Raziskava: Katere jedi Slovenci najpogosteje naročamo na dom?

Gr.G.
26.01.2021 12:56
Zaradi pandemije novega koronavirusa in številnih omejitev gibanja so se v letu 2020 številni Slovenci prvič srečali z dostavo hrane.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Narašča povpraševanje po restavracijah, ki ponujajo vrhunsko kulinariko.
Gregor Grosman

Dostava hrane na dom je v času koronavirusa postala nepogrešljiva storitev. Mnogi si redno pri gostincih naročajo malice, kosila in večerje, naročeno pa jim dostavijo specializirani dostavljavci, kot sta Wolt ali eHrana, lahko pa tudi gostinec ponuja lastno dostavo na dom. Mobilna in spletna aplikacija Wolt je na podlagi podatkov o naročilih v minulem letu (v 2020 smo Slovenci zgolj prek omenjene aplikacije naročili več kot 10.000 različnih jedi), razkrila trende naročanja hrane na dom. Lani smo sicer pri eHrani preverili, kdaj imajo njihovi dostavljavci največ dela in kakšne jedi stranke najpogosteje naročajo. Sporočili so nam, da je med 11.30 in 14. uro največ naročil, prevladovala so naročila hamburgerjev, pic in solat. Kako pa je pri konkurenčnem ponudniku dostave na dom?

Priljubljenost jedi glede na dan v tednu.
Wolt

V začetku tedna zelenjava, ob koncu burgerji in pice

Na začetku tedna Slovenci najraje naročamo azijske jedi, med katerimi je najbolj priljubljena jed pad thai (12,2 odstotka), radi pa imamo tudi kitajsko hrano (3,3 odstotka) in suši (2,8 odstotka), razkriva Wolt. Vse bolj priljubljene postajajo tudi veganske jedi (3,3 odstotka), po katerih zelo radi posegamo med delovniki. Septembra lani smo kar šest dni zapored najraje naročali dnevne veganske/zelenjavne sklede. 

Večina uporabnikov še vedno najraje naroča burgerje (45,1 odstotka) in pice (13 odstotka). Naročanje teh jedi vsekakor poraste konec delovnega tedna in med vikendom, ugotavljajo. Takrat ljudje zelo radi naročajo tudi balkansko hrano, čevapčiče (2,1 odstotka), prav tako pa tudi pomfri (10,9 odstotka), falafel (5,9 odstotka) in sladice. Zanimanje za zelenjavne sklede, suši in veganske jedi takrat upade.

Najbolj popularne jedi glede na letni čas ali obdobje.
Wolt

Letni čas vpliva na izbiro

Pozimi po priljubljenosti prvi dve mesti zasedata burger in pica, sledi krompirček. Poleti pa se vrstni red spremeni, saj raje posežemo po lahkotnejši hrani, poroča Wolt. Naročila za pad thai so bila avgusta dvakrat bolj pogosta kot maja. 

Porast povpraševanja po veganskih jedeh.
Wolt

Med karanteno sicer ljudje najpogosteje naročajo azijsko hrano in prav tako burgerje, pice ter pekovske izdelke, medtem ko so med velikonočnimi in božičnimi prazniki dostavili veliko več slaščic. V tem času se je povečalo tudi povpraševanje po slavnostnih menijih in ponudnikih vrhunske kulinarike, so ugotovili. "Skladno z našimi novimi zaobljubami, pa so na začetku leta vedno v ospredju zdrave in lahkotne jedi, kot so zelenjavne sklede, solate, juhe in smutiji," razkrivajo v raziskavi.

"Pica in burger sta zagotovo bila sinonim za dostavo hrane na dom, vendar zdaj lahko ljudje naročijo zelenjavne sklede, suši, vegansko hrano ter vrhunsko kulinariko nad dom. Čeprav večina uporabnikov sicer še vedno najraje naroča burgerje, azijsko hrano in pice, lahko v tem letu pričakujemo spremembe na lestvici prvih treh", napovedujejo. Že lani so zaznali velik porast priljubljenosti pad tahija (12,3 odstotka), ki se je skoraj približal pici (13 odstotka). Prav tako so lani porasla naročila veganskih jedi, že vsako 11. naročilo na Woltu je namreč vegansko. Vsak mesec veganske restavracije zabeležijo 30 odstotkov novih uporabnikov, 70 odstotkov pa se jih vrača. Narašča tudi povpraševanje po restavracijah, ki ponujajo vrhunsko kulinariko, v prihodnosti pa lahko pričakujemo porast naročil zdravih in lahkotnih jedi.

Jedi, ki jih naraje naročate z dostavo.
Wolt
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta