Število zapornikov pri nas se povečuje. "Obsojenci se odločijo, katero pot bodo izbrali"

Damijana Žišt Damijana Žišt
27.08.2019 18:59

Z vršilcem dolžnosti direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Bojanom Majcnom, ki je dolga leta vodil zapore na Dobu, o kadrovski problematiki v zaporih, njihovi prenatrpanosti in nalogah institucije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Majcen, vršilec dolžnosti generalnega direktorja URSIKS: "Največji del stroškov v obeh novih zavodih je namenjen tehničnemu varovanju."
Marko Vanovšek

Kako varni so slovenski zapori?
"Slovenski zapori so varni, seveda pa vselej obstajajo varnostna tveganja, kot so pobegi ali napadi na pravosodne policiste, kar se nam je lani ob koncu leta in letos že dogajalo. To so dogodki, ki se bodo vedno občasno zgodili, kljub temu da v naših zavodih veliko pozornosti namenjamo varnosti. Nemogoče je namreč predvideti vse situacije, ki bi se lahko zgodile. Če bi bilo v življenju vse predvidljivo, sploh ne bi bilo kriminala in zaporov ne bi potrebovali. Večkrat dam primerjavo, da tudi če partnerja živita skupaj trideset, štirideset let, lahko eden drugega še vedno presenetita v pozitivnem ali negativnem smislu. V zavodih pri svojem delu skušamo zaznavati situacije, kjer bi se lahko izvajalo nasilje ali nedovoljene dejavnosti, in jih skušamo preprečiti, če je le mogoče. Ko pa se kaj zgodi, vsak primer natančno preučimo, ali bi lahko storili še kaj več, da do izrednih dogodkov ne bi prihajalo."
Ko ste po večletnem vodenju zapora na Dobu začasno prevzeli mesto vršilca dolžnosti generalnega direktorja uprave, ki ga je po odločitvi pravosodne ministrice Andreje Katič moral zapustiti vaš predhodnik in dolgoletni sodelavec Jože Podržaj, ste dejali, da je pomemben dialog - z ministrico, zaposlenimi v sistemu in predvsem s sindikati. Vam to uspeva?
"Vedno se zavzemam za dialog. S sindikatom teče. Ne bom rekel, da vedno gladko, saj pride do konstruktivne izmenjave mnenj in stališč. Pogovarjamo in dogovarjamo se in spoznal sem, da je včasih potrebna tudi večja strpnost z moje strani."
Katere ukrepe za izboljšanje varnosti v naših zavodih za prestajanje kazni ste v pol leta, kolikor ste na čelu uprave, že uspeli izvesti?
"Od države smo prejeli dodaten milijon evrov. Pri tem nam je zelo pomagala ministrica, ki ima velik posluh za zaporski sistem in naše težave. Ob prejetem denarju smo načrtovali že nekaj investicij, vendar se bodo rezultati poznali šele v drugi polovici leta, ker javna naročila potekajo v skladu z zakonskimi roki. Investicije smo porazdelili po vseh zavodih za prestajanje zaporne kazni, ker so povsod nujne. Najmanj jih bo namenjenih ljubljanskemu zavodu, le tisto, kar je nujno, ker je v načrtu gradnja novega zapora v Dobrunjah na obrobju Ljubljane. Gradnja novega zapora je nujna, saj so tudi ostali zavodi prezasedeni."

Bojan Majcen, vršilec dolžnosti generalnega direktorja URSIKS: "Največji del stroškov v obeh novih zavodih je namenjen tehničnemu varovanju."
Marko Vanovšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta