Tri četrtine zdravnikov bi raje delalo manj, četudi to pomeni nižjo plačo

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
19.01.2022 12:01

To je pokazala spletna anketa, ki jo je med 1898 zdravniki in zobozdravniki na vseh treh ravneh izvedla Zdravniška zbornica Slovenije. Polovica vprašanih razmišlja o odhodu iz javnega zdravstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Andrej Petelinšek

Tri četrtine zdravnikov želi svoj delovni čas uskladiti s tistim, ki ga določa pogodba o zaposlitvi, čeprav bi to zaradi manjšega števila ur pomenilo tudi nižje plačilo. Ugotavljajo, da zaradi službenih obveznosti zanemarjajo prostočasne aktivnosti, odnose v družini ter študijske in raziskovalne dejavnosti. To je pokazala spletna januarska anketa, ki jo je med zdravniki in zobozdravniki izvedla Zdravniška zbornica Slovenije. Anketo so poslali vsem 6838 aktivnim zdravnikom, odzvalo se jih je 1898 z vseh treh ravni zdravstva.

Iz ankete izhaja, da kar 60 odstotkov vprašanih mesečno opravi 25 nadur, več kot 40 odstotkov jih je v zadnjih treh mesecih opravilo v povprečju štiri ali več dežurstev mesečno, pri čemer so z njimi najbolj obremenjeni mladi specialisti, ki delajo do pet let, in specializanti. Posledica je, da med zdravniškim kadrom narašča izgorelost. Če so v podobni anketi 2019 ugotavljali, da se je z izgorelostjo soočalo 63,7 odstotka vprašanih na primarni ravni, tokratna anketa kaže, da se občasno ali redno z izgorelostjo srečuje 88 odstotkov zdravnikov na primarni ravni.Tudi zato 53 odstotkov vprašanih razmišlja o odhodu iz javnega zdravstva, od tega največ, kar 65 odstotkov med specializanti. O odhodu v tujino razmišlja 24 odstotkov zdravnikov in zobozdravnikov. 

Razlogi, da prihaja do prekomerne izgorelosti, so po mnenju 90 odstotkov vprašanih administrativne obremenitve, neustrezna organiziranost, po mnenju 86 odstotkov vprašanih pa tudi pomanjkanje zdravnikov. Da je lahko posledica prekomernega dela in preobremenjenosti slaba kakovost dela, se je strinjalo 91 odstotkov vprašanih.

Rešitev vidijo v boljši organizaciji dela in omejitvi delovnika na 48 ur tedensko oziroma na največ 24 ur neprekinjeno. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta