Rok Čeferin izvoljen za predsednika ustavnega sodišča

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
24.10.2024 09:54

Ustavnega sodnika Mateja Accetta bo na predsedniškem mestu nasledil sredi decembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Čeferin
Robert Balen

Dosedanjega podpredsednika slovenskega ustavnega sodišča so si ustavne sodnice in sodniki na tajnem internem glasovanju izvolili na četrtkovi upravni seji. Dr. Rok Čeferin bo ustavno sodišče vodil naslednja tri leta, mandat se mu začne 16. decembra. Ustavni sodnik z devetletnim mandatom pa je Čeferin od jeseni 2019. Predtem je, po poklicu odvetnik, delal v družinski Odvetniški družbi Čeferin.  

Do menjave na predsedniškem mestu ustavno sodišče še vedno vodi ustavni sodnik dr. Matej Accetto. Ker pa bo Čeferin po novem opravljal predsedniško funkcijo, bo ustavno sodišče dobilo tudi novega podpredsednika, volili ga bodo predvidoma sredi novembra letos.  

Še bolj volilno pestra bodo naslednja tri leta. Že prihodnje leto se bo mandat na ustavnem sodišču iztekel sodnikoma Marku Šorliju in dr. Špelci Mežnar, leta 2026 dr. dr. Klemnu Jakliču, dr. Rajku Knezu in dr. Mateju Accettu, leta 2027 pa dr. Katji Šugman Stubbs. Kandidate za ustavne sodnike državnemu zboru v izvolitev predlaga vsakokratni predsednik republike, to bodo prve tovrstne naloge za predsednico Natašo Pirc Musar v njenem mandatu, v treh letih pa se bosta zamenjali kar dve tretjini ustavnih sodnikov in sodnic na devetčlanskem sodišču.     

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta