Tanja Fajon bo pred novinarje stopila s Sandijem Češkom. Kaj bosta sporočila?

Luka Mlakar Luka Mlakar
15.07.2021 11:58
Predsednica SD Tanje Fajon nadaljuje svojo turnejo obiskov slovenskih mest. Danes bo obiskala Novo mesto, pred novinarje pa bo stopila skupaj z dolgoletnim članom SD in drugim najbogatejšim Slovencem Sandijem Češkom. Slednjega se je v preteklih tednih omenjalo tudi kot možnega voditelja levosredinskega bloka na naslednjih parlamentarnih volitvah ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko gre za morebiten nov poskus konstruktivne nezaupnice vladi, se kot kandidatko za mandatarko trenutno najpogosteje omenja Tanjo Fajon.
Robert Balen

Po nedeljskem referendumu, na katerem je 87 odstotkov volivcev zavrnilo novelo zakona o vodah, v levi opoziciji preigravajo tudi možnost, da bi vlado Janeza Janše spet poskušali zamenjati s konstruktivno nezaupnico. Pobudo pri tem so pripravljeni prevzeti v SD na čelu s Tanjo Fajon, ki se jo, v primeru nove konstruktivne nezaupnice, trenutno najpogosteje omenja kot kandidatko za mandatarko. Fajonova, ki zdaj krepi pritisk na poslance DeSUS, da v državnem zboru obrnejo hrbet Janševi koaliciji, bo danes pred medije stopila v Novem mestu, pri tem pa se ji bo pridružil znani podjetnik in dolgoletni član SD Sandi Češko.

V medijih so se že pred tedni razširile špekulacije, da naj bi bil prav Češko v igri za skupnega kandidata oziroma voditelja levega bloka na naslednjih državnozborskih volitvah. Fajonova je v intervjuju za Večer dejala, da je odprta za "predvolilni blok, ki bi na volitvah nastopil s skupnimi programskimi točkami", glede Češka pa je povedala, da ji ta pomaga na področju gospodarstva in da nanj v tem pogledu računa tudi v prihodnje. Češko je nato presenetil z naslednjo izjavo, ki jo je podal za Delo: "Uspešen sem na svoji globalni podjetniški poti, to pa me kvalificira za zelo kompleksno opravilo, kot je vodenje vlade."

Češko: Šlo je za mojo napako

In kaj danes glede svojega morebitnega vstopa v politiko pravi Češko? "Ne o mandatarstvu ne o kakršnikoli aktivni vlogi v politiki se v stranki nismo aktivno pogovarjali. Nekateri člani so sicer prišli s to idejo, a sem jasno povedal, da sem se pripravljen pojaviti v javnosti in pomagati stranki pri programih ali drugih projektih, ne nameravam pa iti v profesionalno politiko," je za Večer dejal Češko. Prav tako je zatrdil, da na naslednjih parlamentarnih volitvah na listi stranke ne namerava kandidirati za poslanca. Glede prej navedene izjave za Delo pa je pojasnil, da je z novinarko komuniciral prek sms-sporočil in da se mu je zgodila napaka: "Hotel sem napisati nekvalificiran. Če bi mislil pritrdilno, bi rekel, da se čutim sposobnega ali da sem usposobljen. Da sem se pomotoma zatipkal, sem ugotovil šele kasneje, je bila pa to moja napaka in ne napaka novinarke."

Sandi Češko pravi, da se ne namerava podati v profesionalno politiko, je pa pripravljen pomagati stranki SD.
Marko Vitas

Čeprav je dolgoletni član SD, Češko priznava, da v zadnjih letih ni bil pretirano aktiven v stranki: "Vedno, ko so me prosili za kakšen pogovor, sem bil sicer na razpolago. Zdaj, ko stranko vodi Tanja Fajon, se je ta interes še malo okrepil, tako da lahko rečem, da sem svoje izkušnje pripravljen maksimalno deliti s stranko in Tanjo Fajon ter da bom poskušal več časa posvetiti tudi delu v stranki." Ko gre za slovensko politiko, pa znani podjetnik ocenjuje, da ta nastopa zelo ekskluzivno namesto vključujoče: "V tujini so veliko bolj uspešne tiste družbe in države, ki se bolj povezujejo in gradijo na povezovanju z vsemi ključnimi subjekti, kot pa tiste, kjer so politiki prepričani, da poznajo vse rešitve in ne potrebujejo nikogar drugega." Fajonova je po njegovi oceni pokazala interes, da se bolj odpre ter da bo z vsemi dejavniki znala najti pravo pot in prave rešitve za Slovenijo.

SD računa na Fajonovo 

Ko gre za levi politični pol, je pred naslednjimi državnozborskimi volitvami, pa naj si bo predčasnimi ali rednimi, še kako aktualno tudi vprašanje povezovanja oziroma konsolidacije leve sredine. Koordinator Levice Luka Mesec je za Večer nedavno dejal, da v Levici o združevanju z drugimi strankami ne razmišljajo, da pa bi bil smiseln skupen predvolilni dogovor: "Ne govorim o koaliciji v smislu, da bi si med seboj razdelili volilne okraje ali karkoli podobnega, ampak kot zelo jasen dogovor med strankami, da bomo postavili vlado in s tem dali zelo jasen signal volivcem, da če volijo kogarkoli od nas, to pomeni, da volijo ekipo, ki bo postavila alternativo trenutni vladi." S tem bi se koalicija KUL v sestavi LMŠ, SD, SAB in Levica zoperstavila prvaku SDS Janezu Janši, je pa vprašanje, ali lahko ohlapna povezava prepreči drobljenje glasov.

Možnosti, da bi določena politična stranka ali celo predvolilni blok za mandatarja ponudil tretjega človeka, se zdi v tem trenutku tako na desnici kot na levici malo verjetna. V SD z zadnjimi potezami, tudi ko gre za vprašanje novega poskusa konstruktivne nezaupnice, Fajonovo poskušajo prikazati kot kader za potencialno predsednico vlade. Neuradno je sicer mogoče slišati tudi opozorila, da bi neuspešna konstruktivna nezaupnica zgolj okrepila Janšo, za Fajonovo ali kateregakoli drugega kandidata za mandatarja pa bi bil to hud udarec. Spomnimo, da se je nekdanji predsednik DeSUS in kandidat za mandatarja koalicije KUL Karl Erjavec po spodleteli konstruktivni nezaupnici v začetku letošnjega marca umaknil iz stranke in aktivne politike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.