Samotestiranje v šoli, sicer pouk na daljavo. Tako odgovarja vlada na poziv ravnateljev, naj mlajšim šolarjem omogočijo samotestiranje doma

Urška Mlinarič
12.11.2021 06:00

Šole že zdaj v redkih primerih izvajale hkratni pouk in šolanje na daljavo. Za ponedeljek napovedani bojkoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vlada vztraja, da so učenci lahko pri pouku le, če se samotestirajo v šoli. 

Igor Napast

Samotestiranje za vse osnovnošolce bo od ponedeljka obvezno v šoli, izjema bodo le otroci s posebnimi potrebami, ti se bodo lahko samotestirali v domačem okolju, če to ni mogoče v šoli. To je edina sprememba, s katero so se včeraj strinjali ministri. Celo več. Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec je dejal, da kdor se ne bo samotestiral v šoli, mu bo šola morala zagotoviti neko obliko šolanja na daljavo. "Če želimo ohraniti izobraževanje v šolah, moramo zagotoviti varen šolski prostor, kar zagotavljajo maske in samotestiranje," je vztrajanje pri odločitvi, da slednje ostaja v šolah, utemeljeval državni sekretar in zato starše pozval, naj še enkrat premislijo, kako bodo ravnali.

Kdor ne dovoli samotestiranja, naj otroka ne pripelje v šolo

"Kdor ne bo dovolil samotestiranja v šoli, naj svojega otroka v ponedeljek ne pripelje v šolo. Za njih bo šola organizirala šolanje na daljavo v skladu s svojimi zmožnostmi," je dejal Orehovec. Vlada tako ni ugodila pozivu združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnih šol, ki jo je v sredo v pismu pozvalo, naj učencem od prvega do petega razreda vendarle omogoči samotestiranje v domačem okolju. Ob tem državni sekretar tudi včeraj ni odgovoril na vprašanje, kaj lahko naredi ravnatelj ali učitelj, če bodo otroci vendarle prišli v šolo in se ne bodo hoteli samotestirati. Prav to vprašanje, kakor tudi to, ali se mlajši od 12 let lahko samotestirajo v šoli (tu naj bi bil odlok nejasen) ter kako bo ministrica za izobraževanje Simona Kustec zaščitila ravnatelje in učitelje pred tožbami in šikaniranjem staršev, ki se z odlokom ne strinjajo, je že pred dnevi na ministrico neuspešno naslovil tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Ta se je včeraj prav tako pridružil pozivu ravnateljev k samotestiranju mlajših šolarjev v domačem okolju. Pri tem je bil glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj zaradi kontradiktornosti med odlokom in navodili šolam še posebno oster do ministrice. "Ministrica bi morala biti v teh dneh na voljo 24 ur na dan, da bi odpravili očitne pomanjkljivosti, ki jih odlok nosi. Njena odsotnost je neodgovorna, saj je ministrstvo odločilno pri organizaciji izvajanja teh ukrepov v izobraževanju. Druge ministrice nimamo, zato je to nepremišljeno in neodgovorno," je bil jasen Štrukelj.

Prezračevalnih naprav še vedno ni

Štrukelj je ponovno opozoril, da vlada ni naredila še nič za namestitev prezračevalnih naprav v šolah. Šolniki namreč zaupajo znanosti, kar se tiče obvladovanja epidemije, in podpirajo cepljenje, želijo pa čim bolj okrepiti tudi sekundarne ukrepe, da bi zmanjšali širjenje okužb. Besede državnega sekretarja Orehovca za torkove Odmeve na nacionalni televiziji, da je naravno prezračevanje še vedno najboljša možnost, saj se obnova, četudi bi začeli nameščati prezračevalne naprave, v tem trenutku še ne bi končala, so po Štrukljevem nerazumljive. "Če bi začeli na tem delati že pred enim letom, bi bili že na pol poti pri montaži tovrstnih naprav," je dejal glavni tajnik Sviza. Grožnje državnega sekretarja s poukom na daljavo, če se ukrepi ne bodo izvajali, pa je ocenil za skrajno nedopustne.

Kako zagotoviti pouk na daljavo?

Napoved državnega sekretarja, da bodo šole v skladu s svojimi zmožnostmi morale za vse, ki se ne bodo hoteli samotestirati in nositi maske, zagotoviti pouk na daljavo, bo ravnatelje spravila v veliko stisko. Na osnovnih šolah so namreč že doslej opozarjali, da je hkratni pouk v šolah in pouk na daljavo v večini šol nemogoče izvajati zaradi tehničnih možnosti, slabe pokritosti z internetnim omrežjem pa tudi zaradi zahtevnosti tovrstnega hkratnega poučevanja.

V ponedeljek pa se lahko zgodijo pred šolami protesti staršev, ki se z omenjenimi ukrepi ne strinjajo. Napovedali so jih v civilni iniciativi Otrok ne damo, kjer so doslej zbrali že okoli 43.000 podpisov pod peticijo Stop maskam in testiranju otrok v šolah. Podpisniki peticije so prepričani, da šolski prostori dokazano niso generatorji slabšanja epidemioloških razmer, prav z uvedbo ukrepa testiranja otrok in obveznega nošenja mask v šolskih prostorih pa obstaja utemeljeno tveganje za dodatno slabšanje zdravstvenih razmer v družbi. Ob tem zahtevajo ustavitev izvajanja vladnega odloka, češ da šole niso zdravstvene ustanove, učitelji pa ne zdravstveno osebje. Izvajanje odloka, tako v iniciativi, posega v mnoge ustavno varovane pravice, zato so, v primeru, da odlok ne bo spremenjen, napovedali bojkot pouka po celi državi. Vodja iniciative Esmeralda Vidmar pa je povedala še, da so doslej vložili okoli 75 kazenskih ovadb zaradi nošenja mask in jih bodo vlagali tudi v prihodnje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta