(SPREMLJAMO) V nedeljo 557 potrjenih okužb, pozitivnih nekaj manj kot četrtina testov

M.R., A.L., STA
02.11.2020 10:42

V nedeljo je bilo v Sloveniji opravljenih 2244 testov na okužbo z novim koronavirusom, od tega jih je bilo 557 pozitivnih. To pomeni, da je bil delež 24,82-odstoten, v soboto pa je bil skoraj 28-odstoten.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Andrej Petelinšek

Govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin je povedal, da so včeraj v Kranju potrdili 19 novih okužb, 5 so jih potrdili v Tržiču, po 4 so jih potrdili v Bohinju, in Škofji Loki, v po 3 so jih potrdili na Jesenicah, v Naklem in Radovljici, po 2 pa so jih so potrdili v Cerkljah, Gorenji vasi in Železnihkih, po eno pa v Šenčurju in Kranjski Gori ter na Jezerskem.

V bolnišnicah je bilo 868 pacientov s covid-19, od tega jih je 135 na oddelkih za intenzivno nego, je prek Twitterja sporočila vlada. 

Včeraj je umrlo 25 oseb, še dodaja vlada. 

"Teh podatkov se ne smemo prehitro veseliti. Včeraj je bila namreč nedelja, ki je bila po vrhu tega še praznična in izkušnje iz preteklih mesecev kažejo, da so podatki za nedeljo atipični. Bolj zgovorni bodo podatki za danes in za jutri, kar pomeni, da bomo verjetno lahko v sredo podali bolj realno oceno o tem, če in kako hitro se umirja krivulja širjenja virusa," je ob komentarju včerajšnjih podatkov poudaril govorec vlade.

16.35

Samozaposleni glasbeniki pozdravili ukrepe ob epidemiji, pogrešajo pa raziskavo trga

Samozaposleni glasbeniki, združeni v Sindikatu glasbenikov Slovenije, so enako kot združenje koncertnih organizatorjev pozdravili ukrepe za socialno pomoč v času covida-19, ki jih je v petem protikoronskem paketu predvidela vlada. Pogrešajo pa temeljito raziskavo trga, ki bi pokazala, koliko glasbeni sektor sploh prispeva državi.

16.15

Srednješolec, ki vsak dan 13 ur pomaga okuženim starostnikom: "Ko si že res utrujen, te čaka še veliko dela, po hrbtu ti teče znoj ..."

Na spletni strani Srednje zdravstvene in kemijske šole Šolskega centra Novo mesto se je pojavil zapis njihovega dijaka Tima Baumkirherja, ki skrbi za okužene starostnike v domu upokojencev v Zidanem Mostu. Tim je v domu preko študentskega dela delal že po koncu 1. letnika. V začetku oktobra, ko se je v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu okužil eden od stanovalcev, kmalu za tem pa je bila okužena že tretjina zaposlenih in 60 stanovalcev, je Baumkirher brez pomislekov prišel znova pomagati. Več --> TUKAJ.

15.20

(PISMO) Sviz sprašuje ministrico: Zakaj ste pripravljeni odstopiti od ključne norme zagotavljanja kakovosti vzgojno-izobraževalnega procesa?

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se je s pismom za javnost odzval na sklep, ki ga je pretekli teden podpisala ministrica za šolstvo Simona Kustec, govori pa o potencialnem nadomeščanju odsotnih strokovnih delavk in delavcev v vrtcih in šolah. Sklep dopušča tudi možnost, da lahko pri nadomeščanju ob vodstvu mentorja sodelujejo tudi študentje. To pa je po trditvah sindikata v nasprotju z zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Spodaj v celoti objavljamo pismo sindikata. Več --> TUKAJ.

14.50

V radovljiškem domu 33 okuženih stanovalcev

Med zadnjimi gorenjskimi domovi za starejše, kjer so se soočili z izbruhom novega koronavirusa, je Dom dr. Janka Benedika Radovljica. 21. oktobra so bili obveščeni o prvi okužbi, danes pa imajo okuženih 33 stanovalcev. To je enako kot v petek, saj ob koncu tedna število potrjenih okužb ni naraslo, je povedal direktor radovljiškega doma Alen Gril.

Kot je pojasnil, imajo v domu v rdeči coni prostora za 35 stanovalcev. Če bodo to število presegli, bodo v sodelovanju z občino rdečo cono vzpostavili v telovadnici Osnovne šole Antona Janše Radovljica, ki so si jo v petek že ogledali, vzpostavijo pa jo lahko v enem dnevu. "Počakali bomo še testiranja v tem tednu in če se nam bodo številke povečale, bomo aktivirali to ločeno rdečo cono," je napovedal Gril.

13.40

V jeseniški bolnišnici spet več okužb

V Splošni bolnišnici Jesenice se še naprej spopadajo z velikim številom okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi. Hkrati širijo oddelek za covid-19, saj so potrebe vse večje. Število okuženih se nekoliko povečuje tudi v radovljiškem domu starostnikov, v kranjskem in škofjeloškem pa se položaj postopno umirja.

Kot pojasnjuje strokovna direktorica Splošne bolnišnice Jesenice Anja Jovanovič Kunstelj, so se potrebe po bolnišničnih posteljah za bolnike s covidom-19 v zadnjih dneh močno povečale, tudi na državni ravni. Po njenih podatkih je trenutno v državi manj kot 30 prostih postelj za bolnike s covidom-19.

13.30

Čebašek-Travnikova: Primarni zdravniki premalo slišani

Zdravniki primarnega zdravstva in zobozdravniki so ob epidemiji novega koronavirusa obremenjeni ter pogosto premalo slišani, je poudarila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik. Dodala je, da primarno zdravstvo ni vključeno v sprejemanje ukrepov in da zbornica ni del svetovalne skupine. Več -> TUKAJ.

12.30

Razlogi za slabo epidemiološko stanje na Gorenjskem

Irena Grmek Košnik iz nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano in nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je hkrati tudi članica vladne strokovne svetovalne skupine, je pojasnila razloge za slabo stanje na Gorenjskem, kjer je 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev najvišja v državi. Povedala je, da kar 85 odstotkov tistih, ki so okuženi, niti ne vedo, da so okuženi, saj ne kažejo simptomov in zato hodijo na okoli. Navedla je še dva dejavnika, ki sta botrovala k širjenju okužb na Gorenjskem. Več -> TUKAJ

12.20 

Na Koroškem okužbe potrdili v vseh večjih domovih za starejše

Na Koroškem so okužbe z novim koronavirusom potrdili že v vseh štirih večjih domovih za starejše. Nazadnje je virus prejšnji vdrl v Dom Hmelina v Radljah, kjer je trenutno okuženih 33 stanovalcev in 14 zaposlenih. Najmanj težav imajo v Domu starejših na Fari na Prevaljah, znova pa so okužbe potrdili med zaposlenimi v CUDV Črna. 

V Domu Hmelina v Radljah ob Dravi so prvo okužbo pri zaposleni potrdili sredi prejšnjega tedna, nadaljnje testiranje pa je doslej pokazalo, da je okuženih 33 od 152 stanovalcev in 14 od 95 zaposlenih, pri čemer nekaj rezultatov testov še pričakujejo, je povedala direktorica doma Silva Duler.

Od okuženih stanovalcev radeljskega doma so jih 29 začasno prepeljali v prostore Term Topolšica, štirje pa so na zdravljenju v bolnišnici. V prostorih doma v Radljah skušajo prav danes skupaj z regijsko koordinatorko vzpostaviti primerni sivo in rdečo cono.

V domu na Prevaljah pa so razmere stabilne. Po zadnjih podatkih so vsi v nedeljo odvzeti brisi negativni, je povedala direktorica doma Stanka Vauh. V nedeljo so namreč brise odvzeli 23 stanovalcem in štirim zaposlenim. Trenutno imajo tako okužbo potrjeno le pri eni zaposleni, ki je v samoizolaciji, je povedala Vauhova.

Tudi v slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov se stanje glede okužb z novim koronavirusom umirja, je za STA ocenila vodja enote Marjana Kamnik. V nedeljo so znova opravili testiranje, testirali so 24 stanovalcev in 46 zaposlenih, na rezultate še čakajo.

11.45

Vogrin: Manjka nam 300 ljudi

V UKC Maribor je veliko članov zdravstvenega osebja na bolniški oziroma v karanteni. Tisti, ki delajo, so v veliki meri izčrpani, opozarja strokovni direktor Matjaž Vogrin. Povedal je tudi, da imajo na intenzivni negi 37 let starega pacienta, ki nima pridruženih bolezni. Več -> TUKAJ.

10.30

NIJZ s šestmilijonskim projektom v obvladovanje širjenja covid-19

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je potrdila evropsko financiranje ukrepov za obvladovanje širitve covida-19 s poudarkom na ranljivih skupinah. Sredstva bo v celoti prispeval Evropski socialni sklad, skupna višina sredstev pa znaša šest milijonov evrov. Projekt bo izvajal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Za kohezijsko regijo Vzhodna Slovenija bo namenjenih 3,4 milijona evrov, za Zahodno Slovenijo pa 2,4 milijona evrov, so sporočili iz službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

NIJZ bo s projektom okrepil epidemiološke službe. Zagotovil bo podporne kadre in okrepil njihovo usposobljenost, aktiviral mobilne ekipe ter poskrbel za prostorske in delovne kapacitete. Pomembna projektna aktivnost bo tudi ozaveščanje prebivalstva o načinu preprečevanja covida-19 in širjenja okužbe ter podpora posameznikom v karanteni in izolaciji.

V primeru odobritve cepiva proti covidu-19 bodo izvajali promocijo cepljenja s poudarkom na ranljivih skupinah. Poskrbeli bodo tudi za podporo zdravstvenemu sistemu, zlasti na področju spremljanja podatkov in zunajbolnišničnih obravnav. V okviru projekta bodo izvajali tudi predavanja za zdravnike in druge zdravstvene delavce.

Osnovni namen projekta je z različnimi intervencijami zagotoviti potrebna orodja za preprečitev širjenja covida-19 in ublažiti posledice kriznih razmer na duševno zdravje prebivalstva kot tudi na izvajanje zdravstvene dejavnosti, so še zapisali v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta