Sava RE dosegla že tri petine načrtovanega dobička

Srečko Klapš Srečko Klapš
23.08.2024 12:08

Zavarovalna skupina Sava, v katero sodi tudi mariborska Zavarovalnica Sava, je povečala obseg poslovanja za 14 odstotkov na 563,8 milijona evrov in dosegla 44,5 milijona evrov dobička.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sava RE, ki ji predseduje Marko Jazbec, napoveduje za letos 70 milijonov evrov čistega dobička. 
Robert Balen

Zavarovalna skupina Sava (Sava RE), v katero sodi tudi mariborska Zavarovalnica Sava, je v prvi polovici letošnjega leta povečala obseg poslovanja na vseh področjih, in sicer za 14 odstotkov na 563,8 milijona evrov. Kosmate premije so dosegle visoko rast predvsem pri premoženjskih (v EU 17,8 odstotka, zunaj EU 12,5 odstotka) in življenjskih zavarovanjih (v EU 14,4 odstotka, zunaj EU 13,8 odstotka). 

Čisti poslovni izid je znašal 44,5 milijona evrov, kar predstavlja 11,1-odstotno rast glede na enako obdobje lani, k čemur, kot pojasnjujejo, je največ prispevala rast prihodkov. K višjemu poslovnemu izidu je prispeval tudi boljši finančni rezultat (višji za 19,6 odstotka) zaradi obrestnih prihodkov in reinvestiranja naložb po višjih obrestnih merah. Donosnost lastniškega kapitala je znašala 13,8 odstotka, objavlja Sava RE na spletni strani Ljubljanske borze.

Polletni škodni količnik na ravni skupine je sicer ugoden, so pa v juliju neurja s točo povzročila dodatne škodne dogodke. Njihov vpliv na rezultat poslovanja skupine za tretje četrtletje je ocenjen na 16,5 milijona evrov. "Tudi v nadaljevanju leta skupina ostaja izpostavljena večjim škodam in večji škodni pogostosti, kar lahko vpliva na razvoj rezultatov poslovanja skupine do konca leta. Čeprav čisti poslovni izid ob polletju znaša 64 odstotkov letnega načrta, uprava ohranja svojo prvotno napoved čistega dobička za leto 2024 v višini najmanj 70 milijonov evrov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta