Seksizem: FB skupina "Kira dela na smeni?" dvignila veliko prahu, administrator naj bi se opravičil

M.D.
02.02.2020 23:01

Po družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek zaslona pravil zaprte Facebook skupine, ki je namenjena izkjučno moškim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posnetek zaslona iz skupine "Kira dela na smeni?"
Družbena Omrežja

Skupina "Kira dela na smeni?" je v času, ko je nastal posnetek zaslona, štela več kot 4000 članov. Namen skupine je zbiranje fotografij natakaric po lokalih v Sloveniji. Mnoge uporabnike, predvsem pa uporabnice družbenih omrežij so zmotila pravila, ki so zapisana na enem od posnetkov zaslona skupine, ki je danes zaokrožil po medmrežju. 
Med nalogami članov skupine je fotografiranje natakaric ter informiranje ostalih članov o lokaciji, kjer ženske delajo. "Idealno vsaj 2-3 jasno vidne slike. Obraz, spredi, zadi, pa še kje," so "smernice" za objavo fotografij opisali v skupini. Kot člani skupnosti so (bili) dobrodošli samo moški. Načrtovali pa so tudi pripravo ankete, da bi sestavili lestvico natakaric iz večjih krajev, so zapisali.
{facebookpost}https://www.facebook.com/institut8.marec/posts/868569550239952{/facebookpost}
V nevladni organizaciji Inštitut 8. marec, ki proučuje različne oblike družbene podrejenosti, so objavili sliki zaslona skupine, pod objavo pa so se zvrstili komentarji ogorčenih ljudi. Hkrati se je na spletu razvila tudi debata o spornem početju članov skupine, ki najverjetneje brez vedenja natakaric objavljajo njihove fotografije v skupini, kjer člani ženske ocenjujejo po privlačnosti. Zaskrbljujoč je tudi podatek, da so mnoge natakarice, ki delo opravljajo preko študentskega servisa, mladoletne. Skupina "Kira dela na smeni?" pa ni osamljen primer, saj naj bi bilo podobnih skupin na družbenih omrežjih mnogo.
{facebookpost}https://www.facebook.com/institut8.marec/posts/868784100218497{/facebookpost}
Je pa Inštitut 8. marec na Facebooku objavil posnetek zapisa, ki naj bi ga v skupini objavil administrator. Gre za opravičilo ter poziv ostalim članom, da z aktivnostmi prenehajo. 
{twitter}https://twitter.com/BRajgelj/status/1224059633612050434{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta