Sodni svet "prisolil" zaušnico predsedniku ljubljanskega sodišča: Sodnico Ano Testen bo moral spet zaposliti

Damijana Žišt Damijana Žišt
10.03.2021 14:22
Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik je v zvezi s sodnico Ano Testen, ki jo je lani oktobra ekspresno prerazporedil na kamniško okrajno sodišče, kršil njeno sodniško neodvisnost, je odločil sodni svet.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodnica Ana Testen se je znašla v nemilosti predsednika okrožnega sodišča Marjana Pogačnika zaradi uradnega zaznamka policista Roka Majerja, o katerem smo že poročali, da je na zelo trhlih dokazih zoper domnevno sodničino neprimerno ravnanje na hišni preiskavi.
Luka Cjuha/Dnevnik

Ljubljanski okrožni sodnici Ani Testen je lani oktobra predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik brez pravne podlage ustno odvzel njene sodne spise in jih dodelil drugim sodnikom, prav tako pa tudi ni imel nobene pravne podlage, da je sodnico prerazporedil na kamniško okrajno sodišče, je na marčevski seji sklenil sodni svet. Sodnica Testenova se je namreč na sodni svet pritožila zaradi kršitve neodvisnosti sodniške službe in predlagala odpravo omenjene kršitve, ki se nanaša na ustno Pogačnikovo odredbo in na spremenjen letni razpored sodnikov na okrajnem sodišču v Kamniku, kamor je bila prerazporejena.

Vseh deset članov sodnega sveta je soglasno sprejelo odločitev, da Pogačnik nima pravne podlage za izdajanje ustnih odredb sodniku, s katerimi se mu odvzame spise ali drugače posega v njegovo sojenje, sodnik pa se je nezakoniti ustni odredbi upravičen in dolžan upreti, če ta posega v njegovo neodvisnost. Nepremakljivost sodnikov je namreč del sodniške neodvisnosti, varovane s 125. členom ustave, kar pomeni, da ustavno ni dopustno, da lahko predsedniki sodišč razporedijo sodnike na druga sodišča iz razloga kaznovanja oziroma sankcioniranja. 

Sodni svet zato ugotavlja, da je bilo z razporeditvijo sodnice Testenove na kamniško okrajno sodišče in predodelitvijo njenih spisov drugim ljubljanskim okrožnim sodnikom poseženo v njeno neodvisnost. Zato je sodni svet Pogačniku predlagal, da navedene kršitve odpravi še pred odločitvijo sodišča o morebitnih pravnih sredstvih zoper letni razpored oziroma pisne odredbe, izdane na njegovi podlagi. 

Uradni zaznamek policista zoper sodnico 

V Večeru smo lani oktobra prvi poročali o zgodbi s sodnico Ano Testen in že tedaj opozarjali na nepravilnosti, ki naj bi jih bil v zvezi s Testenovo storil Pogačnik. Sodnico je ad hoc prerazporedil na kamniško okrajno sodišče, odločitev o razporeditvi pa je Testenovi sporočil ustno in zoper njo podal tudi pobudo za uvedbo disciplinskega postopka. Sodnici Testenovi je Pogačnik 20. oktobra lani ustno odvzel vse spise, ki so jih dejansko iz njene pisarne odpeljali že naslednji dan. Zahteval je tudi preklic vseh že razpisanih obravnav. Uradno pa ji je odvzel spise in jih predodelil drugim sodnikom 23. oktobra, ko je tudi spremenil letni razpored sodnikov na kamniškem okrajnem sodišču, kamor je Testenovo prerazporedil. Pogačnik naj bi bil sodnici ustno pojasnil, da jo bo razporedil drugam pravzaprav zato, ker je prejel uradni zaznamek grosupeljskega policista Roka Majerja, v katerem je ta zapisal, da se je Testenova neprimerno obnašala, ko je s kolegi pri nekomu opravljal hišno preiskavo. Sodnica naj bi bila sedela v bližnjem lokalu in komentirala delo policije oziroma se vanj vtikala, čeprav je bila tam zasebno. Menda naj bi bila govorila o tem, da je bilo storjenih kup napak oziroma se hišna preiskava izvaja nestrokovno.

Vse se je zgodilo na podlagi ustnih odredb

Po ekspresni odločitvi Marjana Pogačnika glede odvzema spisov sodnici Testenovi in njeni prerazporeditvi na kamniško okrajno sodišče so nam z ljubljanskega okrožnega sodišča lani oktobra odgovorili, da se je vse to zgodilo, ker "obstaja utemeljen sum, da je pri sodnici prišlo do ravnanj, ki po zakonih o sodiščih in sodniški službi terjajo ukrepanje". Mateja Jazbec, tiskovna predstavnica ljubljanskega okrožnega sodišča, pa nam je še sporočila, da se ni nič ni zgodilo na podlagi ustnih odredb, "temveč ima ravnanje predsednika sodišča podlago v dokumentih, saj je podlaga za predodelitev spisov skladna z določili zakona o sodiščih in sodnega reda v dokumentih, ki se imenujeta Sprememba razporeda sodnikov okrožnega sodišča v Ljubljani (23. 10. 2020) in Sprememba razporeda sodnikov okrajnega sodišča v Kamniku (23. 10. 2020)". Spraševali smo tudi, ali drži informacija, da je bila sodnica Testenova dejansko razporejena zaradi policistovega uradnega zaznamka, ki ga je poslal Pogačniku, in kaj policist očita sodnici. Prejeli smo odgovor, da sodišče vsebine tega uradnega zaznamka "ne bo komentiralo in ne more komentirati".Tudi danes smo na ljubljansko okrožno sodišče poslali vprašanja v zvezi z odločitvijo sodnega sveta v primeru sodnice Ane Testen, odgovor še pričakujemo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.