Telekomovi naročniki plačujejo tudi televizijo, ki jo obvladujejo kadri SDS. Bosta Pop TV in Kanal A pred volitvami izločena iz osnovne sheme?

S. M.
29.12.2021 12:59

Državni Telekom Slovenije plačuje televiziji Nova24TV, ki je v večinski lasti članov stranke SDS, neprimerno večje nadomestilo za distribucijo programov kot denimo Pro Plusu, ki izdaja najbolj gledana programa Pop TV in Kanal A, je poročal portal Necenzurirano.si. Neuradno so zaokrožile tudi informacije, da bi lahko Telekomovi naročniki ostali celo brez programov Pro Plusa. Do oblasti kritični Pop TV bo v prihodnjih mesecih namreč gostil ključna predvolilna soočenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Po poročanju portala Necenzurirano naj bi uprava Telekoma po lanski zamenjavi oblasti z navodili od zunaj naročila svojemu marketinškemu oddelku, naj s posrednikom, Inštitutom za avtorsko pravico, brez običajnega postopka preverjanja gledanosti in dosega sklene pogodbo po vnaprej določeni ceni.

Inštitut za avtorsko pravico, ki ga je ustanovil Blaž Rant, nekdanji direktor Sazasa, je začel delovati 13 dni po nastopu aktualne vlade, torej 26. marca lani. Takoj za tem je inštitut sklenil pogodbo s Telekomom, preko njega pa denar podjetja, ki je v večinski državni lasti, odteka Novi24TV in več drugim programom, ki jih zastopa inštitut. Kateri so to, ni mogoče uradno izvedeti. Po informacijah portala Necenzurirano sta med njimi vsaj še podjetje PRO TV, ki izdaja program TV3, in podjetje Topstream, ki izdaja programa Golica TV in Čarli TV. 

Telekom Slovenije od sredine leta 2020 za distribucijo programov Nove24TV tako plačuje glede na gledanost in doseg neprimerno višjo vsoto kot za najbolj gledana slovenska programa Pop TV in Kanal A. Novi24TV naj bi skupaj z nekaterimi drugimi televizijami plačeval 60 centov za vsak naročniški priključek, kar znaša 112.000 evrov mesečno. Večino zneska naj bi prejela prav Nova24TV. V letu in pol ji je Telekom tako nakazal skoraj 1,5 milijona evrov.

Vse od leta 2017 Telekom medijski hiši Pro Plus za distribucijo programov Pop TV, Kanal A in drugih mesečno plačuje 2,3 do 3,2 evra na priključek. Gledanost programov Pro Plus naj bi bila dvajsetkrat večja od gledanosti Nove24TV, vendar za distribucijo od Telekoma prejme le petkrat več denarja.

V lanskem letu je Inštitut za avtorsko pravico po uradnih podatkih ustvaril 918.000 evrov prihodkov. Denar je praktično v celoti nakazal naprej svojim poslovnim partnerjem, največji delež Nova24TV, ostalo pa drugim medijskim hišam.

Na Telekomu podrobnih pojasnil v zvezi s posameznimi posli ne dajejo, zagotovili so le, da vsem lastnikom "omogočamo enakopravne pogoje razširjanja programov".

Tit Košir

Telekom preko Nove24TV financira tudi ministre in člane SDS

Razkritja je komentiral tudi Marko Milosavljević s katedre za novinarstvo Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Izpostavil je, da Telekom ne financira zgolj strankarskega medija, temveč tudi poslance, ministre in člane stranke SDS, ki so delničarji tega medija in imajo od tega neposredno finančno korist. "S tem, da nekoga financiraš s tako pretirano vsoto denarja in to počneš na ekonomsko neupravičen način, škodiš državnemu interesu in javnosti. To je v nasprotju s klasičnim sistemom financiranja delovanja političnih strank," je za Necenzurirano komentiral Milosavljević.

Ob tem je spomnil, da smo strategijo podrejanja državnih telekomunikacijskih operaterjev in preko njih financiranja všečnih medijev videli že v Srbiji, ko je predsednik Aleksander Vučić preko Telekoma Srbije sistematično financiral prijateljske medije in izključeval kritične. 

Telekom Novi24TV plačuje več kot njegovi konkurenti

Po informacijah spletnega mesta Necenzurirano Telekom edini od štirih večjih operaterjev v Sloveniji plačuje nesorazmerno velike vsote denarja Novi24TV. Telemach za predvajanje obeh programov Nove24TV sploh ne plačuje nikakršnega nadomestila, medtem ko A1 plačuje nadomestilo v višini 10 centov za naročniški priključek, pri čemer denar nakazuje neposredno izdajatelju medija. Operater T-2 naj bi nadomestilo plačeval, vendar v krepko nižjem znesku kot Telekom. Koliko, ni jasno.

Ugibanja o usodi programov Pro Plusa pred volitvami

Napovedi, da naj bi si Telekom neuradno prizadeval izključiti programe Pro Plusa iz osnovne programske sheme v času pred volitvami, tako ne presenečajo. Na teh programih bodo namreč potekala volilna soočenja, ki bi glede na njihovo gledanost dosegla veliko ljudi, kar vladajoči politiki predstavlja trn v peti.

Soočanje na Pop TV pred parlamentarnimi volitvami leta 2018.

Pop Tv

Vodstvo Telekoma je neuradne informacije o izključitvi programov Pro Plusa, o katerih so poročali tudi Delo, N1 in Dnevnik, za slednjega sicer zanikalo. Pro Plus pa je zanje dejal, da informacij o morebitni izključitvi od Telekoma niso prejeli in da bil takšen korak nezakonit, poleg tega pa bi bila s tem narejena poslovna škoda podjetju v večinsko državni lasti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta