Umrl nevrokirurg T. S. Park: Operiral tudi slovenske otroke, za katere je bila edina rešitev operacija v Ameriki

Barbara Bradač Barbara Bradač
05.09.2024 09:31

Kirurg, ki je spremenil življenja več kot 5000 otrokom po svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matija pred operacijo na pregledu pri dr. Parku.
Osebni arhiv

Na družabnem omrežju je Martin Potočnik objavil informacijo, da je umrl T. S. Park, profesor, zdravnik, svetovno priznani pediatrični nevrokirurg, ki je delal v otroški bolnišnici v St Louisu.​ Nenadna smrt priljubljenega zdravnika je pretresla vse, ki jim je pomagal. "Bil je predvsem izjemen človek, ki je svoje življenje posvetil otrokom s cerebralno paralizo," je zapisal Potočnik in dodal, da je dr. Park umrl le tri mesece po upokojitvi. "V svoji dolgi karieri je izpopolnil SDR (selektivno dorzalno rizotomijo) in spremenil življenje 5323 otrokom z vsega sveta. Med njimi je tudi Matija, ki zahvaljujoč njemu ni več zakrčen in lahko hodi, teče, smuča, plava, vesla, vozi kolo – skratka, počne vse, kar počnejo njegovi sovrstniki." Gre za posege na hrbteničnih živčnih koreninah, s katerimi se pri otrocih odpravi ali zmanjša zakrčenost mišic v nogah.​ Od leta 1989 je pomagal več kot 5000 otrokom. 

T. S. Park je operiral okoli 40 slovenskih otrok, za mnoge smo tudi zbirali denar za operacije, ki so otrokom omogočile normalno rast in napredek ter boljšo kakovost življenja. Pred dvema letoma je operiral tudi takrat štiriletno deklico Evo, ki ima izjemno redko genetsko bolezen in ji je operacija v Ameriki pomagala k boljši samostojni hoji.  

"Dr. Park je 24/7 živel za svoje poslanstvo – vsem otrokom je želel omogočiti najlepše možno otroštvo. Njegova karizma, toplina in predanost tem malim borcem so bile očitne že na daleč. Kljub njegovi starosti in neštetim pacientom si ob pregledu in posvetu vedno videl njegov širok nasmeh, optimizem, predvsem pa iskrice v očeh, kar je v težkih trenutkih vlivalo pogum," je še zapisal Potočnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta