Tujci prijeti, politika o (ne)varni meji

Ilegalni migranti so v sredo ugrabili 79-letnega moškega, ga zvezali, stlačili v prtljažnik njegovega avtomobila in se nato odpeljali proti slovensko-italijanski meji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
79-letna žrtev ugrabitve na srečo ni bila poškodovana.
Dragana STANKOVIĆ/Dnevnik

Dobro in hitro sodelovanje slovenske in italijanske policije je v sredo zvečer v Bazovici v Italiji privedlo do aretacije treh ilegalnih pribežnikov, 25-letnega državljana Maroka in dveh 18-letnih državljanov Alžirije, ki so v sredo okoli 12.30 ugrabili 79-letnega Mirka M. pri njegovi zidanici v okolici Bele krajine in se z njegovim avtomobilom pripeljali na območje Italije. Žrtev je bila med tem zvezana in zaprta v prtljažniku avtomobila. Osumljenci so bili danes v policijskem pridržanju, italijanski organi so jih namreč po prijetju predali slovenski policiji, danes pa bodo zaradi sumov kaznivih dejanje ugrabitve (grozi jim do deset let zapora) in odvzema motornega vozila (predpisana kazen je do dveh let zapora) privedeni pred preiskovalnega sodnika novomeškega okrožnega sodišča. Ker so tujci, bo tožilstvo zanje predlagalo odreditev pripora.

Konec aprila že vrnjeni Hrvatom

Tomaž Peršolja, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto, je povedal, da so do oškodovanca pri njegovi zidanici pristopili štirje neznanci (enega policija še išče), ga sprva prosili za vodo, nato pa mu grozili z nožem. Potem so mu vzeli avtomobilske ključe, zvezali roke in noge ter mu prelepili usta. Nato so ga porinili v prtljažnik avtomobila in se skupaj z njim odpeljali. Po večurni vožnji so neznanci parkirali vozilo na kolovozni poti pri vasi Prelože pri Lokvi, kjer so oškodovanca zapustili in se peš odpravili proti Italiji.

Prostesti civilnih iniciativ

Predstavniki civilnih iniciativ Bela krajina, Ilirska Bistrica in Škofije so po dogodku danes v Črnomlju vlado pozvali k doslednemu varovanju schengenske meje. Predstavnica Civilne iniciative Bela krajina Maja Kocjan je dejala, da nasprotujejo tako ilegalnim prehodom migrantov kot tudi kakršnimkoli migrantskim centrom ob meji. Predstavnik Civilne iniciative Ilirska Bistrica Borut Rojc je predsedniku vlade Marjanu Šarcu namenil poziv, da naj ukrene vse, da se na mejo pošlje vojska in da naj vojaki dobijo policijska pooblastila. Predstavnica Civilne iniciative Škofije Sabina Homjak je pristavila, da število nedovoljenih prehodov narašča tudi na Obali in da o težavah z migranti poročajo tudi z italijanske strani.

Šarec: Nacionalnovarnostni sistem deluje

Sredina ugrabitev 79-letnika v Beli krajini je najbolj razburila SDS in SLS, nekoliko manj pa Novo Slovenijo. Poslanec SDS Branko Grims je danes zatrjeval, kako zelo so se motili tisti, ki so mislili, da je tema z ilegalnimi migranti končana ter da so te stvari rešene in urejene. Ponovil je zahtevo stranke po sklicu seje Sveta za nacionalno varnost (SNAV), ki bi moral aktualno situacijo v zvezi z ilegalnimi migranti obravnavati resno.

Branko Lobnikar
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta