Tomšič v odzivu na Rončevićevo tožbo: "Generalni direktor onemogoča zakonsko določeno načelo javnosti delovanja RTVS"

03.09.2021 11:49
Na potezo namestnika nadzornega sveta Boruta Rončevića se je odzval predsednik nadzornega sveta Danilo Tomšič.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič

Pred dnevi so s Kolodvorske sporočili, da je vodstvo javnega zavoda v vednost prejelo tožbo na ugotovitev ničnosti sklepov nadzornega sveta z zadnje seje. Tožbo je na okrožnem sodišču v Ljubljani vložil namestnik predsednika nadzornega sveta Borut Rončević (kvota SDS).

Sedaj se je odzval predsednik nadzornega sveta Danilo Tomšič (kvota SD), ki je bil na to mesto izvoljen na omenjeni seji, ki pa je generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough ne priznava, zato se seje tudi ni udeležil. Slednji se je pri tem uprl na pravno mnenje odvetniške pisarne Čeferin, pri čemer je pravno mnenje o skladnosti sklica seje nadzornega sveta pripravil tudi odvetnik Dino Bauk. Ta je med drugim zapisal, da "ko takojšen sklic seje nadzornega sveta od predsednika (oziroma njegovega namestnika) zahtevajo štirje člani, določitev termina te seje ni več prepuščena presoji predsednika (oziroma namestnika), pač pa mora ta slediti zahtevi štirih članov in sejo sklicati takoj".

Borut Rončević
Robert Balen

Ob tem Tomšič vnovič poudarja, da je bila seja (nadaljevanje 31. redne seje) dne 25. 8. 2021 legitimna in zakonita, čemur pritrjuje tako sodelovanje skoraj vseh svetnikov na seji (6 je bilo osebno prisotnih, štirje so za sejo podali pisne predloge sklepov) kot pravno mnenje Odvetniške družbe Ferfolja, Ljubič, Bauk. "Na seji je bil prisoten tudi del vodstva RTV Slovenija: direktor Radia Slovenija, predsednik Programskega sveta RTV Slovenija in predsednica Sveta delavcev RTV Slovenija. Vsi na seji sprejeti sklepi so veljavni od dneva sprejema, saj so bili sprejeti skladno s poslovnikom nadzornega sveta, njihovo morebitno nezakonitost pa lahko določi le sodišče," dodaja predsednik nadzornega sveta.

Po Tomšičevih besedah so "v tej luči popolnoma nesprejemljiva dejanja generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Grah Whatmougha, ki je strokovnim službam nadzornega sveta prepovedal objavo sklepov nadzornega sveta v Informatorju RTV Slovenija (kar je običajen način javne objave sklepov NS, določen v poslovniku NS in v statutu JZ RTV Slovenija)". "S tem dejanjem generalni direktor onemogoča zakonsko določeno načelo javnosti delovanja RTV Slovenija ter grobo posega v avtonomijo nadzornega sveta kot enega od neodvisnih organov JZ RTV Slovenija. Nerazumno je, da nadzorovani organ sploh ima vzvode za blokiranje delovanja nadzornega organa. Zato sem kot predsednik nadzornega sveta na seji Odbora za kulturo Državnega zbora dne 2. 9. 2021 zakonodajalcu podal pobudo, da ob naslednjem posodabljanju Zakona o RTV Slovenija nadzornemu in programskemu svetu zakonsko zagotovi polno avtonomijo znotraj javnega zavoda, v smislu od vodstva zavoda neodvisnih strokovnih služb ter neodvisne strokovne in finančne podpore za organe upravljanja in nadzora," zaključuje Tomšič. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta