Štorska železarna lani z visoko rastjo prihodkov in dobička

N.S., STA
25.11.2023 08:30

Železarna Štore Steel je lani na račun večjega povpraševanja po jeklu dosegla visoko rast prihodkov in dobička. Čisti prihodki od prodaje so poskočili za 30,8 odstotka na 189 milijonov evrov, čisti dobiček pa na 10,5 milijona evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

Kot je v lanskem poslovnem poročilu, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa, zapisal glavni direktor štorske železarne Jani Jurkošek, je dobro lansko poslovanje posledica večjega povpraševanja po jeklu. Leta 2022 so namreč izpadle dobave ukrajinskega in ruskega jekla, ravno tako surovin, kot je železova ruda, koks in različni kovinski dodatki, kar je vplivalo na zmanjšanje proizvodnje jekla v Evropi.

"Vojna v Ukrajini je tako povzročila spremembe dobaviteljskih verig surovin in vhodnih materialov, zato je prišlo do izjemno visokih cen starega železa, kovinskih in nekovinskih dodatkov, rezervnih delov in strojnih komponent. Težave smo reševali s prilagodljivostjo, uporabo alternativnih virov in sprotnimi ukrepi," je dejal Jurkošek.

Sicer so se v podjetju lani soočali z visoko rastjo cen vhodnih surovin in energentov, kar se je posledično odražalo tudi v višji prodajni ceni. Da bi obvladali stroške poslovanja, so za petino povečali bazne cene svojih izdelkov, ki so jih s kupci tudi uspeli dogovoriti, je dodal.

Po besedah direktorja so bili pri realizaciji proizvodnje na začetku leta 2022 omejeni na področju kadrov, v drugi polovici leta pa so se prilagajali razmeram glede naročil in nihanjem borznih cen energije.

Zaradi nadaljevanja težav s kadri jim v prvi polovici leta 2022 ni uspelo realizirati večjih proizvodnih in prodajnih količin. Poleg kadrovske podhranjenosti so imeli tudi veliko bolniških in ostalih odsotnosti, povezanih z ukrepi za preprečevanja širjenja covida-19.

Število zaposlenih v železarni se sicer lani ni spremenilo, kar pomeni, da je zaposlovala 489 delavcev. Dodana vrednost na zaposlenega je lani znašala 77.358 evrov.

Lani so začeli tudi večji naložbeni cikel, ki so ga načrtovali in pripravljali več let, letos pa se bo še stopnjeval. Predvidenih je bilo za 9,4 milijona naložb, za njihovo izvedbo pa so porabili skoraj 10 milijonov evrov, piše v poslovnem poročilu.

Slovenija je četrta največja proizvajalka jekla v jugovzhodni Evropi. Lani je proizvedla 601.000 ton jekla, kar je sicer 9,2 odstotka manj kot leto prej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta