(SPREMLJAMO) V šmarskem domu upokojencev bodo razkužili prostore, v Domu Danice Vogrinec ni novih okužb

A.L., M.R., STA
07.04.2020 07:14

V Sloveniji je skupno zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, do polnoči skupno umrlo 36 ljudi. Samo včeraj jih je umrlo šest. Potrjenih je 35 novih okužb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šmarski dom upokojencev
Andrej Petelinšek

21.30

Novih okužb v Domu Danice Vogrinec ni

V mariborskem Domu Danice Vogrinec širjenja okužbe na ostale zaposlene zaenkrat ni opaziti. Skupno so danes odvzeli brise 15 zaposlenim in vsi so pokazali negativen rezultat, je zvečer sporočil direktor doma Marko Slavič. Tudi izvidi, ki so jih prejeli v ponedeljek zvečer, so bili negativni.
19.30

Janša: S prihodnjim torkom bi lahko začeli odpravljati določene ukrepe

Predsednik vlade Janez Janša je preko televizije nagovoril državljane. Med drugim je dejal, da bi lahko ob predhodni izpolnitvi nekaterih pogojev omejitvene ukrepe začeli sproščati že s prihodnjim torkom. Glede pomoči iz EU je dejal, da te ni v obliki mask ali zaščitne opreme, je pa pohvalil odziv ECB, ki da je boljši kot ob zadnji finančni krizi. Več -> TUKAJ
19.20

Zadostna podpora možnosti sej na daljavo v primeru izrednih razmer

Poslanci so danes z 79 glasovi za in ob devetih vzdržanih potrdili predlog sprememb parlamentarnega poslovnika, s katerimi bodo lahko seje DZ in delovnih teles v izrednih primerih potekale tudi na daljavo z uporabo informacijske tehnologije. Predlog so podprli v večini poslanskih skupin.  Glasovanja so se vzdržali v Levici. Luka Mesec je kot razlog navedel to, da "stvar ostaja nedorečena" in da ni jasno, kaj pomeni hujša nesreča oz. druga izredna okoliščina. Predlagali so, da se v poslovnik konkretno napiše epidemija. 
18.00

V Šmarskem domu bodo razkužili prostore

V prihodnjih dneh bodo izvedli tudi čiščenje in razkuževanje prostorov, vzpostavili bodo ločene prostorske cone, oblikovali covid ekipe, oskrbovance pa razdelili glede na to, ali so okuženi z novim koronavirusom ali ne. Pomoč pri premeščanju opreme in dezinfekciji bodo nudili gasilci prostovoljnih gasilskih društev Celje in Steklarna Rogaška, so sporočili iz štaba Civilne zaščite zahodne Štajerske.
15.55

Včeraj še šest novih žrtev covid-19

V Sloveniji je včeraj umrlo še šest oseb, je sporočila vlada. Tako je do danes zaradi okužbe z novim koronavirusom skupno umrlo 36 ljudi. Vlada dodaja, da je bilo do polnoči potrjenih 35 novih okužb, skupaj do danes 1055. Včeraj je bil opravljenih več kot 1200 testiranj. Skupno je v bolnišnicah po državi zaradi bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, 111 bolnikov, od tega jih je na intenzivni negi 31. Včeraj je bilo 13 oseb odpuščenih iz bolnišnice. 
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1247528505618776065{/twitter}
15.45

Šestan: Za sprotno porabo dovolj zaščitne opreme

V državi je trenutno dovolj zaščitne opreme za sprotne potrebe, še vedno pa nimamo večje zaloge, ki bi zadostovala za daljše obdobje, je ocenil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. V prihodnjih dneh naj bi sicer prišlo do novih dobav, ki bi lahko povečale obstoječe zaloge. Glede prihodnjih dobav se sicer ni spuščal v podrobnosti, je pa omenil, da civilna zaščita že dela prostor v skladišču v Ljubljani.
Trenutno ni nobene ranljive skupine, ki bi potrebovala zaščitno opremo, a je brez nje. Priznal pa je, da tudi po petkovi pošiljki zaščitne opreme, ki je bila večja od prejšnjih dveh, za zdaj še vedno ne morejo zagotoviti, da bi lahko vsakemu državljanu dali v roke zaščitno masko, kot so verjetno mnogi pričakovali. "Morda bomo tudi do tega prišli, ampak še kak dan ne," je dodal.

Cigler Kralj: Nekatere predloge sindikatov bomo upoštevali

Ministrstvo za delo podpira več predlogov sindikatov za drugi protikoronski sveženj, med njimi tudi krizno nadomestilo za brezposelnost in pomoč prezrtim skupinam, je povedal minister Janez Cigler Kralj. Predsednica ZSSS Lidija Jerkič pa je med drugim ponovila predloga za prepoved višanja cen osnovnih življenjskih potrebščin in znižanje DDV nanje.
Med sindikalnimi predlogi, ki jih podpirajo, je po Cigler Kraljevih besedah t. i. krizno nadomestilo za čas brezposelnosti za vse, ki bodo v času krize ostali brez dela. To nadomestilo ne bo izhajalo iz pretekle plače in ne bo upoštevano v nobenih pravicah, odmerjenih po krizi, pripadlo pa bo torej tudi tistim, ki jim sicer po zakonu o urejanju trga ne bi.
Poleg tega ministrstvo podpira izenačitev zaposlenih v javnih in zasebnih socialnovarstvenih zavodih oziroma domovih za starejše, saj so vsi enako obremenjeni.
13.50

V domu starejših v Naklem potrdili okužbo pri drugem stanovalcu

V domu starejših občanov v Naklem je že kazalo, da so uspešno preprečili širitev okužb z novim koronavirusom. Vendar so 12 dni po prvi okužbi stanovalca zdaj ugotovili okužbo še drugega stanovalca. Ta je bil sicer v izolaciji, zato ocenjujejo, da ni nevarnosti, da bi se lahko okužili tudi ostali oskrbovanci.
13.30

V šmarskem domu upokojencev se okužba še naprej širi

V šmarskem domu upokojencev je število okuženih stanovalcev in zaposlenih z novim koronavirusom v ponedeljek poraslo na 131, kar je 12 več kot v nedeljo. Kljub preventivnim ukrepom se okužba tako še naprej širi. Stanje večine okuženih je kljub številnim pridruženim obolenjem stabilno, trije stanovalci pa so se že vrnili iz celjske bolnišnice.

Andrej Petelinšek

Vlada s prvimi omilitvami ukrepov morda že po velikonočnih praznikih

Vlada bi lahko prve omejitve, uvedene za zajezitev širjenja novega koronavirusa, sprostila že po velikonočnem ponedeljku, je na novinarski konferenci pojasnil uradni govorec vlade Jelko Kacin. O prihodnjem ukrepanju vlade in zagonu gospodarstva bo popoldne spregovoril tudi premier Janez Janša, je še napovedal Kacin. Več -> TUKAJ.
13.15

Manj kot deset družin k sebi vzelo sorodnike iz domov za starejše: "Gre za zahtevno odločitev"

V zadnjih dnevih je le nekaj družin k sebi vzelo svojce iz domov za starejše. Po podatkih ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja je bilo takih primerov manj kot deset. Starejši se namreč ne bodo mogli vrniti v domove do konca epidemije koronavirusa, saj gre za najranljivejšo starostno skupino. Več -> TUKAJ.
12.40

Stanje v UKC Ljubljana

Skupno število hospitaliziranih bolnikov v UKC Ljubljana je 52. V Enoti intenzivne terapije je 13 bolnikov, eden od teh je na oddelku Ginekološke klinike.
{twitter}https://twitter.com/ukclj/status/1247470259017256961{/twitter}
11.50

Slovenska karitas v zadnjih treh tednih oskrbela preko 14.300 gospodinjstev

Prostovoljci Slovenske karitas so v zadnjih treh tednih oskrbeli 14.367 gospodinjstev, ki so jim razdelili 210 ton hrane in higienskih pripomočkov. Za pokrivanje najnujnejših položnic so namenili 53.000 evrov. Vključeni so bili v 275 izrednih intervencij v sodelovanju s civilno zaščito. Telefonsko psihosocialno pomoč so nudili 1320 osebam.
Mreža Karitas je v zadnjih treh tednih 20 odstotkov vse materialne pomoči dostavila na dom, na novo pa so pomagali 690 gospodinjstvom. Pomagajo tudi z izposojo invalidskih pripomočkov v Celju, Ljubljani in Novem mestu, ki so v pomoč pri oskrbi starejših na domu. V delo Karitas je bilo vključenih tudi preko 1500 mlajših prostovoljcev, so na Slovenski karitas zapisali v današnjem sporočilu za javnost.
11.40

V karanteni v Postojni trenutno 27 oseb

Karanteno v postojnskem hotelu Epic je zapustila ena oseba, prišle pa so štiri nove, tako da imajo trenutno v karanteni 27 oseb, je povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Testa na oba v ponedeljek odvzeta brisa sta bila negativna.
Tako sta bili do zdaj v postojnski karanteni potrjeni dve okužbi z novim koronavirusom.
Konec tedna se bo sicer iztekla 14-dnevna karantena za prve osebe, ki so bile nameščene v Postojno po prihodu iz tujine, tako da Curk pričakuje, da se bo hotel Epic takrat precej izpraznil.
11.30

Požrtvovalni mladi zdravniki v Lenartu

Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je izpostavil požrtvovalnost mladih zdravnikov na območju Lenarta. Mladi zdravniki in delavci v domovih za ostarele so se organizirali in na najbolj izpostavljenih delovnih mestih nadomestili starejše kolege. "Začutili so to poslanstvo in to, da jih želijo obvarovati pred hujšimi posledicami, ki bi jim lahko bili podvrženi v primeru okužbe. Iz takih zgodb lahko črpamo navdih za svoje delo na vseh področjih, kjer delamo," je sporočil minister.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1247457407057432577{/twitter}
11.20

Vsak si zasluži dostojno zdravje in zdravljenje

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci dejal, da je pandemija razkrila mnoge probleme zdravstvenih sistemov po svetu. "Vsak si zasluži dostojno zdravje in zdravljenje. Lahko smo zadovoljni, da smo v Sloveniji vztrajali na sistemu, ki temelji na javnem zdravju, namenjeno množicam."
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1247453721249959936{/twitter}
11.05

Kacin sporoča: Smo na dobri poti

Vladni govorec Jelko Kacin je na dopoldanski novinarski konferenci sporočil, da se Slovenci ukrepov držimo in smo na dobri poti, da uspemo. Opozarja, da bo drugačna tudi letošnja velika noč, kljub temu pa je pomembno, da se tudi v tem obdobju držimo predpisanih ukrepov. "Naj bo ta velika noč nov začetek, začetek vrnitve zdravja v deželo. Zdržimo z ukrepi, da bomo lahko potem naredili načrt za postopno sproščanje le teh."
{twitter}https://twitter.com/StatSlovenija/status/1247445233580871680{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1247451224628174850{/twitter}
10.55

Občine s seznami ponudnikov promovirajo lokalno pridelano hrano

V času epidemije novega koronavirusa se je povečalo povpraševanje po lokalno pridelani hrani, kar je priložnost za okrepitev lokalne pridelave in samooskrbe. V luči tega se je več gorenjskih občin odločilo za izdelavo seznamov lokalnih pridelovalcev na svojih spletnih straneh, delujejo pa tudi mestne tržnice.
10.40

Kralji ulice v času epidemije koronavirusa z novim zavetiščem

Društvo Kralji ulice je v petek zaradi epidemije novega koronavirusa ustanovilo novo zavetišče, poimenovano Rimska. Prostore je društvu priskrbela Mestna občina Ljubljana, v njem pa prednostno sprejemajo osebe, okužene s koronavirusom. Zavetišče, ki je namenjeno 20 osebam, bo sicer delovalo do preklica epidemije oziroma izrednih ukrepov.

Robert Balen

Marca rekordno zanimanje za digitalne vsebine

Do vsebin slovenskih digitalnih medijev je v drugi polovici marca dostopalo 52 odstotkov več uporabnikov kot februarja, ki so dnevno v povprečju pregledali 75 odstotkov več spletnih dokumentov, kaže analiza oglaševalske agencije Iprom. Kot so sporočili, gre za rekorden rezultat. Največji porast je bil pri dostopu do vsebin za otroke in mladostnike. Več -> TUKAJ.
9.15

V ljutomerskem domu starejših občanov pet novih okužb, občina računa na pomoč ministrstva

V ponedeljek so v domu starejših občanov Ljutomer DSO zaradi suma okužbe z novim koronavirusom testirali 15 ljudi, pozitivnih je bilo pet. Skupno število okuženih v DSO je 49, od tega 44 stanovalcev in pet zaposlenih. Z občine pa so zjutraj poslali sporočilo, da računajo na pomoč, ki jim jo je v ponedeljek obljubil minister Janez Cigler Kralj.
Trije, pri katerih je bil test pozitiven, so bili testirani že drugič in so bili ob prvem brisu negativni, dva pozitivna pa izhajata iz prvih krogov stikov. Pozitiven je tudi eden zaposleni.
9.10

V ponedeljek aktiviranih 5705 pripadnikov sil za zaščito in reševanje

Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V ponedeljek je bilo na vseh ravneh angažiranih najmanj 5705 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.
8.55

Telefon za psihološko podporo ob epidemiji

Društvo psihologov Slovenije je v partnerstvu z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) v ponedeljek vzpostavilo telefon za psihološko podporo prebivalstvu ob epidemiji novega koronavirusa, številka je 041 443 443. Zagotoviti želijo podporo ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov soočajo z različnimi stiskami.
Pomoč bodo nudili izkušeni psihologi in psihoterapevti. Na povabilo k sodelovanju pri nudenju prostovoljne psihosocialne podpore se je do ponedeljka odzvalo več kot 200 strokovnjakov, so sporočili iz društva.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Nepremičninski trg čaka na konec epidemije 

Ne nepremičninskem trgu se v času ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa sklepajo le posli za nazaj, fizičnih ogledov nepremičnin ni, potekajo pa virtualni ogledi. Stranke niso opustile namer za nakup ali najem, pravijo nepremičninski posredniki in ocenjujejo, da bo vpliv krize na panogo odvisen od trajanja epidemije in finančne moči.
Nepremičninske družbe zagotavljajo zgolj tiste storitve, ki se lahko izvajajo brez stika s strankami, nekatere pa so, tudi iz previdnosti, povsem zaustavile poslovanje, je STA povedal direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS Boštjan Udovič. Ukrepi sicer na poslovanje med gospodarskimi subjekti načeloma ne vplivajo, zato se ti posli lahko nemoteno izvajajo.
"Kljub vsemu navedenemu ali ob upoštevanju tega pa bo seveda promet nepremičninskim družbam v tem času bistveno upadel. Nekoliko ga bo seveda mogoče nadomestiti po koncu epidemije, kar pa bo odvisno od splošne gospodarske situacije in kupne moči prebivalstva," meni Udovič.
7.30

DNS s predlogi ukrepov za razbremenitev medijev ob epidemiji koronavirusa

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so pripravili nabor predlogov ukrepov, s katerimi bi ob izredni zdravstveni situaciji zaradi epidemije novega koronavirusa razbremenili medije. Med drugim predlagajo, da bi država prevzela distribucijo tiskanih medijev in oprostila plačila DDV za izdajatelje medijev, so zapisali na spletni strani.
V DNS ugotavljajo, da so bile razmere na medijskem trgu skrajno zaostrene še pred nastopom krize, saj so mediji z različnimi ukrepi poskušali znižati stroške poslovanja. Razrez oglaševalskega kolača je že desetletje nenaklonjen predvsem tiskanim in lokalnim medijem, manjšim neodvisnim portalom in radijskim postajam, ravno ti pa bodo najbolj čutili tudi vplive krize, so opozorili.
7.10

Dončić in Dragić ne bosta igrala vsaj do maja

Komisar severnoameriške košarkarske lige NBA Adam Silver je sporočil, da v prvenstvu NBA, kjer blestita Luka Dončić in Goran Dragić, ne bo odločitve kako oziroma če sploh nadaljevati boj za prvaka vse do maja. Vodstvo lige je zaradi pandemije novega koronavirusa 11. marca kot eno prvih večjih ameriških tekmovanj prekinilo sezono 2019/20.
6.55

Posli z zaščitno opremo: Pingpong med Toninom in Počivalškom

Ker gredo posli države z dobavo zaščitno opreme v desetine milijonov evrov, nepravilnostim in težavam na svetovnem trgu pa se ni mogoče izogniti, najbolj odgovorna, gospodarski in obrambni minister, bežita pred prevzemanjem politične krivde. Več -> TUKAJ.
6.50

Stiki med otroci in starši: Če ni rizičnih okoliščin, naj se ohranijo

V prvih dneh po omejitvi socialnih stikov so od oblastnikov prihajala navodila, naj otroci ne prehajajo med družinami, ker bi tako lahko morebitno okužbo iz enega okolja prenesli v drugo. Ko je začel veljati ukrep, ki gibanje omejuje na zgolj eno občino, ni bilo malo vprašanj, kako ravnati v primeru, da je otrok v drugi občini, starša pa ima pravico do stikov z njim. Več -> TUKAJ.
6.45

Dostava hrane: Mariborčani najraje naročijo hamburgerje

Na spletnem portalu Ehrana imajo v času epidemije tudi do 300 odstotkov več naročil dostave hrane, visok porast beleži predvsem restavracija McDonald‘s. Pogovarjali smo se z enim od kolesarjev, ki dostavljajo hrano. Več -> TUKAJ.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinsek

Gradbena dovoljenja kot prispevek gospodarstvu

Le nujne storitve lahko te dni opravite na upravnih enotah; med vlogami, oddanimi preko eUprave, je največ tistih za začasna prebivališča ter izdajo osebnih dokumentov. Tudi pridobivanja gradbenih dovoljenj niso ustavili. Več -> TUKAJ.
6.35

Časopisi med epidemijo: Raznašalci in tiskarji skrbijo za zaščito

V času koronavirusne krize smo se v nezavidljivem položaju znašli tudi mediji, zato je za nas še toliko bolj pomembno, da ohranimo bralce. Pri Večeru smo prilagodili svoje delo, novinarji v največji možni meri delamo od doma, enako postavljavci strani, lektorji in drugi, ki so pomemben člen v verigi za pripravo časopisa. Ob tem so eden ključnih delov tudi tiskarji in raznašalci. In ti v času epidemije delajo nemoteno, predvsem pa skrbijo za varnost. Več -> TUKAJ.
6.25

"Svoje 99-letne mame nisem objela že tri tedne"

Patronažna sestra Marta Ajlec kljub vsesplošno veljavnemu koronageslu ostani doma hiti od hiše do hiše, da bi oskrbela tiste, katerim bi se brez nje zdravstveno stanje lahko poslabšalo. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta