Štirje evroposlanci pozivajo Pahorja: Naredite vse, kar je v vaši moči, da se situacija v državi umiri

Luka Mlakar Luka Mlakar
05.05.2021 15:11
"S svojo avtoriteto funkcije predsednika republike, ki izhaja iz duha in črke ustave, naredite vse potrebno, da se situacija v naši državi umiri," predsednika republike Boruta Pahorja v pismu pozivajo štirje slovenski evropski poslanci Milan Brglez, Tanja Fajon, Ljudmila Novak in Franc Bogovič. Družbeno ozračje v Sloveniji je napeto, politika pa bi morala strasti pomirjati, ne pa da jih spodbuja, poudarjajo evropski poslanci in dodajajo, da politikom in politiki pri nas ne sme biti dovoljeno vse oziroma več kot prebivalcem Slovenije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evroposlanci Milan Brglez, Franc Bogovič, Tanja Fajon in Ljudmila Novak predsednika države Boruta Pahorja pozivajo, naj stori vse, kar lahko, da se situacija v naši državi umiri.
Andrej Petelinšek

"Spoštovani gospod predsednik, na vas se obračamo z veliko zaskrbljenostjo nad psihosocialno situacijo ter splošnim družbenim ozračjem v Sloveniji, ki se je med pandemijo covid-19 dodatno poslabšalo. Menimo, da bi bile lahko ob stopnjevanju aktualnih razmer ogrožene ne le človekove pravice posameznikov in družbena kohezija, temveč bi lahko dogajanje v državi ogrozilo tudi delovanje države," so na začetku odprtega pisma predsedniku republike Borutu Pahorju poudarili štirje evropski poslanci Milan Brglez (S&D/SD), Tanja Fajon (S&D/SD), Franc Bogovič (EPP/SLS) in Ljudmila Novak (EPP/NSi).

Opozarjajo na porast verbalne in fizične nestrpnosti

Resnost razmer v Sloveniji po njihovih besedah kliče po tem, da "vsi vključno s predsednikom republike kot institucijo, ki po ustavi predstavlja vse državljanke in državljane, storimo vse za umiritev strasti ter za družbeno ozračje dialoga, spoštljivo izraženega nestrinjanja ter kritike". Četverica evroposlancev obžaluje, da smo sredi spopada s pandemijo covid-19 prišli do trenutka, v katerem ni mogoče prezreti strme rasti verbalne in fizične nestrpnosti.

"Čeprav so strokovnjaki od začetka opozarjali na psihološke posledice pandemije ter omejevalnih ukrepov ob njej, si moramo priznati, da nas je ta vidik krize s svojo razsežnostjo presenetil in ujel nepripravljene. Nimamo pravega odgovora na porast nasilja v družinah in skupnostih, celo do najhujših oblik grozljivega nasilja, ki se končajo tudi z odvzemom življenja, ne. Sočasno so zaprtje šol in odsotnost vrstniških stikov vodili in še vodijo do psiholoških kriz naših otrok in mladostnikov. Tudi zdravstvene in svetovalne ustanove jim v teh težkih trenutkih težko pomagajo, saj so preobremenjene," poudarjajo evroposlanci.

Štirje evroposlanci so se oglasili na pobudo Milana Brgleza (na fotografiji s Tanjo Fajon).
Robert Balen

Kot so pojasnili, se je v aktualni zdravstveni krizi za težavo izkazalo tudi delo na daljavo, saj klasična ločnica med službenim in zasebnim življenjem izginja. Kot so poudarili, so na omenjeni problem že januarja letos opozorili v Evropskem parlamentu, a v Sloveniji v štirih mesecih pri urejanju tega področja ni mogoče opaziti napredka. "Predvsem pa se premalo in ne dovolj odkrito pogovarjamo o verbalni nestrpnosti," menijo Brglez, Bogovič, Fajonova in Novakova.

Politika namesto k pomiritvi prispeva k napetostim

Med podpisniki pisma Pahorju je tudi Ljudmila Novak.
Robert Balen

Kot poudarjajo, moramo vsi narediti več, da bo politika v Sloveniji prenehala biti boj ter bo postala tekmovanje konceptov in vsebinskih rešitev: "To zagovarjamo tudi zato, ker podpisani iz lastne izkušnje vemo, da se da v politiki postopati na spoštljiv in dialoški način, četudi smo si svetovnonazorsko različni in zagovarjamo drugačne vrednote, mišljenja, pravice ter omejitve. Zato tudi vztrajamo, da mora argument vedno biti nad (fizično) močjo. Definicija oblasti mora biti služenje ljudem in delo v korist vseh prebivalk in prebivalcev lokalne skupnosti, države ali Evropske unije."

Pahorja pozivajo, naj naredi vse potrebno za umiritev strasti

Pod pismo predsedniku republike se je podpisal tudi Franc Bogovič.
Robert Balen

"Zaradi vsega naštetega ter izhajajoč iz vaše vloge v ustavnem redu Republike Slovenije, vas, spoštovani gospod predsednik, prosimo, da s svojo avtoriteto funkcije predsednika republike, ki izhaja iz duha in črke ustave, naredite vse potrebno, da se situacija v naši državi umiri. Ne zato, ker to želimo mi, podpisnika in podpisnici tega pisma, ampak zato, ker bo to v korist vseh naših prebivalk in prebivalcev ter največje darilo vsem nam ob 30-letnici samostojnosti in državnosti naše države," so še dodali podpisniki pisma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta