SVIZ: Protestni shod zadnje opozorilo pred konfliktom

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
23.10.2023 17:22

Člani največjega sindikata v javnem sektorju, SVIZ, se bodo v sredo protestno zbrali pred vlado. Zahtevajo nov ali bistveno spremenjen predlog odprave plačnih nesorazmerij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj pravi, da je shod zadnje opozorilo vladi.
Bor Slana/sta

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) bo v sredo pred vlado organiziral protestni shod. Zanj so se odločili zaradi vladnega predloga odprave plačnih nesorazmerij, ki slednjih ne odpravlja, temveč jih ohranja in prenaša v novi plačni sistem. Zanje nesprejemljiva je tudi degradacija strokovnih nazivov v izobraževanju in kulturi, je povedala predsednica glavnega odbora SVIZ Marjana Kolar.

"Lahko tudi odmrznitev stavke"

 

Pred vlado naj bi se zbralo okoli 1500 sindikalnih zaupnikov, tako da delo v vrtcih, šolah in kulturnih ustanovah ne bo moteno. Kolar je opozorila, da bo sledil bistveno bolj množičen korak, če vlada njihovi zahtevi po umiku predloga odprave plačnih nesorazmerij ali vsaj preoblikovanju bistvenih elementov v predlogu ne bo prisluhnila. "Lahko tudi odmrznitev stavke," je poudarila. Glavni tajnik SVIZ, Branimir Štrukelj, je dodal, da je protest "dozirano opozorilo. Je zadnje opozorilo pred konfliktom." Pri tem je ponovno pozval ministra za izobraževanje Daria Feldo in ministrico za kulturo Asto Vrečko, da se opredelita do vladnega predloga odprave plačnih nesorazmerij. "Ne moremo si predstavljati, da bi ministra soglašala z razvrednotenjem strokovnih nazivov v izobraževanju in kulturi."

Predlog odprave plačnih nesorazmerij je vezan na pogajanja o novem plačnem sistemu, ki so v zadnjih tednih, še pred odstopom ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, skorajda zamrla. Zadnje srečanje pogajalcev, ki ga je na vladni strani vodila državna sekretarka in namestnica vodje pogajalske skupine Mojca Ramšak Pešec, je bilo pred dvema tednoma. Takrat so vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja kot pogoj za nadaljevanje pogajanj postavili umik 65. člena predloga zakona o izvrševanju proračuna, po katerem se plače v javnem sektorju v prihodnjem letu ne bi usklajevale z inflacijo. A do danes, kljub temu da začasno tudi ministrstvo za javno upravo vodi finančni minister Klemen Boštjančič, vladnega stališča še niso dobili. Zato zdaj, tako Štrukelj, od vlade pričakujejo, da se do tega opredelijo takoj po praznikih.

Pogajanja na čakanju

 

Kdaj naj bi se nadaljevala pogajanja o plačnem sistemu, v tem trenutku ni jasno. V SVIZ si sicer težko predstavljajo, da bi ta potekala brez imenovanja vodje vladne pogajalske skupine. Ime slednjega pa je skoraj zagotovo vezano tudi na imenovanje novega ministra za javno upravo.

Čeprav je vse več indicev, da se vladi ne mudi več s pogajanji o plačni reformi, saj je Evropska komisija rok za sprejetje novega plačnega zakona podaljšala s 1. januarja 2024 na konec junija prihodnje leto, v SVIZ spomnijo, da imajo z vlado sklenjen sporazum. V slednjem je, tako kot tudi v sporazumu s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides, določeno, da se, če do konca leta plačne reforme ne bo, z njimi začnejo ločena pogajanja o uvrstitvi delovnih mest na plačno lestvico. Če bi se ločena pogajanja tudi zgodila, bi to lahko sprožilo val nezadovoljstva po celotnem javnem sektorju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta