Si želite, da bi državo za letošnji božič pobelil sneg? ARSO ima za vas odgovor ...

A.L.
17.12.2021 10:27

Božič je skoraj pred vrati in znane so prve napovedi o tem, ali lahko letos na ta dan pričakujemo snežno odejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ker se glede na trenutno stanje snežne odeje po nižinah ne moremo zanašati na bel božič, naš pogled sili naprej proti naslednjim padavinam, so zapisali na Facebook strani Agencije RS za okolje (ARSO). "Napovedljivost vremenskih sistemov je s časom slabša, zato tokrat poglejmo zgolj verjetnostno napoved za padavine za 10 dni vnaprej."

𝗕𝗼 𝗯𝗼𝘇̌𝗶𝗰̌ 𝗯𝗲𝗹? 𝗩𝗲𝗿𝗷𝗲𝘁𝗻𝗼𝘀𝘁 𝘇𝗮 (𝘀𝗻𝗲𝘇̌𝗻𝗲) 𝗽𝗮𝗱𝗮𝘃𝗶𝗻𝗲 𝗱𝗼 𝗯𝗼𝘇̌𝗶𝗰̌𝗮  🌨 Ker se žal glede na trenutno stanje snežne odeje po...

Objavil/a ARSO vreme dne Četrtek, 16. december 2021

Če do prihodnje srede meteorološki modeli z veliko gotovostjo napovedujejo suho vreme, pa se že v četrtek verjetnost za padavine nekoliko poveča. Verjetnostne napovedi so včeraj kazale, da je v četrtek čez dan okoli 20-odstotna verjetnost, da pade 1 milimeter padavin v večjem delu države, po nižinah v obliki dežja. Verjetnost pa nekoliko naraste - do okoli 40 odstotkov v noči na petek in ostane med 30 in 40 odstotki tudi tekom božičnega dne. V noči na petek se verjetnost, da bodo morebitne padavine tudi po nižinah v obliki snega, poveča na okoli 20-30 odstotkov, pravijo pri ARSO.

Ob tem opozarjajo, da verjetnosti pod 50 odstotki niso garancija, da bo napoved ostala enaka tudi v prihodnjih dneh in da padavine v dneh okoli božiča zares bodo, zato bo potrebno počakati na bolj zanesljivo vremensko napoved še nekaj dni. "Ena snežna napoved namreč še ne prinese nujno belega božiča."

V začetku tedna precej jasno

Kakšno vreme pa nas čaka ob koncu tega tedna? Danes bo precej jasno, predvsem popoldne na vzhodu občasno zmerno oblačno. Dopoldne bo po nekaterih nižinah še megla, ki se bo predvsem v Ljubljanski kotlini lahko zadržala večji del dneva. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 10, na Primorskem do 12 °C.

Jutri bo pretežno jasno. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Predvsem v slovenski Istri in zaledju bo pihala šibka burja, ponekod na severovzhodu pa severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 1, ob morju 2, najvišje dnevne od 2 do 8, na Primorskem do 13 °C.

V nedeljo bo pretežno jasno z jutranjo in dopoldansko meglo po nekaterih nižinah, ob morju in v nižjih legah Primorske pa bo megla ali nizka oblačnost. V ponedeljek bo precej jasno, več oblačnosti bo občasno spet v vzhodni Sloveniji. Po nekaterih nižinah bo zjutraj in dopoldne megla.

Jesen povprečno do nadpovprečno topla

In medtem ko smo že zakorakali v december, meteorologi ugotavljajo, kakšna jesen je za nami. Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih je bila letošnja jesen povprečno do nadpovprečno topla, podpovprečno namočena, razen na manjših območjih Pomurja, in nadpovprečno osončena, poroča ARSO.

"Odklon povprečne temperature zraka od povprečja obdobja 1981-2010 je na državni ravni znašal 0,3 °C, kar letošnjo jesen uvršča med 24 najtoplejših od leta 1961. V tem obdobju je bila najtoplejša jesen 2014, s temperaturnim odklonom 2,1 °C, odklon nad 2 °C ima še jesen 2006, tesno pa ji sledita še jeseni 2019 in 2018. Najhladnejša je bila v tem obdobju jesen 1972, z odklonom -1,9 °C, sledi pa ji jesen 1978 (odklon -1,8 °C)."

Padavin je bilo podpovprečno, razen na manjših območjih Pomurja. Kazalnik višine padavin na ravni države glede na referenčno obdobje 1981-2010 je znašal 77 odstotkov, kar uvršča jesen 2021 med 18 najmanj namočenih od leta 1961. Najmanj je bila v tem obdobju namočena jesen 2006, najbolj pa jesen 2000. Jeseni 2021 je bil najbolj suh september, tudi oktober je bil suh, medtem ko je bil na ravni države november nadpovprečno namočen.

𝗝𝗲𝘀𝗲𝗻 𝟮𝟬𝟮𝟭 𝗽𝗼𝘃𝗽𝗿𝗲𝗰̌𝗻𝗼 𝗱𝗼 𝗻𝗮𝗱𝗽𝗼𝘃𝗽𝗿𝗲𝗰̌𝗻𝗼 𝘁𝗼𝗽𝗹𝗮, 𝗽𝗼𝗱𝗽𝗼𝘃𝗽𝗿𝗲𝗰̌𝗻𝗼 𝗻𝗮𝗺𝗼𝗰̌𝗲𝗻𝗮 𝗶𝗻 𝗻𝗮𝗱𝗽𝗼𝘃𝗽𝗿𝗲𝗰̌𝗻𝗼 𝗼𝘀𝗼𝗻𝗰̌𝗲𝗻𝗮  Po delnih in še ne...

Objavil/a ARSO vreme dne Četrtek, 16. december 2021

Osončenost je bila v letošnji jeseni nad povprečno vrednostjo obdobja 1981-2010, še pravijo pri ARSO. Kazalnik trajanja sončnega obsevanja na državni ravni je znašal okrog 115 odstotkov, kar letošnjo jesen uvršča med dvanajst najbolj osončenih od leta 1961. V tem obdobju so bile najbolj osončene jeseni 1986, 1983 in 2011, najmanj pa jeseni 1993, 1996 in 2010.

Po sezonski statistiki temperature zraka in višine padavin je bila letošnja jesen na ravni države zelo podobna jesenim 1999, 1981 in 2008.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta