(STANOVANJSKA STISKA) "Trenutne razmere so neživljenjske. Za sobe je treba ponekod odšteti med 200 in 300 evri"

Kristina Božič
07.02.2020 11:25

V društvu Kralji ulice so na predlog stanovanjskega zakona lani podali komentarje in opozorili, da je ministrstvo za okolje in prostor popolnoma spregledalo problem brezdomstva. S programi, ki so jih razvili sami in v sodelovanju z mestnimi stanovanjskimi skladi, poskušajo preprečevati rast števila brezdomnih tako v Ljubljani kot v Mariboru. Vse več delajo tudi z družinami, ki so ostale brez strehe nad glavo, in situacija postaja vse slabša. Hana Košan iz društva Kralji ulice pravi, da je govor o krizi na mestu in da je edina prava pot, če bodo državne oblasti sprejele, da mora biti stanovanje človekova pravica, ki so jo dolžne zagotavljati. Brez sklepanja kompromisov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hana Košan
KRB

Katere programe izvajate za zagotavljanje stanovanjske varnosti ljudem, ki so ostali brez bivališča?
Prvi program društva Kraljev ulice je bil dnevni center, takoj zatem pa smo razvili nastanitveno podporo. Ta temelji na načelu Najprej stanovanje (Housing First). Izhodišče je, da človek potrebuje varno streho nad glavo, da si lahko začne urejati vse ostalo v življenju. Nastavitvena podpora je korak naprej od zavetišč in v program je trenutno vključenih 33 ljudi na devetih lokacijah. Med njimi so tudi brezdomne družine. Ljudje živijo v stanovanjih, katerih najemniki je naše društvo, nekatera stanovanja so občinska, druga od stanovanjskega sklada, eno stanovanje najemamo na trgu, eno pa smo podedovali. A gre za prehodno rešitev, da se ljudje stabilizirajo in postavijo nazaj na noge.
Kaj konkretno to pomeni?
Posamezniki živijo v stanovanjih, kjer imajo svojo sobo, delijo pa si skupne prostore, družine dobijo svoje stanovanje. Vsakdo ima svojo ključno osebo, s katero dela individualno, ima tedenske sestanke in pogovore. Cilj je, da ljudje živijo čim bolj samostojno, ni tako kot v stanovanjski skupnosti, kjer je prisotnost nekoga, ki ponuja pomoč, vsakodnevna in večurna. Imamo pa telefonsko številko, na katero lahko ljudje kadarkoli pokličejo, tudi sredi noči, če je kaj nujnega.
Cilje postavimo individualno, a hkrati celostno. Nekaterim je pomembno, da si najprej uredijo dokumente, drugi si želijo službe, tretji bi želeli nadaljevati s šolanjem. Z vsemi pa skupaj oddamo tudi prijavo za neprofitna stanovanja ali bivalne enote. Nastanitve so po celi Ljubljani, vključene v skupnost, saj nam je pomembno, da ne gre za prostore, potisnjene na obrobje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta