križ." 

Andrej Petelinšek

Lučka Lazarev Šerbec, OŠ borcev za severno mejo Maribor, doda, da se je stanje po njenem dopisu staršem in po skupni izjavi ravnateljev nekoliko umirilo. Meni, da gre za zatišje pred nevihto, do morebitne nove okrožnice ministrstva in ponedeljka, ko napoveduje, da izvajanje ukrepov, kot so zdaj v veljavi, ni možno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta