Televizijski program Nova24TV ustanovljen tudi z denarjem iz mreže za pranje denarja?

Miha Raičevič
18.10.2021 10:16
Televizija Nova24TV je bila pred šestimi leti ustanovljena tudi z denarjem, ki naj bi izviral iz kaznivih dejanj pranja denarja in utaje davkov, pri čemer naj bi imel eno ključnih vlog Rok Snežič, prijatelj predsednika stranke SDS Janeza Janše, poroča danes portal Necenzurirano.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V času ustanavljanja televizije Nova24TV je spletni portal že deloval.
Andrej Petelinšek

Pri omenjenem portalu so namreč pridobili dokumente, katerih pristnost jim je potrdilo več neodvisnih virov, ti pa kažejo, kako je do denarja za solastniški delež pri omenjeni televiziji prišla Snežičeva soproga Klavdija Snežič

Denar naj bi ji posodil ptujski podjetnik Dražen Kuča. Ta ji je, kot izhaja iz notarskega zapisnika, izročil 100.000 evrov v gotovini. Necenzurirano objavlja zapisnik, v katerem piše, da je bilo posojilo dano "z namenom, da posojilojemalka opravi nakup delnic medijske hiše NovaTV24 d.d.".

"To je bilo ravno v dneh, ko je že deloval spletni portal Nova24TV, v SDS pa so se pripravljali še na zagon istoimenske televizije. Potrebovali so le dovolj kapitala, za pomoč pa so se obrnili na vidne člane stranke in simpatizerje, ki bi v zameno dobili delnice medijske hiše," so zapisali na portalu Necenzurirano. 

Notarka Ksenija Košar Bratuša, pri kateri je bila overjena pogodba, je oba opozorila, da gre za nenavaden posel, ker je Snežičeva posojilo prejela v gotovini. Kuča je zato predložil potrdilo o dvigu denarja in zagotovil, da ne gre za pranje denarja. Snežičeva pa je dejala, da v "bančnih institucijah v tako kratkem času" ni uspela dobiti posojila v "takšni višini in pod takšnimi pogoji".

Kuča in Snežičeva sta vztrajala, da bo posojilo izvedeno v gotovini in ne prek bančnih računov, še piše Necenzurirano. Snežičeva je nato po poročanju omenjenega portala v poslovalnici Pošte Slovenije podpisala izjavo za vpis delnic NovaTV24.si in se pisno zavezala, da bo denar nakazala v nekaj dneh s svojega bančnega računa v Avstriji. 

Kuča naj bi sodeloval z Đuđićevo

Danes je jasno, da je šlo za denar, ki je izviral iz mednarodne mreže za pranje denarja, poroča Necenzurirano. Kuča naj bi namreč prek svojega podjetja Elektro-Ka in družbe Eleka, ki je registrirana na Slovaškem, sodeloval pri sumljivih transakcijah. Denar naj bi namreč najprej slovenska družba nakazala slovaški, ta pa potem državljankam BiH, ki so v Avstriji nakazila v celoti dvignile. Med njimi je bila po poročanju Necenzuriranega tudi Dijana Đuđić. Ta je sicer znana iz zgodbe o posojilu stranki SDS, ki smo jo pred leti razkrili na Večeru. Stranka je namreč z Đuđićevo sklenila pogodbo o posojilu v višini 450.000 evrov, a je po razkritju stranka od tega nezakonitega posla odstopila in prejeti denar vrnila. 

Nakazila med bančnimi računi podjetja Elektro-Ka, ki so registrirani v Avstriji, in omenjeno slovaško družbo je jeseni 2017 zaznal tudi slovenski urad za preprečevanje pranja denarja, kasneje pa tudi finančna uprava (Furs). Slednja je finančno preiskavo zaključila novembra 2019, nekaj tednov pred tem pa je Kuča oddal samoprijavo in poravnal skoraj 180.000 evrov davčnih obveznosti, piše Necenzurirano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta