Šarec: S ponedeljkom se zaprejo šole in vrtci. Pikalo o tem, da se vsem, ki so odsotni z dela, zagotovi 100-odstotno nadomestilo plače

A.L., G.P., STA
12.03.2020 07:47

Dober teden po prvi potrjeni okužbi s koronavirusom število primerov v Sloveniji raste, zaradi okužbe ene od učiteljic so včeraj zaprli osnovno šolo v Kamniku. Ukrepi za zajezitev širjenja virusa so vse strožji, med drugim so začele veljati omejitve za vstop v Slovenijo na italijanski meji. Okužba se po državi širi tudi zaradi neupoštevanja navodil.
Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ministrstvoma za zdravje in izobraževanje naložil, naj pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove. "Gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji," je zapisal na Twitterju. Več pojasnil je pričakovati po današnji seji vlade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pričakujejo povečanje števila primerov

V naslednjih dneh po besedah direktorice Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nine Pirnat sicer pričakujejo še povečanje števila primerov, saj se okužbe pojavljajo vsepovsod okoli nas, poleg tega pa so novi najdeni primeri posledica doslednega iskanja kontaktov in sledenja kontaktov oseb, ki so bile že prej ugotovljene kot pozitivne. Med drugim so dve okužbi potrdili med varovanci doma starejših občanov v Metliki.

Slovenski trgovci ne poročajo o posebnem povečanju nakupov

Preventivne ukrepe sprejemajo tudi druge institucije. Iz Slovenske škofovske konference so danes sporočili, da je verouk do 29. marca odpovedan, skladno z ministrovo odredbo pa so dovoljen maše z do sto verniki. Na Upravni enoti Ljubljana je od danes začel veljati nov način sprejemanja strank v čakalnicah, dostop za stranke bo omejen. Medtem banke in sodišča v tem trenutku še delujejo nemoteno in skladno s priporočili.
Kot kaže, so v skrbi za zdravje bolj občutljivi tudi potrošniki. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v zadnjih dneh namreč prejela več prijav, ki se nanašajo na neprimerno rokovanje potrošnikov s pekovskimi izdelki ter svežim sadjem in zelenjavo. Uprava je predlagala, da trgovci ponovno ocenijo, ali obstoječi načini prodaje zagotavljajo primerno zaščito.
Slovenski trgovci sicer ne poročajo o posebnem povečanju nakupov v zadnjih dneh, povečano povpraševanje predvsem po izdelkih z daljšim rokom uporabe beležijo že zadnja dva tedna.
V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pa državo pozivajo, naj vlada interventni zakon za pomoč gospodarstvu vključi tudi ukrepe za tudi več deset tisoč samozaposlenih v gospodarstvu, ki so jih oziroma jih še bodo prizadele posledice širjenja koronavirusa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta