(REKLI SO) Robert Šumi: Za več jasnosti, odgovornosti in sankcije

DR
29.09.2024 19:17

Robert Šumi, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije za Sobotno prilogo Dela o nujnosti drugačnega odnosa vladajočih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

"Kot predsednik KPK, kot oseba, ki se že dvajset let ukvarjam z integriteto in njenim pomenom, in kot državljan verjamem, da si zaslužimo drugačen odnos vladajočih. Zakaj? Zato, ker se zgledno vedenje začne od zgoraj navzdol in ker zgledi vlečejo – tako v zasebnem kot poklicnem življenju. In menim, da je korupcija tema, pri kateri se lahko poenoti velika večina državljanov. Zaradi nje plačujemo višje davke, zaradi nje imamo slabše plače, pokojnine, javne storitve in infrastrukturo, zaradi nje podjetniki tekmujejo z nepošteno konkurenco. In zato bi morali zahtevati, da je to tudi tema, pri kateri se poenoti politika – politika, ki mora delovati izključno v skupno dobro, ki mora lastne interese pustiti v ozadju in to zahtevati tudi od celotnega ustroja javnega sektorja. Zveni idealistično, a menim, da je to v praksi še kako uresničljivo.

Robert Balen

In čeprav na splošno gledano nimamo slabe zakonodaje, pa vendarle potrebujemo nove spremembe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v smeri večje transparentnosti, večje jasnosti, večje odgovornosti in tudi več sankcij. Nujno potrebujemo ustrezne sankcije za kršitve integritete, saj nam brez sankcij očitno ne bo uspelo vzpostaviti ustreznih standardov.

Če položajev v upravi in nadzornem svetu SDH ter v nadzornih svetih družb v upravljanju SDH ne morejo zasedati ljudje, za katere je komisija pravnomočno ugotovila kršitev integritete, bi moralo podobno veljati za najvišje funkcije v državi. Šele ko bodo ljudje začeli (pravočasno) odgovarjati za kršitve in ko bodo vidne posledice, se bo v javnosti lahko začel utrjevati pogled, da je tega dovolj." 

Vir: Sobotna priloga Dela

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta