Slovenija Rusom zamrznila za šest milijonov evrov premoženja

STA, Va
26.05.2023 11:18

Kljub temu slovenski delež EU-protiruskih sankcij ni velik, a je večji od na primer grškega in malteškega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vse države članice Evropske unije so prek sankcij zaradi vojne v Ukrajini doslej zasegle za več kot 24 milijard evrov ruskega premoženja.

Slovenija je po podatkih zunanjega ministrstva zamrznila finančna sredstva v višini 6,3 milijona evrov. V vseh primerih je šlo za zamrznitev sredstev in ne za zamrznitev gospodarskih virov, poroča Dnevnik. Med finančna sredstva v skladu z uredbo Sveta EU med drugim sodijo gotovina, denarne terjatve, vrednostni papirji in obresti.

Da je tudi Slovenija med državami, ki so zamrznile rusko premoženje, je med nedavnim obiskom v Sloveniji v intervjuju, ki bo v soboto objavljen v Dnevnikovi prilogi Objektiv, razkril evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Slovenski delež v celotni vsoti ni velik, pri čemer pa po besedah Reyndersa večje skrbi Bruslju povzročajo druge članice, denimo Grčija in Malta, kjer so zamrznili zgolj za 200.000 evrov lastnine.

Po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva so države EU sankcije uvedle zoper 1473 posameznikov in 207 (gospodarskih) subjektov. Koliko osebam in podjetjem so premoženje zamrznili v Sloveniji, na zunanjem ministrstvu ne razkrivajo. Kot so pojasnili za Dnevnik, se zamrznitev premoženja izvede neposredno na podlagi uredbe EU, izvedejo pa jo lahko različne organizacije. Sredstva na banki zamrzne banka, nadzor nad izvajanjem sankcij pa izvajajo finančni nadzorniki, v Sloveniji denimo Banka Slovenije in Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta