Tonin pričakoval Janševo opravičilo za tvitanje. Pa se je Janša opravičil? Tako odgovarja NSi

25.10.2021 12:00
Pred desetimi dnevi je predsednik NSi in podpredsednik vlade Matej Tonin izrazil pričakovanje, da bi se moral predsednik vlade Janez Janša opravičiti za svoje tvitanje, povezano s skupino evropskih poslancev, ki je prišla v Slovenijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podpredsednik vlade Matej Tonin in premier Janez Janša
Robert Balen

Med bolj spornimi tviti, ki ga je Janez Janša kasneje sicer izbrisal, a so uporabniki naredili posnetke zaslona, je objava fotografije s "13 od 226 znanih lutk Sorosa v Evropskem parlamentu". Tvit se je nanašal na misijo Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev, ki je pod vodstvom Sophie in 't Veld v Sloveniji preverjala stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Janša je bil kritičen, ker da je misija dejansko namenjena rušenju slovenske vlade, ki jo vodi sam.

V najbolj spornem tvitu, ki je bil izbrisan, je omenil tudi pokojnega evropskega poslanca Hansa van Baalena. Kljub temu, da je tvit izbrisal, pa je kasneje Janša vseeno poobjavil Vido Kocjan, ki je objavila isto fotografijo in še dodatno napadla in 't Veldovo.

"Tvit Janeza Janše namenjen evropskim poslancem je bil neprimeren in nepotreben. Pričakujem, da se bo predsednik vlade prizadetim za svoje besede opravičil. Če želimo ohraniti EU, mora ta temeljiti na medsebojnem spoštovanju in kulturi dialoga. Škoda bi bilo na tak način zapraviti ugled Slovenije," je podpredsednik vlade in obrambni minister Matej Tonin zapisal na Twitterju 15. oktobra. 

Na NSi smo zato naslovili vprašanja za njihovega predsednika, vezana na njegovo pričakovanje. Zanimalo nas je, kaj bo storil Tonin, če se Janša ne bo opravičil in ali Janša sploh upošteva takšna pričakovanja svojih koalicijskih partnerjev. Pa še, ali Tonin meni, da Janša taka pričakovanja obravnava resno ali pa jih ignorira. 

Z odgovori so bili zelo skopi. "V NSi informacije o opravičilu žal še nismo zasledili," so nam odgovorili na vprašanje, ali se je morda premier opravičil. "Vsak koalicijski partner je sam odgovoren za besede, ki jih izreče. V Novi Sloveniji si ves čas prizadevamo, da s svojimi odzivi ali dejanji prispevamo k dvigu kulture dialoga v slovenskem političnem prostoru. In takšna bo tudi naša prihodnja komunikacija oziroma politika," so še dodali, na zgoraj navedena vprašanja pa niso odgovorili. 

Tonin Janšo lani prosil, da za en mesec odloži Twitter

Spomnimo še, da je bilo Janševo tvitanje kamen spotike tudi v koaliciji že konec lanskega leta. Takrat je Tonin v oddaji Tarča na TV Slovenija dejal, da je Janšo "zelo lepo prosil, če za mesec dni odloži Twitter". "Ker bo iz rok vzel vse možne napade, stvari, ki jih počne opozicija. Vsi ti njegovi tviti se zelo velikokrat zlorabljajo, napadajo, ta vlada bo lahko veliko bolj mirno delala, če za en mesec odloži Twitter. Rekel je da bo težko, ampak da bo poskusil," je izjavil Tonin v oddaji. 

Robert Balen

Lani je Janša prah dvignil s tvitom o takrat še ameriškem predsedniškem kandidatu Joeu Bidnu, ki ga je označil za šibkega, hkrati pa preuranjeno za zmago čestital Republikancem, katerih kandidat je bil takrat aktualni predsednik Donald Trump. Pa tudi po razglasitvi sicer še neuradnih, a precej jasnih rezultatov je še okleval s čestitkami Bidnu za zmago. Tvitnil je celo, da je jasno, da je Trump zmagovalec volitev. "Zanimivo. V vseh državah ZDA s tesnim izidom so vložene pritožbe. Sodišča niti odločati še niso začela. Kljub temu osrednji mediji (in ne kak uraden organ) razglasijo zmagovalca. Čestitke z vseh strani. Vladavina prava pa to," je zapisal. Janševi tviti so takrat odmevali tudi v mednarodni javnosti. 

Šele 20. januarja, ravno na dan, ko je Biden prisegel kot novoizvoljeni predsednik, pa je Janša sporočil, da je čestital Bidnu za izvolitev. Številni državniki po svetu so Bidnu že mnogo prej čestitali za zmago. Med njimi je bil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je čestital že 7. novembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.