Ravnatelji predlagajo, da bi se učenci do petega razreda testirali doma, starejši pa v šoli

Vida Božičko
10.11.2021 17:50

V združenju ravnateljev opozarjajo na številne grožnje, pritiske, verbalne in fizične napade na ravnatelje, saj da starši ne sprejemajo dejstva, da so ravnatelji dolžni izvajati odloke vlade, smernice NIJZ in priporočila zdravstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ravnatelji so dočakali dolgo pričakovan sestanek z zdravstvenim in šolskim ministrstvom ter predstavniki NIJZ, a so ga zapustili nezadovoljni. Pričakovali so, da bodo od pristojnih izvedeli podrobnejša navodila, kako naj v ponedeljek izvedejo obvezno samotestiranje učencev v šoli in kaj naj storijo v primerih, ko se učenci ali starši s tem ukrepom ne strinjajo. A vsa ta vprašanja so ostala neodgovorjena.

Po oceni Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva je v vladnem odloku več nedoslednosti. Odlok v delu namreč navaja, da osebam, mlajšim od dvanajst let, pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) ni treba izpolnjevati. V drugem delu odloka pa je navedeno, da se presejalno testiranje šteje kot izpolnjen pogoj PCT. Samotestiranje pa bo od prihodnjega ponedeljka glede na vladno odločitev obvezno za vse učence, tudi za mlajše od dvanajst let.

Ob tem v združenju ravnateljev opozarjajo še, da "je v vseh navodilih za samotestiranje določena minimalna starost ali celo profesionalna raba". V združenju pa so zaradi uporabe termina samotestiranje prepričani, da učitelj ne sme testirati otroka, ki se zaradi navodil proizvajalcev ne sme testirati sam.

V združenju opozarjajo tudi na številne grožnje, pritiske, verbalne in fizične napade na ravnatelje, saj da starši ne sprejemajo dejstva, da so ravnatelji dolžni izvajati odloke vlade, smernice NIJZ in priporočila zdravstva. Ravnatelji sicer zagotavljajo, da jim je v interesu, da šole ostanejo odprte, zato skrbijo za varno okolje in v največji možni meri tudi sodelujejo.

A kot so še dejali, si prizadevajo za postopnejše uvajanje obveznega samotestiranja. Predlagajo, da bi se učenci od prvega do petega razreda in mladostnikov s posebnimi potrebami testirali v domačem okolju, za preostale pa je samotestiranje po njihovi oceni pod določenimi pogoji možno izvesti v šolskem okolju. Ali bo vlada to upoštevala, za zdaj ni znano. Podrobnosti bodo najverjetneje znane jutri po redni tedenski seji vlade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta